Tar avstand fra motepresset

De siste ukene har oppslag om ungdom som kjøper svært dyre merkeklær og designervesker fått stor mediaoppmerksomhet. Er dette et fenomen som er forbeholdt byene, eller opplever bygdeungdommen det samme? Vi spør tre tenåringer i Surnadal.

Lilly Viktoria Sandberg (16), Hanne Boge (15) og Kristine Holte (15) er alle i aldersgruppen for det mye omtalte mote- og kjøpepresset som dagens ungdom opplever, og de har fulgt med på diskusjonen i media. Jentene er klare på at dette ikke er et stort problem i Surnadal, men helt fraværende er det ikke.

- Det er ikke et press om å ha dyre merkeklær eller vesker, men jeg er redd det likevel er en økend trend også her på landsbygda. Hvis man ser ett år tilbake, var det omtrent ingen som hadde dyre merker. Nå er det noe mer, men så langt i fra flertallet, sier Boge.

- Jeg merker ikke presset om merkeklær, men det er likevel et lite press på å ha fine klær, uavhengig av merke. Stil er et viktig stikkord, sier Holte.

I følge undersøkelser blant ungdom i byer, blir de som ikke følger moten og ikke kjøper dyre klær, holdt utenfor vennegjengen og opplever mobbing. Dette er ikke tilfelle i Surnadal, skal vi tro Lilly, Hanne og Kristine.

- Slik er det virkelig ikke på skolen hos oss. Det har vi i alle fall ikke sett eller hørt noe til, sier jentene. Lilly Viktoria går 1.året på Surnadal vidaregåande skole. Hanne og Kristine går i 10.klasse på Surnadal ungdomsskole.

Trioen er heller ikke enig i at merkeklær gir status.

- Dyre klær og vesker gir ikke automatisk høyere status. Man får ikke mer positiv oppmerksomhet av å gå rundt med en veske fra Louis Vuitton. Snarere tvert i mot, sier jentene som tror det er en forskjell fra ungdomsskole til videregåande.

- Det er flere tilfeller av dyre sko, vesker og klær på videregående, men det kan ha en sammenheng med at flere tjener sine egne penger, og velger å bruke de på merkeklær, sier Sandberg som synes det er skremmende at barn langt ned i barneskolen ser ut til å få mye kostbare klær og utstyr.

- Her har mye skjedd siden jeg gikk på barneskolen. Da var merkeklær og dyre mobiltelefoner helt utenkelig. Nå får barneskoleleever de nyeste versjonene av iphone. Det er en tankevekker, sier hun.

Lilly Viktoria, Hanne og Kristine er som jenter flest; de liker å se bra ut. Likevel bruker de lite tid på å velge antrekk før skolen, og tenker ikke på hva andre skulle mene.

- Jeg kler på meg akkurat det jeg føler for. Det kommer an på dagsformen. Det viktigste er at jeg selv føler meg bra, sier Kristine. De to andre nikker og er enige.

Hadde skoleuniform vært løsningen på motepresset mange opplever i skolehverdagen?

- Ja, svarer de i kor. Det er vi positive til. Det hadde i alle fall "vasket" ut klasseskillet som kan være godt synlig, spesielt i byene. Det hadde nok vært til stor hjelp for mange.

Jentene er overbevist om at det er langt tøffere å være ungdom i store byer, som for eksempel Oslo.

- Her er det langt færre fristelser enn i Oslo, og de blir nok lettere påvirket enn oss. Om vi går en runde på senteret, så står ikke akkurat merkebutikkene på rekke og rad og roper på oss, smiler jentene. For oss er en veske til 9000 kroner helt utenkelig, og faktisk på grensen til kvalmt. Det er nok ganske dyrt å være foreldre til disse ungdommene, reflekterer jentene.

I følge undersøkelser, gjelder motepresset minst like mye for gutter som for jenter. Hvordan er dette i Surnadal?

- Om det er et lite press på jentene, så er det nok enda mindre på guttene. Det virker som at det er et ikke-eksisterende tema på ungdomsskolen. Heldigvis, sier Hanne og Kristine. Lilly Viktoria sier hun ser litt mer av det hos de eldste guttene på videregående, men i langt mindre grad enn hos jentene.

De fornuftige tenåringsjentene konkluderer med at de har det fint på bygda, og er glade for at de slipper det voldsomme mote- og kjøpepresset jevnaldrende opplever i byene.

Trioen avslutter med å komme med en oppfordring til barn og ungdom:

- Vær deg selv, og ikke tenk over hva andre skulle mene. Det er det som er kult!

...og til foreldrene:

- Sett grenser, la barn være barn, og ikke "mini-voksne". Den tida kommer fort nok!

lilly viktoria mo sandberg kristine holte hanne boge.jpg

Fornuftige ungdommer: Lilly Viktoria Sandberg (f.v), Kristine Holte og Hanne Boge