Ung gründervirksomhet
Denne uka jobber 9. trinnselevene på Surnadal ungdomsskule med Gründercamp, en årlig hendelse hvor lokalt næringsliv samarbeider med skolen for å skape kreative og nytenkende produkter og idéer. I morgen er det regional finale hvor en jury avgjør hvem som går videre til Nordmørsfinale i Sunndal 19. mai.
Rådgiver ved skolen, Ingeborg Polden, har i samarbeid med Harald Bredesen, næringskonsulent i kommunen, vært med på forberedelsene til Gründercamp. Polden melder om positive tilbakemeldinger fra næringslivet. Hun kan også fortelle at Gründercamp, et ferdiglaget konsept fra Ungt Entreprenørskap, er en del av faget Utdanningsvalg. Faget gir en smakebit på videre utdanning og fremtidige yrkesvalg, valg som ikke bare er viktig for ungdommen men også for det lokale næringslivet. Fremtidig arbeidskraft og -ressurser vil man jo helst beholde i bygda.
Juryen som bedømmer gruppene i morgen består av Anne Lise Wullum fra Surnadal kommune, Nina Marie Solem fra SIV-Industriikubator og Ninni Innvik fra Sunndal Næringsselskap. Sistnevnte er også medarrangør av Nordmørsfinalen i Sunndal 19. mai, i samarbeid med Monica Eeg fra Nordmøre Næringsråd og Karin Halle fra Surnadal kommune. I fjor ble Nordmørsfinalen avholdt i Surnadal, og elever fra Halsa stakk av med seieren.
Svorka, Surnadal kommune, Surnadal Sparebank, Talgø og Thon Hotell Vårsøg er blant oppdragsgiverne på årets Gründercamp. Samtlige oppdrag er i tråd med de respektive bedriftenes daglige virke og alle bidrar med egne mentorer som fungerer som veiledere og rådgivere for elevene.
Surnadal kommune avdeling Næring og utvikling stilte med flere ulike oppdrag. Ett av disse var titulert "Bolyst" og skulle rettes mot tilflyttere i bygda. Sunniva, Erik og Malin hadde ved veis ende laget en brosjyre som skulle gjøre det lettere for innflyttere å bli kjent med andre og hva som er å finne i Surnadal.
Fv. Sunniva, Erik og Malin synes det var godt å starte med Gründercamp rett etter påske.
Eirin, Inger, Marit og Erlend fikk oppdrag fra Svorka, hvor de skulle "utrede muligheten for å tilby bredbåndskunder en dedikert spillserver". Gruppa valgte å lage en plan for et LAN-party, hvor man kunne låne server av Svorka. Eirin påpeker at Svorka gjennom en slik løsning vil kunne få et godt omdømme blant ungdommer.
Erlend synes gruppa var heldige med oppgaven og synes samtidig det er gøittj å slippe vanlig skole rett etter påske.
- Dette er jo nesten som en ekstra ferieuke, smiler den datakyndige gründeren.
F.v. Eirin, Erlend og Inger. Marit var ikke til stede da bildet ble tatt.
Trollheimsporten er også blant oppdragsgivere i år. Oppdraget som ble gitt til Eirik Klinge, Erik Beckstrøm, Andrea Gjerdevik og Marte Næss gikk ut på å finne løsninger for hvordan nettportaler som Trollheimsporten kan gjøres mer interessant for ungdom i bygdene. Produktet skulle bunne ut i en artikkel, av og for ungdommer, som gjenspeiler en typisk ungdomssak. Gruppa har siden tirsdag jobbet på spreng med å intervjue, ta bilder og produsere tekst. Resultatet publiseres i morgen.
På spørsmål om hva ungdommene tenker om Gründercampdager rett etter påskeferie, kommer svarene kjapt. De hadde gledet seg til å ha "annerledesdager" på skolen, og helst med mer praktisk jobbing, men den gang ei...
- Dette er jo mer som en tentamen, utbryter Klinge.
Nå var riktignok gjengen "uheldige" med sin oppdragsgiver, hvis arbeid stort sett dreier seg om innhenting av informasjon og tekstproduksjon, men mentor Eva Rønning synes elevene har et veldig godt utgangspunkt med et tema som opptar ungdom i både Surnadal og Rindal. Resultatet ser du på Porten i morgen.
F.v. Marte, Andrea, Eirik og Erik taster for harde livet.