Surnadal Arbeiderparti:
Uttalelser om politi- og kommunereform
19. februar avholdt Surnadal Arbeiderparti årsmøte. Her kan du lese uttalelsene som i etterkant er gitt om politireformen, hvor Kristiansund ønskes som hovedsete, og kommunereformen, hvor det kreves folkeavstemming.
Politireformen
"Vil ha Kristiansund som hovedsete for Møre og Romsdal politidistrikt.
Dersom hovedsetet blir i Ålesund vil vi heller tilhøre Trøndelag politidistrikt.
Det er flertall på Stortinget for den nye politiformen. Det ligger mye bra i reformen og fornying av arbeidet i politiet er helt på sin plass. Ikke alle detaljene er på plass enda, men antall politidistrikt er bestemt at blir redusert fra 27 til 12.
Det innebærer at Møre og Romsdal blir et politidistrikt. I dag har vi to, et for Sunnmøre og et for Nordmøre og Romsdal. Når Møre og Romsdal no skal bli til et, så mener Surnadal Arbeiderparti at det naturlige hovedsetet for det nye politidistriktet må være i Kristiansund.
Med all den teknologien som er tilgjengelig, og som forventes å tas i bruk, så er stasjoneringa av Politimesteren og hans stab ikke nødvendigvis avhengig av å være i den mest folkerike delen av fylket.
Fordelinga av statlige arbeidsplasser
I kjølvannet av sykehussaka og tomtevalg ble det fra flere hold hevdet at man nå måtte bruke alle anledninger til å få flere statlige arbeidsplasser til Kristiansund og Nordmøre. Politidistriktets hovedkontor er nettop en slik anledning. Vi vet også fordelinga av statlige arbeidsplasser fra før i fylket taler til Kristiansunds fordel nå.
Oljeberedskapen
Kristiansund og Nordmøre har stor aktivitet innen offshore, og en god beredskap med høykompetansearbeidsplasser kan være utslagsgivende for valg av geografisk sted for transport til og fra sokkelen. Også for valg av baser for ulike oljerelaterte selskap m.m. Dette taler også til Kristiansunds fordel i lokaliseringa.
Beredskap i hele fylket
I den nye reforma skal også antall lensmannskontor reduseres. Dette overlates til Politidirektoratet å avgjøre. Surnadal Arbeiderparti vil komme med innspill i dette.
Lokal beredskap er veldig viktig. Beredskapspersonell må kjenne sitt område og sin befolkning godt. Det gjelder seg innen beredskap både innen politi, brann og andre viktige lokale krisesituasjoner.
Dersom avstanden til den lokale beredskapen blir for stor, mister man denne kjennskapen, og det vil gå ut over oppgaveløsningen.
Samarbeid mellom de utlike etatene er også viktig, og jo større område, jo mer uoversiktlig og mindre kjennskap personale imellom.
Vi har mange gode eksempler fra vår egen kommune Surnadal, på at lokalkunnskap er den viktigste suksessfaktoren. Det har vi sett i større ulykker, brann, skred, leteaksjoner m.m.
Vi er stolt av det mannskapet som er i beredskap for at vi alle skal oppleve trygge lokalsamfunn. No er vi redd at dette kan forsvinne. Vi Surnadal Arbeiderparti vil derfor sterkt henstille om følgende i forbindelse med politireforma:
Surnadal må fortsatt få beholde lensmannskontoret.
Kristiansund må bli hovedsete for det nye politidistriktet i Møre og Romsdal."
Kommunereforma – vi vil ha folkeavstemming
"Alle Norges kommuner er etter pålegg fra Stortinget bedt om å utrede sammenslåing med andre kommuner. Den såkalte kommunereforma. Surnadal kommune har startet dette arbeidet, som er en tidkrevende prosess.
Som lokalparti ser vi på Surnadal kommune med sine 6000 innbyggere som en bra kommune å bo i, og som har et tjenestetilbud til befolkninga som er godt.
Det vi ikke vet, det er hvilke oppgaver og tjenester som regjeringa vil gi til kommunen etter reforma? Vi vet heller ikke hvordan rammeoverføringene fra staten vil virke etter reforma. Vil en kommune med 6000 innbyggere bli stor nok til å slippe straff fra regjeringa i form av mindre rammeoverføringer?
Vil oppgaver vi i dag har bli fjernet hvis vi fortsatt blir ca 6000 innbyggere? Kan vi få tilført nye oppgaver? Dette og mange andre spørsmål, må vi få svar på så snart som mulig.
Surnadal Arbeiderparti mener tidsfristene i denne reforma fra stortinget er satt alt for kort. Skal en reform være vellykket må den forankres i befolkninga, og alle må få ett eierskap i den. Det er vanskelig å skape en forankring til så store endringer som en kommunesammenslåing er, på så kort tid.
Surnadal kommune er nå i utredningsfasen og samler inn innspill og argument fra befolkninga. Det er lagt opp til en prosessplan med tidsangivelser.
Surnadal Arbeiderparti vil at innbyggerne skal ha gode tjenester fra fødsel, barnehage, skole, etableringsfase, yrkesliv, helse, pleie og omsorgstjenester. Samt at kultur og næringsliv skal ha gode vilkår.
Surnadal Arbeiderparti vil være aktivt med i prosessen og vårt klare standpunt er følgende:
Dersom utredningene viser at kommunesammenslåing er aktuelt, så vil vi ha folkeavstemming i de berørte kommuner.
Vi vil lytte til våre innbyggere både no i utredningsfasen og i sluttfasen med folkeavstemming."