Verner om bygdas krigshistorie
I høst har 10. klasse valgfag natur, miljø og friluftsliv ved Surnadal ungdomsskole jobbet med å verne kulturminner i skogholtet ovenfor Øye. Takket være disse driftige ungdommene er både skyttergraver og mystiske sekskanter fra andre verdenskrig nå lett tilgjengelig for alle.
Skogområdet ovenfor de tre skolene på Øye har i alle tider vært flittig brukt til både utflukter og lek, men ikke alle kjenner til hvilke fornminner skogen skjuler. Under andre verdenskrig lå det nemlig en stor leir for tyske soldater, hvor det nå står skolebygg, idrettshall og fotballbane. I skogen ovenfor leiren laget tyskerne skyttergraver, sprengte ei hule og bygget sekskanter i stein med hittil ukjent formål. Det er dette skogområdet de 31 elevene på valgfag natur, miljø og friluftsliv nå har satt i stand til et turområde med historisk sus. De har ryddet mengder med skog, busker, røtter og jord, satt opp skilting, lagt ned bro, merket stiene, og satt opp infotavle med trimpost ved skyttergrava. Rett under skyttergrava ligger den uferdige hula, som mest sannsynlig skulle brukes til lagring av ammunisjon.
Elevene forteller at særlig skyttergrava, og tilgangen dit, var mye mindre synlig tidligere før de startet ryddinga. De fleste av elevene visste hva som skjulte seg i skogen fra før, men har utvilsomt lært mye underveis.
- Det er gøttj å kunne gjenoppleve det som har skjedd i bygda, sier elev Jorunn Kårvatn Gulla.
Praktisk læring
Det er tydelig at elevene synes valgfaget, med sitt praktiske pustehull i en ofte teoritung skolehverdag, er givende. De hadde riktignok foretrukket å ha enda bedre tid – og bedre utstyr til skogrydding, kommenterer elev Ivar Bergheim tørt. Faglærer Eli Vullum Kvande mener faget spesielt legger til rette for at de elevene som har mye praktisk erfaring hjemmefra får vist hva de kan. I tillegg til rydding av skog har elevene egenhendig laget skilt, bygget bro og snekret infotavle fra grunnen av.
- Vi er heldige som har skogen og området rundt så nært skolen, i tillegg til at grunneier (Ola Møkkelgjerd) og kommunen tillater at ungdommene ferdes der, sier Kvande.
Noe teori har det likevel vært, for å skape et historisk bakteppe for prosjektet. Kvande forteller at Øyvind Holte, som er født og oppvokst i umiddelbar nærhet, har vært en viktig bidragsyter med sin omfattende lokalkunnskap. Holte forteller til Trollheimsporten at han som barn lekte i skogholtet i etterkrigsårene, og med en far som var motstandsmann har han vokst opp med utallige historier fra krigen. Skogområdet er omtalt i Eistein Bæverfjords film «Krigsminner fra Surnadal», men Holte mener det er overraskende mange surnadalinger som verken kjenner til skyttergrava eller vet at det var en stor leir med 1.000-1.500 mann og kaserner, spisebrakker og kommandantbolig på Øye. Han forteller at det er flere skyttergraver lenger oppe i skogen, alle med strategisk utsikt over Nordmarka og fjorden. Sekskantene fremstår imidlertid som mysterier, uegnet som de er for maskingeværstillinger eller lignende, men like solide som den dagen de ble bygd. Holte er glad for det omfattende arbeidet ungdommene har gjort:
- Jeg har sagt i mange år at det skulle vært ryddet oppi der, så det er kjøle bra at de har gjort det. Det er en del av Surnadals historie som ikke er blitt belyst.
Maja Frønes fra Nordmøre Museum avdeling Surnadal mener det praktiske aspektet ved prosjektet gir elevene en fin måte å lære om lokalhistorie og vern av fornminner.
- Det er kjempepositivt at skolen ser verdien av å sette i gang slike tiltak, sier Frønes.
Tur med historisk sus
Faglærere Eli Vullum Kvande og Janne Lene Trønsdal oppfordrer nå turgåere til å bruke stien som en bra start på tur til Høgberget, en velkjent trimtur for mange. Stien starter til høyre for parkeringsplassen foran idrettshallen. Stien er tydelig merket med flere skilt og maling på trærne, og underveis finner man flere av sekskantene. Et lite stykke inn i skogen kommer man til en liten bekk, hvor stien deler seg i to. Det er lagt ei bro over bekken, og her er skiltingen tydelig – hula til høyre, skyttergrava til venstre. Ved skyttergrava kan man skrive seg inn i turboka som henger på trimposten elevene har laget, der finner man også informasjon om stedet.
Her starter stien.
Glad gjeng med brobyggerne i front: Stian, Viktor, Magnar og Brage (sistnevnte ikke til stede).
Sekskantene i stein ser man flere steder i området. Hva ble de brukt til?