Anne Kari Brødreskift, Ola Sellie, Anette Stengel Sande og Monica Gulla_1024x661

Uønska deltid, - en saga blott i Rindal

Ola Sellie cr.jpg

Uønska deltid, - en saga blott i Rindal

 

 

Små stillinger er et problem og ei stor utfordring i helsevesenet i mange kommuner, slik var det også i Rindal. Det sier seg sjøl at ei stilling på 14,5 % ikke er noe å leve av, og at den som har ei slik stilling må ta de ekstravakter som er tilgjengelig for å få endene til å møtes. Da blir livet lite forutsigbart. I Rindal har en nå løst dette problemet: Uønska deltid i pleie- og omsorg er en saga blott.

 

Fra 2013 har alle fast ansatte som arbeider innen pleie og omsorg, på institusjonen og i hjemmesjukepleien, akkurat så stor stilling som de sjøl ønsker!

 

Men dette er ikke noe som har kommet av seg sjøl, her ligger det et omfattende arbeid bak. På grunn av positivitet og ikke minst vilje, både hos ansatte, administrasjon og politikere, god organisering og styring har en nå kommet i mål, sier pleie-og omsorgsleder Ola Sellie (bilde til høyre)

 

Hele prosjektet kan inndeles i 3 faser, og arbeidet starta i 2009 med

 

”Ønskekvisten”

 

Fase 1: I 2009 ble prosjektet ”Ønskekvisten” starta, etter et sterkt ønske både fra ansatte og ledelse om å få mer forutsigbarhet. Da fikk alle med små helgestillinger minimum 50% stilling, og første skritt mot målet var tatt.

 

Prosjekt
”You can’t always get what you want (but if you try sometimes,
you just might find, you get what you need)” (Rolling Stones)

 

I 2011 ble det søkt Arbeids- og velferdsdepartementet om prosjektmidler og en fikk tildelt kr 950.000. Prosjektet fikk tittel etter strofe fra en Rolling Stones-melodi fra 1969.

 

Hovedmålet med prosjektet var todelt

1: Rekruttere og beholde medarbeidere til å løse dagens og morgendagens utfordringer i omsorgstjenestene

2. Skape større overensstemmelse mellom arbeidskontrakt og det personalet reelt sett jobber

 

En prosjektgruppe på 4 medlemmer ble oppnevnt. Foruten pleie- og omsorgsleder Ola Sellie ble disse med i gruppa:

Leif Ove Grytbakk fra Fagforbundet

Anne Kari Brødreskift fra sykelpeierforbundet

Reidun Dønnem Nerland, avdelingssykepleier

 

Fase 2: 2012: Prosjektmidlene ble brukt til innkjøp av et nytt dataturnusprogram og til opplæring i turnusskriving på data. Fra 2012 oppnådde en å fjerne arbeid annenhver helg. Det ble oppretta nye stillinger for å fylle opp helgene, og alle ansatte går nå tredjehver helg. I tillegg ble det gitt opplæring til forhandlingsledere og innført forhandlerturnus. Dette vil i praksis si at forhandlere og ansatte setter seg ned og legger turnus 6 uker fram i tid.

 

Fase 3: Fra januar 2013 får alle fast ansatte den stillingsprosenten de ønsker seg kommende år. Med andre ord: Målet er nådd.

 

Prosjektet går ut i februar 2014, og det er nå gjort politisk vedtak på at dette blir en fast ordning.

 

Vellykka!

 

Resultatet av prosjektet ser vi under. 76 personer har deltatt. Antall heltidsansatte har gått opp fra 9 til 15. Gjennomsnittlig stillingsstørrelse har økt fra 64,8 % til 87,6 %. Naturlig nok er det helst de som er nyutdanna som ønsker å jobbe 100 %, mens andre med små barn kanskje velger å gå ned i prosent en periode. Nå har hver enkelt anledning til å få sitt ønske oppfylt, alt etter hvilken livsfase de er i.

 

Resultat_1000x815.jpg

 

Prosjektet er ganske enestående også i landssammenheng. Mange kommuner har prosjekter på gang, men ingen har gjennomført noe slikt før.

 

- På grunn av god organisering og styring har vi nådd målet, sier en fornøyd pleie- og omsorgsleder, Ola Sellie

- Noen ganger får du faktisk det du ønsker deg

 

 

Anne Kari Brødreskift, Ola Sellie, Anette Stengel Sande og Monica Gulla_1024x661.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jublende glad over et vellykka prosjekt! Anne Kari Brødreskift og Ola Sellie fra prosjektgruppa. Anette Stengel Sande og Monica Gulla har fått akkurat så stor stilling som de har ønska seg!