Leserinnlegg
Sykehus-strukturen i Midt-Norge
- Et felles sykehus MÅ legges slik at det kommer midt imellom Ålesund og Trondheim = Kristiansund. Selv helseministre fra andre deler av landet må kunne klare å se et så enkelt mønster, sier Dordi Skuggevik.
Da St.Olav Hospital, Universitetssykehuset i Trondheim, het «Regionsykehuset i Trondheim» – «RIT» - da visste vi alle at dette var hovedsykehuset i Midt-Norge. Dette regionale hovedsykehuset betjente, med sine høyt spesialiserte avdelinger, et system av sekundærsykehus spredt rundt i regionen: Namsos, Levanger, Orkdal, Kristiansund, Molde, Ålesund og Volda.
Dette er fremdeles systemet, egentlig, men man har helt mistet det av syne, etter at Regionsykehuset i Trondheim mistet sitt selvinstruerende navn. Dette er det som ligger i bunnen og skaper problemene – nå når det ene bysykehuset i sekundærsykehus-systemet skal tas bort. Derfor er det blitt så håpløst vanskelig. Derfor må man kort og godt gå tilbake til grunnstrukturen, der det skal være et sekundærsykehus både i Molde og i Kristiansund.
Hvis styresmaktene likevel vil trosse grunnstrukturen – og slå sammen sykehusene i Molde og i Kristiansund, så er det på tide å ta fram kartet og bussruta: Der vil de se at fra Kristiansund til Trondheim er det 4 timer med bil, og det er også nesten 4 timer med bil fra Kristiansund til Ålesund. Et felles sykehus MÅ legges slik at det kommer midt imellom Ålesund og Trondheim = Kristiansund. Selv helseministre fra andre deler av landet må kunne klare å se et så enkelt mønster!
Nå har Ålesund sykehus etterhvert vokst forbi sekundærfunksjonen, fordi det er så langt fra Ålesund til regionsykehusene i Trondheim og Bergen, men derfor behøver man ikke å slå sammen Molde og Kristiansund for å få til samme utvidete funksjon som Ålesund sykehus har. Det blir bare for dumt.
Det mest fornuftige er å beholde strukturen med regionsykehus i Trondheim, sekundærsykehus tilknyttet det, og en forsterket funksjon i Ålesund grunnet avstandene til Bergen og Trondheim. Slik har det vært tenkt før. Slik bør det tenkes nå.
Fram med kartet og bussruta folkens! Dette er så enkelt!
Dessuten:
Tror dere at dere får noen leger til å søke til et sykehus som ligger langt ute på bygda?
Tror dere pasientene får besøk der? Neppe. Legene vil ha fritidstilbud til sine barn.
Og de som besøker sine syke, vil på byen og handle samtidig.
Og alle sekundærsykehus SKAL ha fødeavdeling, barneavdeling, akuttberedskap!
På grunn av reiseavstandene – you silly guys!
Dordi Skuggevik