Vold i eigen heim ingen spøk
Sterke historier da sanitetsforeninga samla over 50
Over 50 hadde møtt fram til temakvelden - fra venstre Anne Sønstebø, sammen med Anne Skjølsvold og Kari Moe i Rindal sanitetsforening.
Anne Skjølsvold i Rindal sanitetsforening ønska velkommen. - Statistikken viser at en av fire kvinner er utsatt for vold og Norge er på toppen når det gjelder partnerdrap, sa ho og understreka at saniteten viser veg til hjelpeapparatet.
Verre og verre å stå fram
- Dette er tøft, sa Anne Sønstebø. - Det blir bare verre å verre å stå fram, men det går bedre for hver gang, sa ho og viste oppriktige følelser, da ho snakka om sine opplevelser i foredraget: Partnervold - at dette kunne hende meg!
Det var ei sterk historie ho fortalte, med sin bakgrunn fra ei lita bygd i Telemark opp mot Hardangervidda. Likevel la ho ikke skjul på at ho var og er en ressurssterk person. I heile perioden som samboer i nytt hus var ho konstituert rådmann eller assisterende rådmann i nabokommunen.
- Men det er ikke den som blir utsatt for vold som skal ut av heimen, understreka ho og fortalte om et vanskelig møte med politiet som skapte en terskel.
- Jeg hadde ingen plass å slappe av - aldri ro. Og det er det psykiske som bryter en ned, fortalte ho. Til slutt gikk det så langt at ho tok 30 sovetabletter. Det ble en vekker.
- Det viktigste er å få alt dokumentert - avtaler, bilder, dokumenter og lydopptak, som ble redninga og det som gjorde utslaget for å få saken for retten for henne. Da ho kom med et 23 minutters lydopptak, der en faktisk hører vold, vant Anne Sønstebø fram. Da fikk samboeren besøksforbud fra eigen heim.
Etterpå ble det kamp om oppgjøret - egentlig ekstraomganger. - Men jeg hadde vunnet, sa ho. Sjøl har ho etterpå kjent på smerten, skrevet bøker og holdt foredrag som bearbeidelse. Dette delte ho med over 50 i Attanova i går kveld.
Krisesenteret i Orkdal og omegn
Etter pause med mye god mat og loddsalg slapp Audhild Øyås (til høyre) fra Krisesenteret i Orkdal og omegn til. Ho fortalte om krisesenteret og hva de kan hjelpe med. - Ikke alle har de ressursene Anne Sønstebø måtte mobilisere. Da kan vi være til hjelp, sa ho og nemnte det tredelte tilbudet: Telefon døgnet rundt, dagtilbud og samtale uten avtale og botilbudet, de kvinner kan komme og være boende på krisesenteret alt fa noen døgn til måneder.
Det viktige med samlinga til Rindal sanitetsforening i går kveld var synliggjøringa: Vold i heimen skjer blant alt for mange. Det er lite som kommer fram. Mye er skjult og det er ofte forbundet med skam.
Rindal sanitetsforening er med i Trollheimsporten med informasjonsside - bli med du også - alle som er med her!