seniorene_1024x683

Frakting av varer til Trollheimshytta

Indre Nordmøre senioruniversitet hadde møte på Saga Trollheimen Hotel den 25.april. Fredrik Løset og Morten Halgunset fortalte om utfordringer av mange slag da temaet var frakting av varer til Trollheimshytta.

Møtet i Senioruniversitetet for Indre Nordmøre var på Saga Trollheimen Hotel i Rindal. Sittende fra venstre Solveig Fredriksli , Randi Lysø og Kristen Haukli. Stående I midten fra venstre Fredrik Løset, Sigrid Nerbu og Morten Halgunset. Senioruniversitetet er medlem av Trollheimsporten - bli medlemalle!

Trollheimshytta og bygdefolket
Sigrid Nerbu, Fredrik Løset og Morten Halgunset gav ut boka ”Trollheimshytta og bygdefolket” i 2009. Sigrid Nerbu har vært vertinne på Trollheimshytta i flere år på 90-tallet. Hun fikk en mengde papirer fra Trondheim Turistforening. De skulle kastes. Her fant hun mye av stoffet som er brukt i boka. Fredrik Løset er rindaling, utdannet biolog, og han bor i Rindal etter at han ble pensjonist. Han er opptatt av lokalhistorie. Morten Halgunset har vært tilsynsmann for hytta i en årrekke. Han har mye erfaring både med frakting av varer og med vedlikehold av Trollheimshytta.

Trollheimshytta
Trollheimshytta ligger i Folldalen. Trondhjem Turistforening bygde turisthytte inne i fjellheimen for at folk som vandret i fjellet skulle ha et sted å ta inn. Hytta ble bygd av lokale kjentfolk. Ingebrigt Einersen Fiske eide Fiskesætra. Han avsto grunn og stod for byggingen av hytta som sto ferdig i 1890. Etter den tid har Trollheimshytta blitt påbygd flere ganger; siste gang i 1993 – 94.

Frakting av varer
Den første tida gikk all transport av varer innover til hytta med hest og kløv. Det var tre mil innover fra nærmeste bilvei. Fra Rindal gikk ferden langs Folldalsråket. Turen gikk fra Romundstadbygda, over Glupen og til Folldal. Høyeste punkt på ruta, Glupen, ligger på cirka 900 meter over havet. På den tida var det utmarksslått inne i Folldalen. Høyet ble hentet heim med hest og slede. Da ble ofte varer til hytta med på turen innover, for da hadde høykjørerne ikke lass. Vanligvis tok turen innover tre dager med overnatting på Trollheimshytta og Liagaren. Utover på 60-tallet ble transporten motorisert. Magnar L. Løset kjøpte muskegg og fraktet både mat og betjening innover til påske. Dette fortsatte han med i mange år. Etter utbygginga i Folldalen og oppdemning av Follsjøen og Gråsjøen, ble det vei helt inn til Gråsjøen. Da ble det brukt båt, og veien innover ble kortere. Etter at snøskuteren kom i bruk, ble alt som kunne fraktes vinterstid, kjørt innover med skuter. I tillegg ble ferskvarer fraktet over Gråsjøen med båt og så båret innover. Historiene er mange om strevsomme turer. - Vi hadde sekker på inntil 65 kilo, og da kunne vi ikke sette oss ned for å kvile, for da kom vi ikke opp igjen, fortalte Morten Halgunset. I dag har helikopter overtatt transporten. Da går det fort for seg. Store Big-bags tar opptil 1000 kilo. Transporten tar tre - fire minutter. I 1890 tok turen innover med kløv på hesten cirka 13 timer.

Etter innleggene ble det servering av kaffe og bløtkake. Vel 20 personer hadde tatt turen til Saga Trollheimen Hotel denne formiddagen. De tok seg tid til utveksling av Folldals- og andre historier. Boka ”Trollheimshytta og bygdefolket” var til salgs. Fredrik Løset, Morten Halgunset og Sigrid Nerbu hadde mange historier på lager. Tilbakemeldingene etter møtet var mange og like: Framføringene var gode og innholdet var svært interessant.

Tekst og foto: Helene Marie Nergård - Senioruniversitetet for Indre Nordmøre