Tannlegeaksjon

Slår ring om tannlegen!

Rindal Sanitetsforening la før helga ut underskriftslister på butikker og venterom i Rindal. ”Vi vil ha tannlege i Rindal!” er overskrifta. Etter å ha lest Regional delplan tannhelse, som har vært lagt ut på høring, frykter de at tannlegestillinga i Rindal kan bli lagt ned. - Det finner vi oss ikke i! sier sanitetskvinnene.

 

Tannlegeaksjon.jpg

Høringsutkastet Regional delplan tannhelse fra Møre og Romsdal fylkeskommune har vært lagt ut på høring og har også vært sak i kommunestyret i Rindal.

 

I plana sies det at 60 minutter hver veg er akseptabel reiseavstand til tannklinikk, og at 10-12 klinikker er nok for å sikre at hele Møre og Romsdals befolkning  har en reiseavstand innafor denne reisetida. Når en vet at det i dag er 37 klinikker i fylket og 9 bare på Nordmøre, er det ikke vanskelig å lese mellom linjene at her ligger an for nedlegging av flere klinikker.

 

I Rindal står vi overfor et generasjonsskifte  når det gjelder tannlegene våre. Vi har hatt to stabile og dyktige tannleger i lang tid. En av disse er nylig pensjonert, og den andre blir pensjonist om ikke alt for lenge. - Når vi leser denne plana frykter vi at fylket ”benytter sjansen” til å la være å lyse ut etter ny tannlege når dette skjer, sier sanitetskvinnene. Dette finner vi oss ikke i! Vi krever at vi også i framtida skal ha betjent fylkestannklinikk i Rindal. Mister vi tannlegen vil det sette oss over 40 år tilbake i tid. Det blir nesten som når vi hører eldre folk snakke om st de sykla til Løkken til tannlege!

 

Det kan ikke bli slik at foreldre må ta seg fri på jobb for å være med ungene til tannlege i nabobygda. Og hva med eldre, både hjemmeboende og eldre på institusjon? Skal de også måtte ut av bygda for å komme til tannlege? I framtida vil vi få både flere eldre og flere eldre som har sine egne tenner og trenger tannlegbehandling livet ut.  Plana ser for seg et team som kan reise rundt og behandle eldre på institusjonene, men eldre kan vel også få behov for akutt tannlegehjelp.

 

Styret i Rindal Sanitetsforening synes plana er alt for defensiv. Det settes fokus på dårlig økonomi og lite rekruttering til yrket. Samtidig sies det at rekrutteringa til tannlegeyrket har bedra seg de siste åra og at en nå har både flere uteksaminerte tannleger og søkere på alle utlyste stillinger i fylket.

 

- Vi har god tro på det finnes tannleger som vil komme hit til Rindal, sier sanitetskvinnene, - men da må stillingene lyses ut!



Vi vil ha tannlege i Rindal!

 

Støtter du sanitetskvinnene i denne saka, skriv navnet ditt på lista!

 

Bildet over er klippet fra Driva