Verst i Toåa og Surna
Adressa skriver mandag at Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har gjennomført genetiske undersøkelser av laksebestander i elver i hele landet. I to tredjedeler av bestandene har noe av fisken enten har «tegn på» eller «det er påvist» genetisk innblanding av oppdrettslaks, og verst er det i Toåa og Surna.
Det er tatt prøver i elver i hele landet, fra Enningsdalselva i sør til Neidenelva i nord. I Midt-Norge er innblandingen verst i Tekstadselva i Bjugn, Toåa i Surnadal og Eira i Eresfjord. Disse er merket med rød varsellampe, som betyr at det i laksebestanden der er påvist stor og såkalt signifikant endring i det genetiske materialet. Innblandingen er på mer enn ti prosent. Nest verst står det til i Surna som er merket oransje, som betyr innblanding på mellom fire og ti prosent.
- Viser dette at det er rømt mer oppdrettslaks enn rapportert?
- Det kan jeg ikke si. Men det viser at det er lite interessant å diskutere om det er 4,5 eller 8,2 prosent oppdrettslaks i ei elv. Det er nå påvist at det har skjedd en stor genetisk innblanding av oppdrettslaks, som det er sagt er uønsket og vedtatt at ikke skal skje. Vi kan være på vei til å tape flere laksebestander, sier Torbjørn Forseth i Vitenskapelig råd for lakseforvaltning til adressa.no.
Det er Norsk Institutt for naturforskning (NINA) og Havforskningsinstituttet som har levert materialet som Vitenskapelig råd har gjort en samlet vurdering av.
Arkivfoto.