"Våvvinj tå rette vefta"
Surnadalsrussen 2015 er "våvvinj tå rette vefta" (jf. Hyldbakks tekst "Famntak", meiner Sigrid Vetleseter Bøe, Gøran Bolme og Silje Ranes som står bak eit prosjekt som skal ressultere i Russerevy i Surnadal i februar 2015.
Sigrid Vetleseter Bøe, Gøran Bolme og Silje Ranes I juli vil dei ta med seg russekullet på vandring innover Eiterdalen i Vindøldalen. Det skal bli ei hyggeleg og spennande utflukt i riket Hans Hyldbakk var gjetar som 13-åring for 100 år sidan.
Slik vil dei tre som står bak forestillinga ta utgangspunkt i livet til Hans Hyldbakk og tekstene hans og lage ei forrykande forestilling. Det vil bli nye melodiar til tekster som enno ikkje er tonesett, og det blir song, dans, drama, bilde og filmklipp som vil illustrere historiske hendingar knyta til livet til Kleivakongen i Surnadal og Indre Nordmøre.
Cirka halvparten av det kommande russekullet som møtte initiativtakarane i lokale hos Kombi Regnskap i påska. Revysjefar er Tuva Telstad, Maran Rønning og Synne M. Høivik.
Her kan du sjå ein videopresentasjon av prosjektet med melodieksempel litt ute i videoen!
Prosjektgruppa har også et klart politisk mål med tiltaket; dei tenkjer på framtida til Surnadal og ønsker at alle innbyggarane skal trivast i kommunen og halde fram med å bu her. Da er det ekstra viktig at ungdommane trivs godt og knyter band både til kvarandre og til heimbygda slik at dei ønsker å flytte attende etter studiar og andre opphald utanbygds.
Fødselstalet har gått nedover dei siste åra, og det gjev grunn til uro også for grunnlaget for den vidaregåande skolen. Nedafor ser vi ei grafisk framstilling av elevgrunnlaget basert på fødselstala i Surnadal, Rindal og Halsa.
Om grafen skriv Silje:
Resultatet er illustrert ved den røde linjen i den grafiske fremstillingen. Hvert skoleår i fremstillingen, inneholder tre årskull, og rent hypotetisk har jeg tatt utgangspunkt i at alle som blir født i Surnadal starter på SVGS etter fullført ungdomsskolegang, for så å fullføre et normert 3-årig løp. Jeg har ikke tatt høyde for ev. ut-/tilflytting, studering ved andre skoler, opphold på folkehøgskole, eller friår, frafall, eller at enkelte studieprogram kun varer i 2 år. Det er mange ukjente x-faktorer i denne ligningen, men dette er viser kun et estimert potensielt elevgrunnlag, basert på statistikk fra ssb om fødselstall. Som den grafiske fremstillingen viser, entrer vi snart en bekymringsfull, kritisk fase i hht. skolens elevgrunnlag og fremtidig grunnlag for opprettholdelse av studietilbud. Vi ser en drastisk nedgang i potensielt elevgrunnlag i årene fremover, pga. det reduserte fødselstallet fra år 2001.
Den grønne linjen i den grafiske fremstillingen viser det potensielle elevgrunnlaget i hht. til de ulike skoleårene, basert på fødselstall i våre to nabokommuner Rindal og Halsa.
Den blå linjen i den grafiske fremstillingen viser det estimerte potensielle elevgrunnlaget basert på at elever både fra Surnadal, Rindal og Halsa, velger SVGS som sin videregående skole.
Det er av utrolig stor betydning at ungdom både fra Surnadal, Rindal og Halsa vurderer SVGS som sitt førstevalg, i hht. valg av videregående skole. Vi er nå og i fremtiden avhengig av å ha et sterkt regionsenter på Indre Nordmøre for å opprettholde og videreutvikle muligheter i hht. bolyst, godt arbeidsmarked, nyetableringer i næringsliv, robust infrastruktur, fritidstilbud og turisme. Et viktig tiltak for å bidra til dette er å jobbe for å sikre videre muligheter for drift av vår videregående skole.
Gøran, Silje og Sigrid ønsker med dette arbeidet å vere med på å auke tilhørigheit til bygda, styrke rekrutteringa til skolen og skape auka lyst til å flytte tilbake til bygda etter uttdanning og anna erfaringssamling.
Dersom ungdommane må flytte og bu ein annan stad alt i 16-årsalderen, viser det seg at det blir mindre sannynleg at dei unge flyttar tilbake til heimbygda.