Monsbakken, marte Langø, Thea brevik

Kløveren blomstrer i Etiopia

Onsdag kveld arrangerte Rindal Sanitetsforening et møte der NKS sitt arbeid i Etiopia var hovedtema. De lokale sanitetskvinnene fikk orientering om og bevis for at avleggere av NKS-kløveren har slått rot og blomstrer for fullt i U-landet Etiopia.

Jan Monsbakken, prosjektleder for NKS sin satsing i Etiopia, kom ens ærend fra Oslo for å fortelle om prosjektet. I tillegg var Thea Brevik fra Isfjorden invitert. Hun hadde som sykepleiestudent ved høgskolen i Molde hatt praksis i Etiopia som en del av 3. året i sin utdanning. Senere har hun skrevet semesteroppgave om NKS sin søsterorganisasjon i Etiopia. Brevik viste bilder og fortalte fra hverdagen på barsel- og fødeavdelingen på et sykehus i Hawassa.

kart.jpg

Women Health Assosiation of Etiopia, WHAE,

er etablert i samarbeid med nasjonale myndigheter i Etiopia med råd og veiledning fra NKS. Hovedkontoret ligger i Addis Abbeba. Til nå er det starta foreninger i 9 av landets 11 provinser, slik kartet over viser.

Store utfordringer

I et land med 91 millioner innbyggere, der forventa levealder er 60 år, der 38,9 % av befolkningen lever under fattigdomsgrensa og kun 21 % har tilgang til veletablerte sanitæranlegg, er det mye å ta tak i.

Kvinnenes situasjon i  Etiopia kan i korthet beskrives slik:
- de har lav status og begrensa makt
- de har begrensa tilgang til sosiale og økonomiske ressurser
- de har manglende sikkerhet
- de er utsatt for tidlige giftemål
- brudekidnapping, seksuelle overgrep og kjønnslemlestelse er et omfattende problem

 

WHAE har hovedfokus på tre ting:

1. Bygge en solid organisasjon
2. Fokus på kvinnehelse
3. Inntektsbringende arbeid for kvinner
 

I hver provinsforening er det 50 medlemmer, valgt ut i samarbeid med lokale myndigheter. Disse blir gitt opplæring i styre- og organisasjonsarbeid og etiopiske lover.

NKS satsing i Etiopia er hovedfinansiert av Norad med 1,2 millioner pr år i 3 år. I tillegg er det oppretta en fadderordning der fylkes- og lokallag her i Norge inngår avtale som faddere for en spesiell provinsforening i Etiopia og binder seg til å betale en bestemt sum i et visst antall år.

Pengene går til
- lese- og skriveopplæring
- utdanning av helsearbeidere og ledertrening
- hygieneopplæring og innkjøp av hygieneutstyr
- bygging av dusj – og toalettanlegg
- skaffe tilgang til rent vann
- tiltak for å forebygge underernæring og barnedødelighet

Etter å ha hørt Monsbakkens og Breviks foredrag slår det en at kvinnene WHAE står overfor mange av de samme oppgavene og utfordringene som Fredrikke Marie Kvam og hennes medsøstre her i landet for 100 år siden. På den tida drev de utstrakt hygieneopplæring som en viktig del av kampen mot tuberkulosen. I Etiopia har de mange av de samme utfordringene i kampen mot HIV og Aids som også rammer flest kvinner.

Etiopisk kvinne[1].jpg

Formålet med dette møtet, var vel foruten å opplyse om Etiopiasatsninga til NKS, et håp om å verve flere faddere. Det blir neppe vanskelig å få sanitetsstyrene i lokalforeningen rundt om med på å støtte dette viktige arbeidet. På møtet i Rindal deltok også sanitetskvinner fra Surnadal og Todalen.

Bilde øverst: Jan Monsbakken, leder i Rindal Sanitetsforening, Marte Iren Langø og Thea Brevik.