Helge Røv og Margrethe Svinvik

Vil reforhandle legevaktordningen i Surnadal

Etter en interpellasjon fra Surnadal Senterpartis Margrethe Svinvik (bildet) angående legevakttilbudet i kommunen, vedtar kommunestyret å se nærmere på om det er mulig å fremforhandle en bedre ordning.

Etter et oppslag i Tidens Krav ble det satt fokus på at legevakta i Surnadal var stengt hele fem dager i påska. Svinvik mener det er avdekket svakheter med ordningen slik den er i dag, og ønsker at legevakten skal gjøres mer tilgjengelig for innbyggerne.

Svinvik viser til studier som viser at reiseavstand på mer enn 43 km fører til reduksjon i antall konsultasjoner i alle hastegrader, også de mest akutte. Hun opplyser også om at Surnadal er en av kommunene som bruker legevakta i Orkanger minst, og mener mange kan utsette å oppsøke legevakt når man har opptil to timers reisetid.

Svinvik spør derfor ordføreren om han mener at kommunen har et likeverdig og godt nok helsetilbud med den reiseavstanden innbyggerne har til legevakt, og vil ordføreren ta initiativ til å forhandle fram en bedre legevaktsordning for innbyggerne i Surnadal?

 

Mindre bærekraftig enn før

Fungerende ordfører Helge Røv sier at det beste ville vært en legevakt lokalisert i kommunen hele døgnet, men spørsmålet er om det er faglig og økonomisk mulig for en kommune på størrelse med Surnadal. Han forklarer at lov og avtaleverk setter krav til vaktbelastning, kompetanse, bakvaktsordninger og hjelpepersonell. Samtidig har ny akuttmedisinsk forskrift og økte kompetansekrav gjort at legevaktsordninger i mindre kommuner blitt mindre bærekraftige enn tidligere.

Slik bemanningssituasjonen er ved legesenteret i dag med fire leger i legevakt, ville et kveldsåpent legesenter medføre et press på tjenesten som ikke er av det gode. Legene har tidligere signalisert at det for tiden ikke foreligger kapasitet til å ha kveldsåpent på legesenteret. Det er rett og slett ikke nok ansatte ved legesenteret, når noen av legene har tjeneste blant annet ved sjukeheimen, tre av legene har reduserte stillinger og har forpliktelser til å dekke vaktbehovet gjennom den interkommunale ordningen. Legene har samtidig selv bedt om et møte, som gjennomføres torsdag, angående bemanning og drift.

 

Gjenopptar forhandlinger

Da fastlegene er selvstendig næringsdrivende kan ikke kommunen gi pålegg om åpent legekontor på kveldstid, men ordføreren foreslår å utvide Lokalt Samarbeidsutvalg (LSU) med rådmannen og to politikere. Kommunestyret vedtok at disse skal være ordføreren selv og Margrethe Svinvik.

Forhandlingsutvalget består allerede av kommunalsjef helse, leder helse/familie, personalsjef, to tillitsvalgte for legene og leder for legene.

Første møte tas sikte på å gjennomføres innen utgangen av juni inneværende år og resultat av forhandlinger antas å kunne fremlegges innen utgangen av oktober samme år.