Kommunestyremøte i Surnadal:
Surnadal blir i Nordmøre
Under torsdagens kommunestyremøte ble regiontilhørighet diskutert, og Surnadal blir fremdeles en del av Nordmøre. Kommunens økonomi og manglende barnehageplasser var også på sakslista.
Bildet over: F.v. rådmann Knut Haugen, ordfører Lilly Gunn Nyheim, Oddny Hoem (Ap).
Nytt fra ordfører Lilly Gunn Nyheim;
Skrapmetallaksjonen som ble gjennomført i grendene i Surnadal i uke 22 og 23, førte til mye innsamlet metall. Målet var egentlig å samle inn 15 tonn, men før den siste kontaineren er hentet, har det nå kommet inn hele 42 tonn. Det har kommet inn alt fra landbruksmaskiner og revgårder.
Nytt fra rådmann Knut Haugen;
65 stk får i år tilbud om sommerjobb for ungdom. 450 000,- er avsatt, og formannskapet har bevilget det resterende som er nødvendig for at alle skal få jobb. Surnadal kommune leier ut arbeidskraft til både Surnadal IL, Todalen IL, og kirka.
Spørrekvarter:
Erik Moen, MDG; Spørsmål om miljøplana.
- 30% av maten Surnadal kommune serverer skal være økologisk eller lokalprodusert.
- Kommunens bilpark skal være klimanøytral innen 2020.
- Innkjøp/leasing av nye kommunale biler; el-bil eller hybrid. Hva er gjort her?
Lilly Gunn Nyheim svarer:
- Når det gjelder maten, er vi dessverre bundet av innkjøpsavtalen vår. Det er ønskelig å handle både lokalt og økologisk, men det er ikke enkelt. Innkjøpsavtalen tillater det ikke, og det blir også vanskelig i forhold til leveringstid.
Surnadal kommune var tidlig ute med å kjøpe el-bil. Det var dårlig rekkevidde, og det førte til at vi fikk problemer med å bruke den. Nå har det skjedd en rivende utvikling på denne fronten, særlig med tanke på rekkevidde. Hjemmetjenesten kjører varebiler med grønne skilt. Varebilene er gunstig i pris, og de blir da prioritert. Det fins dessverre lite varebiler som er el-biler.
Barnehageplasser
Mangelen på barnehageplasser i Surnadal er stor, og denne saken var opp i kommunestyret også på torsdagens møte. Det blir vurdert kortsiktige løsninger for å øke antall barnehageplasser for barnehageåret 2017/2018.
Margrethe Svinvik (Sp) sier det er artig at det blir flere unger, og at tilbudet må utvides. - Vi ønsker både en kort- og langsiktig løsning, men det beste hadde vært om den kortsiktige løsningen har vært en del av den langsiktige. Det er gitt en god oversikt over alle ulike muligheter, og at det nå er landet på Midtigrenda barnehage, er fornuftig, sier Svinvik.
Ordet fritt:
Erik Moen, (MDG) er også enig i rådmannens tilråding. – Det er den beste løsningen. Den langsiktige løsningen får man ta litt frem i tid, sier Moen.
Odd Asbjørn Bævre (A) stiller spørsmål til rådmannen om det virkelig koster 1 million å bygge om Skei barnehage? Rådmannen svarer at det må gjøres investeringer for å gjøre det barnehagevennlig. Her er det snakk om rømningsveier osv. Om prisen kommer på akkurat 1 million, er vanskelig å si. Det kan bli mindre, mener rådmann Knut Haugen.
Marit Granhus Langli (H) mener dette er en godt utgreid sak, der det ligger an for en god kortsiktig løsning. - Å utvide Midtigrenda barnehage er det behov for også på lengre sikt. Samtidig må den langsiktige løsningen ligge i bakhodet. Vi har flere barn og personer i bygda, da må vi ha flere barnehageplasser også, sier Langli.
Rådmannens tilråding vedtatt.
Tertialrapport:
Rådmann Knut Haugen informerer:
- I første tertial er det brukt 127 millioner kroner. Det var budsjettert med 118 millioner, så her har vi et avvik på over 8 mill. Vi har brukt 37,5 % av budsjettet, mot 37 % på samme tid i fjor. Jeg er bekymret for om vi klarer å ta hånd om alle felleskostnadene som kommer. Og spesielt bekymret er jeg for enhetene bo og aktivitet, kommunalteknikk, eiendom, og sentraladministrasjon, som har et merforbuk. Det er mange vedtak og mye arbeid på gang. Prosessene tar tid, og vi er etter tidsskjemaet. Jeg skulle gjerne sluppet de røde tallene, men vi har utfordringer spesielt på de fire nevnte enhetene. Men hvis krisen er stor nok, klarer man alltids litt til. Det er ikke skikkelig krise, men en krevende situasjon. Alvoret har gått opp for oss, sier rådmann Knut Haugen.
