Tankevekkende temakveld

Onsdag kveld var det temakveld med Tor Arne Moen i Attanova i Rindalshuset. Brannsjefen tok for seg to viktige tema: Sikring av barn i bil og brannsikring i hjemmet. Her fikk nok alle noen viktige påminnelser og litt å tenke på på veien hjem.

Det var Sanitetsklubben GGRT som hadde invitert brannsjefen til å komme og snakke om to viktige tema denne kvelden. Dessverre var ikke oppmøtet det helt store, men de som var der fikk helt sikkert noen tankevekkere.

Tor Arne Moen Ingunn Romundstad og Guri Løfald_690x421.jpg
Brannsjef Tor Arne Moen viser fram en beltesamler, en liten dings som kan berge liv. Alle deltakerne på møtet fikk slike beltesamlere, sponset av Rindal Sparebank. Ingunn Romundstad og Guri Løfald fra Sanitetsklubben GGRT.
 

Viktig tema
 

Tor Arne Moen forteller at han har vært innom på alle svangerskapskurs i Surnadal de siste åra, for å snakke om sikring av barn i bil. Han drar også mye rundt i barnehagene. I tillegg har brannvesenet vært på ungdomsskolen og snakket med avgangselevene om sikkerhet i bil. Nå skal de også begynne med det i Rindal.

- "Barn i bil" er et kjempeviktig tema, understreket Moen - Det er mye man kan kjøre for å forhindre dødsulykker. Jeg har selv trodd at jeg har sikret barna mine godt i bil. Men nå vet jeg at det har jeg ikke gjort, sa han.

Brannsjefen hadde med seg en presentasjon med en rekke bilder som blant annet viste rekonstruksjoner av bilulykker. Der viser man hva som har skjedd med barn i ulykkesbiler. Barna på bildene er på omtrent samme størrelse som barna som ble utsatt for ulykken. Pårørende har godkjent at ulykkene brukes som eksempler.


Først på ulykkesstedet
 

Den som kommer først på et ulykkessted skal følge følgende prosedyre:

* Varsle

IMG_1724.jpg

Her finnes det apper man kan laste ned på mobilen. En slik app viser plasseringen din når du ringer alarmtelefonen. Det anbefales å laste ned en av disse appene.


* Sikre skadestedet

Sett varseltrekanten 200 meter unna skadestedet. Slik sikrer du at f.eks. en trailer i 80 km/t rekker å stoppe.


* Sørg for frie luftveier

Det aller viktigste med folk som har vært utsatt for en ulykke er å sørge for at de har frie luftveier. Har man først løftet opp hodet på en bevisstløs person, så må man være forberedt på å holde fast i samme stilling til ambulansen kommer.

- Ha alltid et par blå gummihansker sammen med refleksvesten i sidelomma på bildøra, sa Tor Arne Moen - Der er det lett tilgjengelig, og kjekt å ha dersom det er blod og glassbiter på stedet.


Parker 50 meter unna skadestedet, for å gi god plass til utrykningskjøretøyene som kommer.


Barn i bil
 

Barn som er godt sikret "tåler det utroligste i en ulykke". Barn har en mer elastisk kropp, og tåler mer enn voksne. Men forutsetningen er selvsagt at de er minst like godt sikret i bilen.

Det er veldig viktig at selen er stram rundt barnet.

IMG_1725.jpg
Fra en rekonstruksjon av en ulykke der det gikk bra med det involverte barnet i baksetet på den svarte bilen. Grunnen til at det gikk bra med barnet var at selen var stram.

IMG_1728.jpg
Rekonstruksjon fra en ulykke hvor det IKKE gikk bra med det involverte barnet. Hun hadde selen under handa.

La aldri barnet ha selen under handa! Om man får en bråstopp da blir det alt for mye trykk på mageregionen, og indre organer kan sprekke. Det er også mye større risiko for hode- og nakkeskade. Det samme gjelder om man bare har hoftebelte.

- Et godt råd er å lære barna at bilen ikke kjører en meter før alle selene er skikkelig festet, sa Tor Arne Moen.

