Agnethe Halgunset, Anja Helland og Ingunn RomundstadDSC06968_715x479

Kom og ble inspirert

Kom og ble inspirert

Anja Helland (34) ble lagt merke til sentralt i NKS da hun starta LUS (Levangers unge sanitetsforening) sammen med ei vennine. Som  journalister i Levangeravisa hadde de lenge beundra arbeidet som sanitetsforeningene der la ned, og bestemte seg for å danne ei yngresforening. LUS har vel 100 medlemmer i dag. Generalsekretær  i NKS, Anne- Karin Nygård, syntes dette var så fantastisk at Anja Helland ble ansatt i prosjektet ”Ny giv” i ett år, og nå reiser hun rundt i hele landet for å starte nye og yngre foreninger og revitalisere eksisterende foreninger som holder på å dø ut.


For å forstå hvor viktig sanitetskvinnene har vært i oppbygginga av det helsevesenet vi har i dag, er det nødvendig med et tilbakeblikk i historia. Og her er Sanitetens stifter, Fredrikke Marie Quam, kvinnen bak.  Anja Helland gav oss i sin presentasjon en gjennomgang av Fredrikkes liv og utrettelige virke.


Fredrikke Marie

I tillegg til å være grunnleggeren av NKS var hun en av dem som stod i bresjen for at kvinnene skulle få stemmerett. På grunn av at hun selv mista flere barn i tuberkulose, ble kampen mot og opplysning om denne sykdommen både hennes og en av NKS’ kampsaker. Og når en ser tilbake på det arbeidet NKS og de lokale foreningene rundt omkring har gjort for å bygge opp det helsevesenet vi kan nyte godt av i dag, er det bare å ta av seg hatten i beundring.  Sanitetskvinnnene fikk utdannet og lønnet sykepleiere på bygdene, de starta sjukeheimer, fødestuer, lønna jordmødre og helsesøstrere og starta småbarnskontroll på bygdene.  Etter hvert ble tiltakene som sanitetskvinnene starta overtatt av kommunene, men vi må aldri glømme kvinnene som utrettelig samla inn penger og gikk i bresjen for dette.
 

Rød knapp

I dag tar vi alt dette for gitt. Kampen mot tuberkulosen er vunnet, men det er alltids ting å ta tak i.
Vold mot kvinner, for eksempel.  NKS har starta Rød knapp-aksjonen Stopp vold mot kvinner, en holdningskampanje mot vold. Fest en rød knapp på kragen eller skjerfet og vis at du støtter aksjonen!

 

Intergering og arbeid for barn og unge

Intergrering av innvandrere er et annet  eksempel, og forskjellige  tiltak for barn og unge. På Levanger har det blitt en suksess med ei badegruppe for innvandrerkvinner og deres barn i lag med lokale kvinner og barn. Barnas Kafé blir arrangert på dager da barnehager og skole har planleggingsdager.  Og en vervekampanje, der rundvask med et vaskefirma var vervepremie, har ført til mange flere medlemmer. Her er det bare å være kreativ!


Det helt store innrykket av unge damer ble det ikke på 3 venner i går kveld. Her de ved ”yngresbordet” i samtale med Anja Helleland. - Men noen flere medlemmer i GGRT ble det.  Jo flere medlemmer en er, dess flere idéer vil komme opp og det blir flere å dele jobbene på.


Anja Helleland i midten sammen med Agnethe Halgunset og Ingunn Romundstad fra GGRT


Wigdis Beate Loe Løseth, leder i sanitetens omsorgsberedskapsgruppe, informerte om denne. Omsorgsberedskapsgruppa er en del av kommunens kriseteam som trer i kraft ved ulykker og leteaksjoner. Som navnet sier, skal medlemmene i gruppa yte omsorg, som ved å sørge for mat for letemannskapene under leteaksjoner og hjelp til pårørende som måtte bli utsatt for ulykker.


Flere av de unge som møtte opp i går ønsket også å bli med i omsorgsberedskapsgruppa.

 

Så er det bare å håpe at Anja Hellends store engasjement og iver for sanitetssaken smitta over. Hun foreslo en idémyldring. En må ta utgangspukt i sitt eget lokalmiljø og arbeide ut fra det, sa Helland.

 

Rindal Sanitetsforening er en aktiv og absolutt oppegående forening, som blant annet har fått mye mediaoppmerksomhet.

Her kan du lese om noe av det på  Nytt fra Rindal Sanitetsforening på Trollheimsporten.