Ordet fritt:
Jonny Melkild, Ap; - Det er noen enheter med store utfordringer. Når det er så store avvik, bør det kjøres egne tilleggsbevilgningssaker. Jeg savner en skikkelig utredning for hva administrasjonen har tenkt å gjøre.
Nils Håvar Øyås, Sp; - Det er gjort tøffe kutt i budsjettene to år på rad. De fleste enhetene klarer å treffe, og har gjort en fantastisk jobb for å redusere drifta. Jeg ønsker at vi kan se på muligheten for å slå sammen de to enhetene eiendom og kommunalteknikk.
Marit Granhus Langli, H; - Vi trenger mange pedagogiske grep for at vi skal skjønne hvor mye vi må stramme inn drifta vår. Jeg etterlyser en oversikt over hva pengene på disposisjonskontoen brukes til.
Rådmannens tilråding vedtatt.
Regiontilknytning:
Kommunestyret i Surnadal gjorde et nytt vedtak i saken om regiontilknytning, og gikk dermed bort fra rådmannens tidligere tilråding. Forslaget er som følger;
1) Surnadal kommune vil arbeide for å styrke og utvikle samarbeidet på Nordmøre framfor å gå videre i prosessen om endret regiontilknytning.
2) Surnadal kommune oppfordrer ORKide – Nordmøre regionråd, til å ta initiativ overfor Trøndelag for å starte en prosess som skal utvikle samarbeidet mellom Nordmøre og Trøndelag. Prosessen skal ta høyde for å eliminere ulemper med fylkesgrensene. Samarbeid om utdanning, infrastruktur, samferdsel og kommunikasjonsløsninger som knytter de to regionene tettere sammen er viktig og nødvendig for innovasjon og utvikling i hele aksen.
3) Surnadal kommune oppfordrer ORKide – Nordmøre regionråd, til å delta i prosessen med etablering av region Møre og Romsdal, blant annet for at plassering av eksisterende statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser skal vurderes på nytt for å få en jevnere geografisk fordeling. Den geografiske fordelingen må også ha fokus ved etablering av nye statlige og fylkeskommunale arbeidsplasser i regionen.
4) Om det skulle vise seg at region Møre og Romsdal blir for liten mellom en stor Vestlandsregion og en stor Trøndelagsregion, skal Surnadal kommune arbeide for etablering av region Midt-Norge, bestående av Trøndelag og hele eller deler av Møre og Romsdal.
5) Surnadal kommune fortsetter utredning for å få kartlagt konsekvensene, og eliminere ulemper av at kommunene Halsa og Rindal mest sannsynlig blir i Trøndelag, mens Surnadal blir i Møre og Romsdal. Surnadal kommune vil arbeide for et fortsatt sterkt og godt samarbeid til våre nærmeste nabokommuner.
6) Surnadal kommune tar ellers utredningsrapporten «Maktpolitisk vurdering av regionreformen» fra Nordlandsforskning til orientering.
Lilly Gunn Nyheim konkluderer på følgende vis: - Den dagen Stortinget vedtok at Møre og Romsdal skulle bestå som egen region, så ble det også klart at ingen flere kommuner enn Rindal og Halsa får ja til en eventuell søknad om å endre regiontilknytning ut fra Møre og Romsdal.
Ordet fritt;
Bernt Venås, Sp; - Det er en gledens dag for meg. Jeg har vært skeptisk til flyttinga til Trøndelag, men jeg skal ikke hovere over det. Det har vært mange veikryss, og de valga andre kommuner har gjort, har ført til at saka har blitt annerledes for Surnadal. Dette er grep som er til det beste for Surnadal kommune. Men jeg er skeptisk til punkt 3 og 4. Jeg syns de er fremmet av Kristiansund sine interesser.
Marit Granhus Langli, H: - Samferdsel og helse er det viktigste for regionen. Vi må arbeide oss nordover, ikke sørover. Punkt 3 og 4 er det som gjør at jeg kan stå for dette.
Tilråding fra formannskapet/rådmann; 6 stemmer.
Nytt forslag til vedtak; vedtatt med 21 stemmer.