
Vilkårsrevisjon for Folla og Rinna
Det som er sikkert er at prosessen om noen år vil munne ut i en ny konsesjon som sier hvordan Trollheim kraftverk skal kjøres og hvordan vatnet fra elvene kan disponeres.
Statkraft positive til fleire krav
- Statkraft er i utgangspunktet positive til fleire av kravene som nå stilles fra Surnadal og Rindal kommuner. Det meste av dette er krav vi er villige til å få utredet og belyst videre i prosessen. Statkraft meiner det er naturlig at kommunene nå benytter muligheten til å stille strenge og mange krav og at vi blir utfordret på forhold knyttet til natur og miljø når det gjelder driften av Trollheim kraftverk og hvordan vi disponerer vannet i vassdragene, sier informasjonssjef i Norman Kjærvik (under til venstre) i Statkraft til Trollheimsporten.
Skeptisk til manøvreringsråd
- Det er likevel ett krav vi stiller oss skeptiske og litt undrende til, og det er kravet om å etablere et manøvreringsråd. Vi mener at dette vil føre til uklare ansvarsforhold og usikre kommandolinjer for driften av kraftverket og for selve reguleringen av Folla og Rinna. Dette er et krav vi ikke ser noen mulighet til å kunne innfri, påpeker Kjærvik.
Ikke lett å kombinere behovet for fornybar kraftproduksjon og lokale miljøhensyn
- Det må også erkjennes at vannkraftutbyggingene som ble gjort for femti år siden ble gjort med helt andre prioriteringer og dermed en annen miljøstandard enn den vi har i dag. Dette vil få konsekvenser ved en hvilken som helst vilkårsrevisjon og vi ønsker, sammen med lokale myndigheter og andre, å finne de løsningene som best kombinerer behovet for fornybar kraftproduksjon og lokale miljøhensyn. Statkraft ønsker å vise at vasskraftproduksjon er mulig også etter dagens miljøstandard, det håper vi også andre ser, sier han videre.
Optimal fornybar kraftproduksjon
- Vår oppgave er en optimal fornybar kraftproduksjon ut fra de naturressursene vi forvalter, men det er til slutt myndighetene som fastsetter vilkår som samlet sett er til beste for samfunnet, og det skal vi kunne forholde oss til. Strengere vilkår for kraftproduksjon i det enkelte vassdrag kan resultere i mindre fornybar energi, dermed blir det ennå mer krevende å løse klimautfordringene og sikre strømforsyningen lokalt, regionalt og nasjonalt, avslutter Norman Kjærvik.