Bilde2

Reisebrev fra India

Til India på forskningstur

Mange av Trollheimsportens lesere kjenner rindalsjenta Liv Ingrid Nordlund som sanger. I dag viser ho oss ei anna side av seg ved å sende oss et reisebrev fra et studieopphold i India.

 

Til India på forskningstur

Mandag 24. oktober reiste jeg ned til Mumbai i India, en 13 timers reise hvis du reiser ut fra Oslo. Målet er først og fremst å samle inn data til en masteroppgave jeg skriver. Den dreier seg om kommunikasjon mellom en bedrifts avdeling i Norge og en avdeling i India, nærmere bestemt Mumbai. Her møter jeg min norske kontakt som er en del av prosjektet jeg følger. Forventningene om å oppleve noe annerledes var absolutt til stede, og denne forventningen kan på alle vis også sies å ha blitt innfridd. Det første en møter er trafikken, som mildt sagt er annerledes enn en traust nordmann er vant til. Dette er gjensidig tilpasning i praksis, hvor bilhorn, veivende hender og svært strategisk bilplassering utrolig nok får dette til å fungere ganske bra. I tillegg til dette kjører man på britisk måte her, noe som kan gi et søkk i magen til de fleste nordmenn.  

 

I delen av byen som jeg skal bo i er det forholdsvis lite turister, noe som gjør at jeg med min hvite hud og lyse hår stikker meg ganske godt ut - dette er også en merkelig og ny opplevelse. Det gir også en hel del mer oppmerksomhet enn en normalt ville fått, selv om en ikke foretar seg så mye aktivt for å få dette.

 

Noe av det første en opplever når en kommer til Mumbai er diversiteten i omgivelsene. Her kan en finne luksusboliger side om side med bølgeblikkskur, og klasseforskjellene er store. De fleste som bor her beskriver nettopp Mumbai som en miks av ulike bostandarder og mennesker, noe en også opplever når en kommer utenifra. I tillegg kan det gjerne vandre kyr, hunder og aper omkring deg her, alt i skjønneste Mumbai-forening.

Mumbai er en intens og travel by, med om lag 20 millioner innbyggere. Byen har tog, men ingen t-bane, og bilveiene er tettpakkede og gjerne med en toppfart på cirka 65 kilometer i timen. Dette gjør prosessen med å komme seg rundt noe utfordrende - ting tar tid, og det å reise tvers over byen er et halvdagsprosjekt - minst. Men samtidig er dette nettopp noe du fort lærer deg når du er i India - ting tar tid, og avtaletidspunkter er alltid relative! En vanlig måte å kunne komme seg frem på er også drosjer og tuk-tuk-er, som er disse små mopedbilene som det yrer av her. Og ønsker du fart og spenning, så velger du en av disse. Sjåføren vet ikke alltid helt veien til stedet  du skal, så det er delvis på eget ansvar - noe som kan sies å generelt gi slike typer turer litt ekstra ”edge”. Språkkompetansen på engelsk er varierende, men mange er gode i engelsk her. Det kommer ofte an på hvem du møter.

 

Mens jeg stort sett oppholder meg i nordlig del av byen, ligger de fleste severdighetene i byen i sydenden. Her har vi ”Gateway of India”, markeder, ”De hengende hager”, flotte hoteller og hippe handlestrøk. Tar du turen ned hit ser man også flere turister, og for ikke å snakke om alle mulige boder du kan handle stort og smått i. Det er i utgangspunktet denne delen og en bydel som heter Bndra litt lengre nord som er mest influert av vesten, en utvikling som en kan se komme sterkere som årene går.

 

Når en er i India kan en heller ikke komme unna all den gode maten en kan få, til en svært rimelig penge. Hvis du tåler at det brenner litt, har man muligheten til å nyte fantastiske Indiske retter, både i vegetarversjon (mange er vegetarianere i India), med sjømat og med den klassiske kyllingen. Du får også andre kontinentale retter på de mange restaurantene her. Selv som student kan du absolutt nyte dette til fulle uten å loppe deg helt.

Mens jeg er her, så feires det en stor hinduistisk høytid som kalles Diwali. Denne feiringen preges av at alle pynter husene sine med lyslenker, blomster og andre glitrende pyntegjenstander, ikke ulikt slik vi pynter til jul. Selve Diwali-kvelden den 26. Oktober eksploderer byen i fyrverkeri, hvor det er en god miks av kinaputtavfyring og oppskyting av raketter. Selv fikk jeg oppleve synet av dette fra en leilighet i 21. etasje, og det kan ikke beskrives som noe annet enn enormt. På mange måter kan det beskrives som nyttårsaften x10 i Norge. Denne feiringen er noe de aller fleste deltar på, og med den mengden mennesker du har i denne byen så blir dette stort. Det er absolutt å anbefale å besøke India akkurat under en slik feiring, siden en da også får innblikk i feiringskulturen som står sterkt i India.

Liv Ingrid, på sin siste dag i India.