Ny drikkevannsforskrift
Strengere krav til drikkevannet ditt
Dette skriver Trollheimslab i en pressemelding tirsdag:
Onsdag denne uka arrangerer TrollheimsLab AS fagdag i forbindelse med den nye drikkevannsforskriften. Det er 45 påmeldte deltakere fra både private og offentlige vannverk. Vi har også med tilsynspersonale fra Mattilsynet.
De skjerpede kravene i den nye drikkevannsforskriften vil bidra til at abonnentene får en sikrere vannforsyning med færre lekkasjer på nettet og driftsavbrudd. Abonnentene vil også få forskriftsfestet rett til å ha tilgang til oppdatert informasjon om drikkevannskvaliteten. Forskriften innebærer dessuten større ansvar for de som har små vannforsyningssystem, for eksempel i hyttegrender eller hvor noen få husstander deler vannforsyning.
TrollheimsLab AS er en bedrift beliggende på Skei i Surnadal kommune som analyserer mat og drikkevannsprøver for vannverk og matprodusenter. Vi har pr dags dato 4 ansatte. Vi undersøker om maten og drikkevannet er trygt å spise og drikke. Vi fungerer også som en beredskap for vannverkene og matprodusentene dersom noe uventet skal oppstå og ved kriser. Laboratoriet er akkreditert.
De aller fleste vil kontrollere hva de sender ut på markedet og sender derfor inn jevnlige prøver for å sjekke at de har alt på stell før de sender ut maten eller vannet til kundene. Vi tar også prøver for mange private personer og for bønder som vil analysere drikkevannet sitt i forbindelse med kvalitetssikring i landbruket.
Vi analyserer også bekkprøver, badevannsprøver, bassengprøver, Legionellaprøver og avløpsprøver for å nevne noe.
Vi kan sjekke både bakterieinnhold og foretar kjemiske/fysikalske analyser av prøvene som kommer inn.
I tillegg til dette holder vi kurs for matprodusenter når det gjelder hygiene og fareanalyse og vi bidrar også med kvalitetssikringen til noen matprodusenter.
For allmenheten kan det være interessant å få med seg følgende:
Større ansvar for eiere av mindre vannforsyningssystem:
En av endringene i forskriften innebærer et større ansvar for eiere av mindre vannforsyningssystem. Myndighetene beregner at om lag 600 000 mennesker får drikkevann fra små vannforsyninger med ukjent vannbehandling og kvalitet. Dette gjelder for eksempel i hyttegrender, til de tilfellene hvor få husstander deler en vannforsyning. Alle som eier eller opererer et vannforsyningssystem får nå registreringsplikt hos Mattilsynet. Kravet gjelder fra 1. juli 2017, med siste frist for registrering 1. juli 2018. Nye vannforsyningssystem skal registreres før byggestart.
I tillegg til registreringsplikten stiller forskriften nødvendige krav for å sikre trygt vann fra alle vannforsyningssystemer som leverer til mer enn én abonnent.