Verdenscup, VM og vinnerform
Norge er på ingen måte overrepresentert på verdenscupen som kommer til Nordmarka i mars, men som eneste utøver på landslaget i skiskyting for syns- og bevegelseshemmede er Nils-Erik Ulset mer enn klar for utfordringen.
Sist Trollheimsporten skrev om Ulset hadde han nettopp fullført sesongåpning i Sjusjøen med strålende resultater sammen med det «vanlige» landslaget. – Det er helt uproblematisk å gå sammen med skiskytterne på det andre landslaget, sier han, og har kun positive erfaringer å vise til. Å gå sammen med Bjørndalen og co er inspirerende og utvilsomt bra for formen, og Ulset setter spesielt stor pris på all støtte underveis – også i egne løp.
Siden sesongåpningen i november har Ulset fortsatt den gode trenden og kan blant annet vise til andreplass på sprint og seier på 15 km skiskyting i verdenscupen i Vuokatti, Finland, i desember. Han leder verdenscupen sammenlagt med 15 poeng foran Igor Reptuk, «en ukrainer som er helt klart kjappest i sporet». Ukraineren tok et stort jafs av Ulsets ledelse etter ett av rennene hvor nye, elektroniske skiskyttervåpen ble brukt. – Helt forferdelig i bruk og vanvittig traust for publikum sin del, sier Ulset. På standplass er det kun mulig å se tre blinker i gangen, og det er ingen lyd når laseren treffer tavla. Dessuten forenkler de elektroniske våpnene skytingen, så utøvere som er kjappe i sporet og noe svakere på standplass får en tydelig fordel. Heldigvis var det kun ett renn hvor våpnene skulle prøves ut, så publikum i Nordmarka kan nyte god, gammeldags skiskyting.
I Nordmarka blir det avholdt øvelser også i langrenn. De rundt regnet 140 utøverne fra totalt 18 nasjoner er delt inn i tre grupper: sittende, stående og svaksynte. Konkurranseklassene er igjen inndelt i 15 avhengig av type og grad av funksjonshemming. Ulset konkurrerer i klassen LW3 med sin muskelsykdom CMT som gjør at han har kun 30% av normal muskelstyrke i begge ben. Her kan du se en oversikt over klasser og grupperinger på Wikipedia.
Skal vi tro Ulset er det Canada, Russland og Ukraina som kommer til å skape mest trøbbel for skiskytteren fra Tingvoll.
Mark Arendz (Canada), Nils-Erik Ulset og Kirill Mikhaylov (Russland) på pallen i Vuokatti. Foto: Arne Berset, Surnadal IL
– I løpet jeg vant føltes det faktisk som jeg gikk på sparebluss, ler Ulset om verdenscupen i Finland. Det lover svært godt at han enda har mye å gå på, krefter som han fremover skal bruke på VM i USA i slutten av måneden og verdenscupen «hjemme» i Surnadal i mars. - Det er vanskelig å si hva som er viktigst for meg av VM og verdenscup, sier han. Han er uansett tittelforsvarer i normaldistanse 15 km i VM, og vil sannsynligvis gå 4 eller 5 distanser i USA.
Verdenscupen finner også sted i Japan og Sør-Korea, men de tilbyr ikke øvelser innen skiskyting. Ulset ser det ikke som noe negativt å ikke delta der - han kommer heller til å holde formen oppe ved å gå lokalrenn og Norgescup her hjemme. Noen treningsøkter blir det kanskje også i Nordmarka, hvor han trente senest tirsdag denne uka.
Det var nettopp under en trening i Nordmarka i fjor jul at Ulset fikk idéen om at Surnadal kunne få tildelt avslutningen av verdenscupen. Ulset har trent i anlegget siden niårsalderen og hele oppveksten igjennom, og har alltid synes at forholdene er gode og at terrenget er tilrettelagt både for sittende og stående utøvere. Dessuten er smørebuer og andre nødvendige fasiliteter på plass, og Ulset så en sammenheng mellom de gode forholdene i Nordmarka med Surnadals søknad om å avholde NM i fjor. NM ble det ikke, men nå er forberedelsene i full gang takket være Ulset, til verdenscupen i mars.
Vi gleder oss til å se Nils-Erik Ulset i aksjon på hjemmebane!