Vær tro mot deg selv
Dora Thorhallsdottir har en allsidig bakgrunn med utdannelse som lærer, journalist og familieterapeut. Hun livnærer seg også som standup-komiker og foredragsholder. Hun hadde mange gode tips til et lydhørt publikum på Optimistkonferansen i Rindalshuset i dag.
Jeg har hatt mange planer for sommeren, og mye av dette kunne flyttes på hvis nødvendig, innledet en sprudlende Dora Thorhallsdottir. - Men et av sommerenes oppdrag var spikret; Optimistkonferansen i Rindal. Den kunne hun ikke gå glipp av, for hva var dette egentlig?
Dora Thorhallsdottir begynte med å fortelle litt om sin bakgrunn. Som nyutdannet journalist skulle hun skrive en artikkel om kvinnelige standupkomikere. Som et ledd i dette ville hun prøve seg som standup-komiker selv. Det gikk veldig bra, og resulterte i at hun fikk tilbud om jobb i Standup Norge, og det holdt hun på med i 4 år. En uheldig og litt skremmende hendelse med en frekk og overivrig publikummer gjorde at hun vurderte yrkesvalget på nytt. Hun valgte da å bli familieterapeut, som sin mor, og gjennomførte en utdannelse fra den kjente danske familieterapeuten og forfatteren Jesper Juul.
Men 10 år etter var hun igjen tilbake på scenen. Hun satte opp sitt eget standupshow på Latter, og har nå hatt 43 utsolgte show.
Det å være optimist handler om å ha det godt med seg selv, sa Dora Thorhallsdottir. men mye av vår personlighet dannes mens vi er små barn. Selv er Dora eldst av tre søstre, med islandske foreldre i Norge. Mor var ensom og deprimert. Dora tok på seg rollen som manglet i familien. Hun var den som skapte god stemning, for å skape balanse hjemme og ellers. Jeg ble kjempegod på å være blid! fortalte hun.
Dette foredraget handlet først og fremst om: Hvordan få gode relasjoner med andre mennesker?
Et eksempel som ble nevnt er "taushetsstraffen" som kvinner typisk utsetter menn for. Taushetsstraffen kan ikke anbefales, sa hun. En av grunnene er at det tar en mann i gjennomsnitt 7 minutter å skjønne at han er utsatt for taushetsstraffen. Fram til da er det bare behagelig stille....
Det er utabeidet en liste over ting som folk angrer på før de dør, fortalte Dora Thorhallsdottir. Den listen toppes av følgende: Jeg angrer at jeg ikke var mer tro mot meg selv. Da har man latt andres forventninger styre, i stedet for å lytte til sin egen indre stemme og hva man selv ønsker. Dette skyldes i stor grad oppdragelsen. Grunnfølelsen for hva du føler om deg selv, blir dannet i de første leveårene. Derfor er det veldig viktig hvordan vi møter barn. Betydningen av det vi lærer i barneårene, hvor avgjørende det er for vår væremåte som voksne.
Straffedømte har ofte hatt en svært vanskelig barndom. De har så lave tanker om seg selv, og har tatt valg som passer med de samme forventningene. Autoritær oppdragelse har gått fullstendig ut på dato. Man blir så ytrestyrt av dette, da blir man også selvkritisk. Følelsene har vært undervurdert i mange år, sa Dora Thorhallsdottir.
Motsetningen til å være ytrestyrt er å være indrestyrt (bildet over). Husk at nyfødte barn tenker ikke negative tanker om seg selv, vi er ikke født med dette, sa Dora Thorhallsdottir. Det er det vi opplever som barn som danner grunnlaget for selvkritikk. Stemmen i hodet som sier at "du duger ikke", "det holder ikke", "det er ikke bra nok". Det er ikke mulig å endre på noe før du er klar over det. Men det er mulig å bli kvitt selvkritikeren ved å bli bevisst på disse tankene. Man må endre tankemønster, og det kan man gjøre i 4 trinn, sa hun. 1. Legg merke til hvordan du snakker til deg selv. 2. Knips og vift "bort, vekk, nei". 3. Bytt ut de kritiske tankene med oppbyggende tanker. 4. Rett deg opp, så kroppen er med på det.
Kontrasten mellom konfliktHEMMENDE og konfliktFREMMENDE. - Hvordan be folk om å dra til helvete på en slik måte at de gleder seg til turen?
Slik jeg møter meg selv - møter jeg også andre.
Det aller viktigste budskapet i mitt foredrag, sa Dora Thorhallsdottir, er følgende: Bruk personlig språk! Begynn setningene dine med «Jeg…» og ta dermed ansvar for det du selv sier. Begynn ikke med "Du", "Man" eller "Vi", som om du eier fasiten. Ikke bruk "må", "bør" eller "skal". Bruk "Jeg vil /vil ikke", "Jeg vet ikke hva jeg vil", "Ja/Nei" - og vær tydelig! Øv gjerne på dette, slik får man bedre kontakt med seg selv, sa hun. Sett ord på følelsene dine i stedet for å la det sive ut gjennom feil valg av ord, tonefall og kroppsspråk. Så snart du har satt ord på det, roer det seg.
Vær en aktiv lytter. Ikke bruk "Hvorfor". Slike spørsmål oppfattes ofte som kritikk. Bruk heller "Hva?" og "Hvordan?"
Hun oppsummerte slik: Det viktigste er å ha det godt inni seg, å være tro mot seg selv. Vi lærer av våre feil, hele livet fra vi er små. Spør deg sev hva du hadde gjort hvis du ikke var redd. For det er det du egentlig vil. - Se hvor fantastisk du selv er, for da ser du også hvor fantastiske andre er!
Dora Thorhallsdottir avsluttet med å spille "Gabriellas sång":
Det är nu som livet är mitt
Jag har fått en stund här på jorden
Och min längtan har fört mig hit
Det jag saknat och det jag fått
Det är ändå vägen jag valt
min förtröstan långt bortom orden
Som har visat en liten bit
Av den himmel jag aldrig nått
Jag vill känna att jag lever
All den tid jag har
Ska jag leva som jag vill
Jag vill känna att jag lever
Veta att jag räcker till
Jag har aldrig glömt vem jag var
Jag har bara låtit det sova
Kanske hade jag inget val
Bara viljan att finnas kvar
Jag vill leva lycklig för att jag är jag
Kunna vara stark och fri
Se hur natten går mot dag
Jag är här och mitt liv är bara mitt
Och den himmel jag trodde fanns
Ska jag hitta där nånstans
Jag vill känna att jag levt mitt liv
Full sal i Rindalshuset i dag.
Dette var det siste innslaget i årets optimistkonferanse. Ordfører i Rindal Ola T. Heggem takket for en fantastisk dag, og konferansier Otto Ulseth fikk sin velfortjente takkegave.
Det er ikke sikkert at det blir Optimistkonferanse neste år, sa Ola T Heggem. - Men flere Optimistkonferanser må det bli!