Eivind Hasle_690x451

Trivelig folkefest i Rindal

Opppmøtet var ikke det helt store på folkefesten på Skogsletta i kveld, men de som var der hadde en trivelig kveld med god underholdning. Eivind Hasle holdt tale, og Karstein Mauset og Karmen og Georg Lorgen underholdt med vakker sang og musikk.

Elsa Jensvold_690x412.jpg

Elsa Jensvold ledet forsamlingen gjennom programmet, og leste dikt.
 

Jan Sturla Jensvold_690x382.jpg

Jan Sturla Jensvold spilte til allsang, og det var ikke noe å si på sanggleden hos de frammøtte.
 

På Skogsletta_690x386.jpg

Her hadde det vært plass til flere.

Elever fra Øvre Rindal skole har ofte bidratt med underholdning denne kvelden. De hadde også øvet inn en del sanger i forbindelse med Grunnlovsjubileet. Men denne gangen var det desverre for få av elevene som møtte opp.
 

Eivind Hasle_690x451.jpg

Eivind Halse holdt kveldens tale. Han tok for seg historien om Grunnloven. Hva skjedde i prosessen rundt riksforsamlingen i 1814? Det ble arrangert valgmøter rundt om i landet, fortalte han, og vårt distrikt tilhørte den gangen Romsdals Amt. I et brev fra Romsdals Amt het det blant annet: "Nei, svensker vil vi ikke blive...". Mange av disse gamle dokumentene er nå tilgjengelig på nett, og det er interessant lesning, forklarte Hasle.

Man har forsket mer på prosessen rundt Grunnloven i den senere tid, og noen mørke sider har blitt avdekket, fortalte han. I starten var det bare 2% av befolkningen som stemte. Et fåtall hadde stemmerett, og få av disse brukte den. Det var en hard kamp om stemmerett fram til 1913, da kvinner endelig også fikk stemmerett. Fortsatt ble man fratatt stemmeretten om man hadde mottatt sosialhjelp, og det rammet mange kvinner, sa han.

Hasle nevnte også den såkalt "jødeparagrafen", hvor jøder ble nektet adgang til riket. Dette sto i motsetning til jøders økende frihet og integrering andre steder i Europa. Samme år (1814) fikk jøder fulle borgerettigheter i vårt naboland Danmark.

En av vår tids utfordringer er formulert som "å styrke den demokratiske muskelen". Hasle stilte spørsmålstegn ved om dette lar seg forene med kommunesammenslåingsprosessen som nå pågår. Han nevnte også at samfunnet er i forandring, og at i dag har 12-13% av Norges befolkning bakgrunn i en annen kultur. Mange av oss har nå slektsbånd, ikke bare til USA, men også andre verdensdeler, påpekte han.


Karmen og Georg Lorgen_690x424.jpg

Karmen Logen sang "Småguttenes nasjonalsang" og "Det finnes også drømmer når det gryr" fra den såkalte kusikalen "For et fe". Et god valg av sanger, syntes Elsa Jensvold, der hun hadde fått med både en sang til Gunnlovsjubileet og en sang til trøst for bøndene som har det trasig nå om dagen...
 

Karstein Mauset_690x457.jpg

Karstein Mauset sang fine egenkomponerte sanger med tekster av Hans Hyldbakk, Jørgen Gravvold og Astrid Krog Halse. Han avsluttet med vakre "Nordmørsminne" av Henning Sommerro og Hans Hyldbakk.
 

Loddtrekning_690x460.jpg

Kvelden ble avsluttet med loddtrekning, som seg hør og bør. Og gevinster var det mange av. Den yngre garde hjalp til med loddsalg og utdeling av gevinster.


Takk til Skogsletta grendalag, for en hyggelig folkefest på nasjonaldagen!