Store muligheter for lokalt næringsliv
Tirsdag inviterte Rindal Næringsforum og Rindal kommune til stort næringsmøte. De oppmøtte fikk blant annet en orientering om den kommende vindkraftutbyggingen i Snillfjord. Dette er et enormt prosjekt som gir store muligheter for lokalt næringsliv, også i Rindal og Surnadal.
Samarbeid om næringsutvikling
Arrangør av næringsmøtet var Rindal Næringsforum og Rindal kommune. Tema var samarbeid om næringsutvikling i tida framover.
Siva - verdiskaping gjennom samarbeid
Jarle Holberg er seksjonsleder i Siva. Han orienterte om hva Siva er, og hva de gjør for næringslivet.
Sivas hovedmål er å utløse lønnsom næringsutvikling i bedrifter og regionale nærings- og kunnskapsmiljø.
Siva er et statseid foretak, og skal blant annet bygge opp under innovasjonsaktivitet. Siva eier, bygger og uvikler, og har godt med ressurser til å gå inn i prosjekter som de har tro på. Men de gir ikke tilskudd til bedrifter. Det er det Innovasjon Norge som gjør. Siva samarbeider med øvrige aktører i virkemiddelapparatet, og med næringslivet, for økt verdiskaping.
Jarle Holberg snakket om mulighetene for verdiskaping på mindre plasser, som Rindal, og han oppfordret til å bruke innovasjonsselskapene som er tilgjengelig her, SIV Industriinkubator og Næringshagen i Orkdalsregionen.
Næringshagen i Orkdalsregionen
Berit Arntsen er daglig leder i Næringshagen i Orkdalsregionen. Hun var til stede for å presentere næringshagen for rindalingene.
Næringshagen i Orkdalsregionen skal være en koblingsaktør som kobler bedrifter
- med andre bedrifter
- med relevant fagmiljø
- med forskningsmiljø
- med det andre offentlige virkemiddelapparatet
Næringshagen skal bidra til økonomisk merverdi for bedriftene i nettverket (næringshagebedriftene).
Rindal Næringsforum
Odd Inge Løfald orienterte om Rindal Næringsforum.
- Ingrid Kvam Moen har tatt på seg vervet som leder for Rindal Næringsforum ett år til, fortalte Odd Inge Løfald.
Rindal Næringsforum er en samarbeids- og interesseorganisasjon for de næringsdrivende i Rindal kommune. Pr i dag har Rindal Næringsforum ca 50 medlemmer.
Høsten 1999 etablerte Rindal Næringsforum Trollheimsporten etter initiativ fra Rindal Sparebank. Dette er den eneste egeninvesteringen som Rindal Næringsforum har gjort. Rindal Næringsforum er i dag hovedaksjonær i Trollheimsporten, som nå drives med 2 heltidsansatte og noen på deltid. Trollheimsporten har drevet med god lønnsomhet i mange år, og i fjor tok Rindal Næringsforum ut noe kapital fra Trollheimsporten.
- Det har gitt Rindal Næringsforum et visst økonomisk fundament for videre og mer aktiv drift, forklarte Odd Inge Løfald.
En av sakene som opptar Rindal Næringsforum for tiden er innføringen av eiendomsskatt i Rindal kommune. Rindal Næringsforum ønsker å være med å påvirke premissene for eiendomsskatt i kommunen.
For tiden arbeider Rindal Næringsforum i samarbeid med Rindal kommune med utvikling av digitale og interaktive kart for Rindal. Her vil man kunne finne informasjon om Rindal lagt inn i kartet. Det vil være informasjon for turister, kultur og idrett, turopplevelser og friluftsliv, bygge og bo, næringsliv og Rindal sentrum.
- Rindal Næringsforum er avhengig av medlemmenes engasjement, avsluttet Odd Inge Løfald.
Løkal Løft
Atle Norli orienterte om stiftelsen Lokalt Løft.
Lokalt Løft ble stiftet i år 2000 av Rindal Sparebank. Stiftelsens formål er å skape bedriftsøkonomisk lønnsomme bedrifter og varige arbeidsplasser i Rindal.
Lokalt Løft har gitt oppstartshjelp til del nye bedrifter, men også hjelp til videreutvikling. Stiftelsen har vært inne på eiersiden i 17 bedrifter siden starten, og er i dag medeier i 7 bedrifter. Løkalt Løft ønsker ikke å være en stor eier. Og målet er å selge seg ut på sikt.
Rindal kommune
Ordfører Ola T Heggem orienterte om næringsarbeidet i Rindal kommune. Det har vært en del tilfeller, også i de siste åra, der kommunen har gått inn med støtte til næringslivet. Pr i dag er det avsatt ca 5 millioner kroner i RUF, altså noe over målsetninga på 4 millioner.
- Kommunen må nok fortsatt være med og delta i en del samfunnsutviklingsprosjekter, eller "spleiselag", sa Ola T Heggem.
Rindal kommune har vært deltaker i flere betydelige samfunnsutviklingsprosjekter i de siste åra. Så akkurat nå er det kanskje tid for å roe litt ned, mente ordføreren.
Vindkraftutbygging i Snillfjord - store muligheter for næringslivet
Ingrid Kvam Moen orienterte om vindkraftutbyggingen i Snillfjord. Hun var blant dem som hadde deltatt på leverandørseminar angående dette prosjektet tidligere på dagen.
Investeringsbeslutningen blir tatt i juni i år, men alt tyder nå på at utbyggingen vil bli gjennomført. Det dreier seg om investeringer for tilsammen 10 milliarder kroner fram til år 2018. Blant annet skal det bygges en ny sentral kraftlinje fra Snillfjord til Trollheim Kraftverk på Harang, og videre til Sunndal. Utbyggingen vil få store ringvirkninger også i vårt distrikt. Det vil bli stort behov for ulike typer tjenester fra lokale leverandører i hele utbyggingsperioden. Alt arbeid skal utføres med lokale entreprenører.
Fram til hver enkelt vindmølle skal det bygges veg på 5 meter bredde, som skal kunne klare de lengste vindmølletransportene på 62 meter.
Utbyggingen åpner mange muligheter for lokalt næringsliv. Mange lokale aktører er for små, men en løsning kan være at flere går sammen om å levere inn anbud. Det blir blant annet veibygging, transportoppdrag, behov for innkvartering, for å nevne noe.
- Her synes jeg at vi skal være på hugget, sa Ingrid Kvam Moen.
Kommuneplanens samfunnsdel
Plansjef Sivert Dombu orienterte om kommuneplanens samfunnsdel. Høringsfristen er satt til 11. mai. Arbeidet med kommunereformen er viktig i denne sammenhengen.
Gruppearbeid og diskusjon
Møtet ble avsluttet med grupparbeid og diskusjon om hvordan samarbeide om næringsutvikling i Rindal framover.
Gruppearbeid