IMG_1726.jpg

Så lenge barna sitter i barnesete er det anbefalt å bruke beltesamler. Små barn har smale skuldre, og beltesamleren forhindrer at skuldrene glipper ut av selene. Det kan bety forskjellen på liv og død.

Det anbefales at barn sitter bakovervendt i bilen så lenge som mulig. Det gir mindre sjanse for nakkeskader ved en ulykke.

IMG_1729.jpg
En voksen person i en rekonstruksjon. En kvinne satt med beina opp i frontruta på bilen og ble alvorlig skadet i hofteregionen da bilen kolliderte med en fortauskant. Farten var bare 30 km/t, men airbagen ble løst ut.


Løse gjenstander i bilen
 

Tor Arne Moen snakket også om farene ved løse gjenstander i bilen. Tunge gjenstander i bagasjerommet på en stasjonsvogn eller varebil kan ved bråstopp i stor fart presse setene framover, slik at den som sitter der blir klemt ihjel. Det farligste er en tung gjenstand som ligger løs ved bagasjeluka med rom fram mot seteryggen. Den vil få fart framover og skape stort trykk. Da er det bedre å laste helt inntil seteryggen, og aller best er det å feste tunge gjenstander i bagasjerommet.

- Alle her har vel vært på IKEA, og handlet bilen full av tunge pakker. Men husk å aldri laste over seteryggen i bilen, sa Moen. - En hund blir også svært tung dersom den er løs og får fart gjennom lufta ved en bråstopp. For ikke å snakke om mennesker som er usikret i bilen.

IMG_1733.jpg


Farlige juledekorasjoner og levende lys
 

Det er flere branner enn vanlig i jule- og adventstida. Mellom 5 og 10 personer brenner inne i Norge på denne tida hvert år.

- Heldigvis har det blitt noen færre dødsbranner de siste åra, sa Moen.

IMG_1730.jpg

Brannsjefen våget påstanden om at det oftest er kvinnfolk som tenner på huset på denne måten.

- For det er jo så fordømt trivelig med talglys!

Moen oppfordret innstendig om bare å bruke levende lys der du er, mens du er der.

- Det er 1000 grader i spissen på et stearinlys, sa han - Og et lite telys kan flamme opp 60 cm!

Husk også at mange klær er laget av plastprodukter og lett kan ta fyr.


Vær obs på strøm

Vaskemaskiner, tørketromler og oppvaskmaskiner kan ta fyr, så man bør absolutt være hjemme og være våken mens disse maskinene brukes.

IMG_1734.jpg

- Mens det oftest er kvinnfolk som tenner på huset med levende lys, er det oftest mannfolk som tenner på i 3 - 4 tida natt til søndag, sa Moen. - Da hender det at folk kommer hjem fra fest og skal lage mat, og sovner fra det hele.

Ungdomsrom kan være en skikkelig brannfelle. Der finner du gjerne høytalere, forsterkere, skjermer og blinkende lys.

Ledninger med flere forgrenere er veldig vanlig.

- Forgrenere laget i Kina får du kjøpt for 9 kroner og 90 øre, sa Moen. Det sier seg selv at kvaliteten ikke er den beste.

IMG_1735.jpg

IMG_1737.jpg

- Ikke bruk ladere i senga! sa Moen - PC'er og annet elektrisk utstyr må man heller ikke ha i senga slik at man kan sovne fra det. Elektrisk utstyr som ikke får nok avkjøling kan bli overopphetet og ta fyr.


Røykvarslere i alle rom

Brannsjefen kom med en klar oppfordring om å ha røykvarslere på alle rom. Han fortalte at han selv har 18 røykvarslere hjemme.

- Vær oppmerksom på at barn ofte ikke våkner av røykvarslere. Derfor er det så viktig å ha seriekoblede røykvarslere, også på eget soverom, sa han.

Han anbefalte også skumapparat i stedet for pulverapparat. Det gjør mye mindre skade om det må brukes. Det beste er å ha begge deler lett tilgjengelig.

- Ønsk dere seriekoblede røykvarslere og skumapparat til jul i år, oppfordret Tor Arne Moen til slutt.

 

Sanitetsklubben GGRT takker Bygger'n Rindal og Rindal Sparebank for brannhemmende gevinster til loddtrekning.