Synliggjør sanitetsforeningene
Ordfører Lilly Gunn Nyheim og leder i Norske Kvinners Sanitetsforening i Møre og Romsdal, Elinor Bolme.
Mange av de lokale sanitetsforeningene sliter med å få det hele til å gå rundt på grunn av for lave medlemstall. Elinor Bolme, leder i Norske Kvinners Sanitetsforening i Møre og Romsdal, stiller spørsmål ved om dette kan være på grunn av at folk er for redde til å ta stilling. Hun oppfordrer kvinner og menn i alle aldersgrupper til å bli med og engasjere seg, gjerne i form av medlemskap i sanitetsforeninger.
Per dags dato er det totalt 700 sanitetsforeninger over hele landet. I sanitetsforeningenes storhetstid var det over 200.000 medlemmer i Norge, og per dags dato har man passert 41.000. De siste årene har det vært et årlig frafall på 3.000, med null tilvekst. Dette har ført til økt fokus fra sentralt hold om å øke synlighet og medlemstall i foreningene.
Bolme kan fortelle at man lokalt på Nordmøre er veldig gode, men sikter som eksempel til Valsøyfjorden hvor man har 12 aktive medlemmer som brenner for det de gjør og står for, men medlemstallet er på et minimumsnivå. De har sendt ut over 60 brev til kvinner i området og ikke fått en eneste respons, noe som naturligvis gjør at de nå vurderer å legge seg på is.
- Frivilligheten er i endring. Man gjør det man har lyst til på frivillig basis. Folk er kanskje redde for å ta stilling og det å kanskje få verv, og det kan bli skummelt å si ja i tilfelle man må gjøre noe. De som ikke er med i saniteten tenker kanskje ikke så mye på at det står noen bak det hele, men noen må være med og bidra. Noen må stå på den lista. Man trenger kun å være medlem så lenge man har lyst, forteller Bolme.
Nordmørskommunene har avtaler med de lokale sanitetsforeningene. Alle tre har vært ute i aksjon etter at den formelle avtalen kom i havn. Her fikk man erfaring, noe som gir et løft og at det blir morsommere å holde på.
Og skal vi tro Bolme er det slettes ikke bare "kakskiv, strekking, græt å bakels" de driver med:
- Vi jobber for økt synlighet, som vi igjen håper at fører til økt vekst. Vi håper å oppnå flere medlemmer for fortsatt å opprettholde det frivillige arbeidet som NKS er basert på, sier Bolme.
For å realisere ambisjonene om større medlemstall, har sanitetsforeningen satt i gang en rekke prosjekter. Fylkesstyret har sammen med SMISO (Senter mot insest og seksuelle overgrep) gått inn i et samarbeid ved navnet RUSS 15-kampanjen. Sammen skal de besøke alle videregående skoler i fylket for å dele ut totalt 2355 boksershortser til russen, med motiv som "Spør meg først" og "Eg tek ansvar".
Bolme understreker at russen står ovenfor en sårbar tid, hvor flere kan oppleve uheldig seksuell omgang. Å jobbe mot dette har vært et av NKS' hovedfokus de siste årene, og det å være med på denne kampanjen er for sanitetsforeningen en god mulighet til å ta ansvar og synliggjøre seg. For å forhindre dette i størst mulig grad, er russen en veldig viktig målgruppe for samarbeidspartnerne.
I tillegg legger NKS stor vekt på skjønnhetstyranniet og kampen mot vold, i hovedsak mot kvinner. Begge temaene er nasjonale satningsområder for NKS. Her er målet å bringe temaene opp og fram i lyset, slik at de kommer på den politiske agendaen og at problemene blir sett i et folkehelseperspektiv. Bolme kan fortelle at nesten all forskning er basert på menn. NKS forvalter mellom 6 og 10 millioner kroner i året av innsamlede midler til forsknings- og utviklingsprosjekt på kvinnehelse.
- Vold mot kvinner kan ofte være godt skjult. Ofte trenger man dessverre ikke dra så langt for å finne det, sier Bolme.
I forbindelse med russeaksjonen er ordførerene i Rindal, Surnadal og Halsa utfordret til å kjøpe et stort fastelavnsris. Førstkommende lørdag, 14. februar kl. 11.00 og utover dagen, vil det selges fjær for 20 kroner stykket i fellesarealene i AMFI-senteret. Fjærene som blir kjøpt vil bli fordelt på de tre trærne som ordførerne er utfordret til å kjøpe. Når trærne er ferdigpyntet, vil ordførerne få igjen det ferdige produktet som vil plasseres ved inngangspartiet på kommunehuset i løpet av lørdag kveld. Arrangemanget er stelt i stand av fylkesforeninga, og inntekten går uavkortet til russeprosjektet, hvor utgiftene er estimert til 90.000 kroner. Bolme ønsker eventuelle lokale bidragsytere velkommen til å støtte opp om den store fylkeskampanjen.
- Vi har rimelig store utgifter, men dette skal vi jaggu meg klare! Vi skal sette oss på kartet, og de skal lese om oss helt ned i Oslobøgdn, sier den engasjerte lederen.
Siden mange er allergiske, kan man ikke ha ris stående på ukesvis. Derfor har Bolme kontaktet TIP-linja på Surnadal Vgs som har sagt ja til å sveise et fastelavnsris som skal være synlig inne i senteret. Det vil også settes i stand en aktivitetskrok til barn, hvor barna kan perle og henge pynten på fastelavnstreet.