"Utgått på dato" med Rindal Sanitetsforening
Et 50-talls tilhørere var møtt opp da Rindal Sanitetsforening arrangerte temakveld med tittelen "Utgått på dato". Det ble presisert at tittelen verken viste til publikum, kveldens foredragsholder eller arrangøren, som absolutt er fullt oppegående, til tross for en alder på 104 år. Nei, her var det matkasting, matmerking og e-stoffer i mat det ble satt fokus på.
Anne Skjølsvold åpna kvelden og presenterte publikum for en del rystende tall:
- I Norge blir det kasta mat for 10 milliarder kroner i året
- Dagligvarebransjen står for kasting av 50 000 tonn mat årlig.
- Hvert år kaster norske forbrukere 300 000 tonn mat som kunne vært spist om vi hadde tatt bedre vare på den.
- Hvert år kjøper nordmenn gjennomsnittlig 234 kilo mat i form av fast føde. 1/4 av dette går rett i søpla, noe som for en vanlig familie betyr 10 000 kr rett i søppeldunken.
- I dag bruker vi 11 % av lønna vår til mat, mot 40% like etter krigen
- Det er folk mellom 25 og 39 år som kaster mest mat.
- Denne gruppen kaster dobbelt så mye som dem som er over 60
- 60% av dem som har oppgitt å ha kasta youghurt har gjort det fordi den er "utgått på dato", selv om det er et "best før"- produkt.
- Folk flest vet ikke forskjell på hva som er forskjell på "holdbar til " og "best før"
Dagens foredragsholder var Oddbjørn Heggem som arbeider i Mattilsynet.
Han gjorde greie for regler ved merking av mat.
"Holdbar til" betyr at varen er garantert holdbar til oppgitt dato, og kan ikke selges lenger. Det er ikke sikkert at varen er uspiselig, men det er ikke lov å la den ligge for salg, og varen må fjernes fra disken. Dette gjelder ferskvarer som kjøtt, fisk pålegg osv. såkalte "lettbedervelige varer"
"Best før" betyr at innen denne dato er alle vitaminer og mineraler garantert til stede i varen, samt at kvaliteten forøvrig skal være 100 %. Varen er fortsatt lovlig å selge, og kan holde seg langt over den dato som er satt. Hermetikk kan holde seg i årevis og tørrvarer som knekkebrød, til eksempel, kan stå langt over dato uten å bli særlig forringet
Oddbjørn Heggem tok også for seg de forskjellige såkalte e-stoffer i mat. Mange frykter allergi overfor e-stoffer, men denne frykten er betydelig overdrevet, for de fleste av disse tilsetningsstoffene er naturlige i mat, og derfor ikke så "skumle" som mange tror.
Les: Alt du lurer på om e-stoffer i mat her og
Oversikt over e-nummer i mat og drikkevarer her
Oddbjørn tok så for seg spesielt 3 produkter han gikk nærmere inn på tilsetningesstoffene i, ananasbrus, lefser og en godteripose.
Kor gøttj med fin korsang stod for kveldens kulturelle bidrag, med fire sanger.
Blant disse Åge Aleksandersens udødelige "Lys og varme" og Hellbilies: "Du er den finast eg veit"
Anne Skjølsvold tok så publikum med på et tilbakeblikk i hvordan maten ble oppbevart før i tida, før kjøleskapets og hjemmefrysetrens tid, og litt om hvordan kostholdet vårt har forandra seg fra den gangen byggmjølsgrauten stod på bordet til de fleste måltider.
Bygg er forresten det sunneste av alle kornslaga våre, så mye av kveitemjølet i dagens kosthold, kunne med fordel ha vært bytta ut med bygg.
Før kvelden ble avslutta, var det tid for å smake på mat som var "utgått på dato". Fire personer var forespurt og slilte frivillig som "smakspanel"; fra venstre Bente Svinsås, som arbeider på kjøkkenet på Rindal helsetun, Tove Romundstad, Tor Olav Tiller, kokk på Rindal helsetun og Bjørn Børset fra Børset bakeri
De fikk smake på 4 produkt, et beger med ferskt produkt og et som var gått ut på dato av henholdsvis vaniljesaus, youghurt, jordbærsyltetøy og kjeks. Ville de kjenne forskjell, og er "best før" det samme som uspiselig etter?
Panelet var langt fra enig, men konklusjonen var vel at de ferske produkta var litt friskere i smaken, hadde noe fyldigere konsistens og bedre farge, men at alt som hadde nådd "best før"- dato var fullt ut spiselig.
En kaffepause med matsalg og loddsalg til inntekt for Rindal Sanitetsforening hørte også kvelden til.
Foto: Bente Svinsås