Veien videre for landbruksnæringa
19. februar er det klart for Surnadal Sparebanks landbrukskonferanse, den femte i rekken. Tema er «Veien videre». – Vi er kry over programmet, sier bankens landbruksrådgiver Anne Saltrø Polden.
Konferansen er resultatet av et spleiselag mellom Surnadal kommune og Surnadal Sparebank, og bondelagene i Todalen og Surnadal har sentrale roller i arbeidsgruppa. Den første landbrukskonferansen ble arrangert i 2007, og mer eller mindre jevnlig annethvert år siden er det satset på store konferanser. Generasjonsskifte, bygninger og regjeringsskifte har tidligere preget konferansens temavalg, men i år er det fokus på veien videre.
Landbrukssjef i Surnadal kommune, Mona Rosvold, mener landbrukskonferansen tilbyr en verdifull møteplass for bønder, samtidig som man får faglig påfyll.
- Vi vil motivere og inspirere til å bli værende i næringa, og synliggjøre hvor viktig den er. Vi er stolte over at vi klarer å få det til, smiler hun.
Anne Saltrø Polden understreker at konferansen ikke bare er for bøndene – på programmet skal det være noe å finne for alle med interesse for landbruk.
Variert program
Stortingsrepresentant Jenny Klinge er konferansier for dagen, og blant de syv programpostene finner vi blant annet lederen av Norges Bondelag, Lars Petter Bartnes, markedssjef i Allskog Karin K. Hokstad og, naturligvis, flere bønder. En egen bolk er viet til «Erfaringer over fjorden» hvor fire bønder fra Sunndal forteller om egg-eventyret Tuppen og Lillemor, Sunndalspoteten og Renndølssetra. Polden mener de er med på å gjenspeile bredden i landbruket.
To bønder bidrar også med mer personlige historier, og hvordan nettverk og forsikringer spiller viktige roller når ulykken rammer bonden. Steinar Jakobsen fra Mosjøen opplevde at hele gården ble sprengt i lufta, og Nina Vangen Ranøien fra Hoston forteller både om robotfjøs og alvorlig sykdom. Fokus på enkeltbonden blir det også når fotograf Nathian Lediard bidrar med et portrett av «Ansiktene bak maten».
Surnadal kommune er fylkets største skogbrukskommune, og da er det naturlig med et eget innlegg om «det grønne skiftet». Allskogs markedssjef Karin K. Hokstad og Ivar Melkild, transportleder i Transportselskapet Nord og styreleder i Surnadal Havn, vil fortelle om markedssituasjonen for tømmer, utfordringer i skogbruket og verdiskapning i lokalområdet.
Til sist kommer Trond Blindheim, rektor på Markedshøyskolen i Oslo, for å reflektere rundt hvordan landbruket profileres i markedsføringa.
- Nå brukes bonden og felleskjøpdressen som noe positivt i markedsføring, og det fungerer ikke bare som «indremedisin» for gårdbrukerne, men kan også ha en effekt på det politiske landskapet og på hver enkelt, sier Polden.
Klikk her for mer info og påmelding.
På bildet ser vi Anne Saltrø Polden og Mona Rosvold foran. Bak Tore Gjul, skogbrukssjef i Surnadal kommune og Ole Magnus Løwe, avdelingsleder bedriftsmarked i Surnadal Sparebank.