Hamos ny medlem i Trollheimsporten
Stolt leverandør av avfallstjenester - til beste for deg og miljøet
Avfallsbransjen har vært i en rivende utvikling de siste 20 årene. Det er ikke lenge siden at hver enkelt kommune hadde eget eller egne deponi der alt avfall ble samlet. Lite eller ingenting ble sendt til gjenvinning. Det skriver Torstein Grønningen, informasjons- og prosjektleder i Hamos - ny medlem i Trollheimsporten.
Hamos dekker nå både Surnadal og Rindal kommuner og Trollheimsporten er glade for å få renovasjonsselskapet med som medlem. Bli med du også - alle medlemmer her. Foto: Torstein Dalemark.
Slik presenterer Hamos seg sjøl:
Forbrukersamfunnet
Går man enda lenger tilbake, ser man at det fantes mye mindre avfall enn de haugene vi ser i dag. Det var mindre emballasje, melkeflaskene ble vasket og brukt på nytt, møbler ble reparert og klær ble bøtt. Sykkelen varte evig, leikene innehold ikke batterier - og gikk i arv. Dette var ikke fordi at folk tenkte på miljøet, men fordi folk hadde mindre penger mellom hendene, samtidig som de levde i en helt annen nøysomhetskultur.
Den stadig mer hurtiggående spiralen i forbrukersamfunnet gjør at vi kjøper og kaster mer. Lite blir reparert - og veldig mye produseres som "engangs". Prioriteringene i EU og Norges avfallspolitikk ser man i avfallspyramiden. Her ser man at avfallsreduksjon troner på topp. Men hva er det som skal til for å redusere avfallsmengden?
- Ved å kjøpe mindre varer og samtidig kjøpe bedre kvalitet, bidrar vi til at det også blir mindre avfall. På neste nivå finner vi ombruk, og her ser det ut til at forbrukerne har blitt flinkere. Det kjøpes og selges masse både via finn.no og facebook, og vi ser på denne trenden som svært positiv. Fra og med tredje nivå kommer HAMOS inn i bildet. Dette finner du mer om nedenfor bildet.
11 eierkommuner
Renovasjonsselskapet HAMOS ble stiftet den 6. november 1995 av de fem opprinnelige eierkommunene, som også er opphavet til selskapets navn: Hemne, Agdenes, Meldal, Orkdal og Snillfjord.
Selskapet har siden etableringen den 6. november 1995 fått ytterligere seks nye eierkommuner, og eies nå av kommunene Hemne, Agdenes, Meldal, Orkdal, Snillfjord, Skaun, Rindal, Hitra, Frøya, Rennebu og Surnadal.
I den nye reviderte selskapsavtalen som er vedtatt av alle eierkommunene i 2011 ble det i formålsparagrafen presisert at selskapet er tildelt enerett og ikke har erverv som formål.
Selskapets hovedoppgaver kan sammenfattes slik:
* Å ivareta eierkommunenes lovpålagte oppgaver innenfor avfallssektoren
* Sikre husholdningene en miljømessig god avfallsløsning
* Å produsere tjenestene til lavest mulig kostnad for den enkelte og samfunnet for øvrig
* Å levere andre beslektede tjenester etter oppdrag fra eierne og kunder
HAMOS Forvaltning IKS ivaretar eierkommunenes lovpålagte oppgaver knyttet til husholdnings- og fritidsrenovasjon, og for flesteparten av kommunene også innsamling og behandling av septikslam.
Den konkurranseutsatte næringsrenovasjonen og annen skattepliktig virksomhet utøves gjennom eierskap i egne aksjeselskap.
HAMOS tilbyr en helhetlig renovasjonsordning på tre nivåer. Dette innebærer en kombinasjon av et hente- og bringesystem, hvor tre fraksjoner hentes hjemme hos den enkelte husstand. Glass- og metallemballasje og tekstiler bringes til utplasserte returpunkt. I hver kommune er det etablert egen miljøstasjon/gjenbrukstorg hvor alle typer avfall kan leveres gebyrfritt av våre abonnenter.
Renovasjonsforskriftene legger opp til differensierte gebyrer etter abonnentenes individuelt valgte servicenivå. Gebyrdifferensieringen skjer på grunnlag av avfallsmengder, avfallstyper, hjemmekompostering, nabodeling av oppsamlingsenheter og forhold knyttet til adkomst. Bortimot halvparten av selskapets abonnenter har valgt individuelt tilpasset service, og på denne måten fått redusert sitt avfallsgebyr.
HAMOS Forvaltning IKS er et nonprofittselskap med mål å finne en optimal balanse mellom høy miljømessig kvalitet, og lavest mulig kostnad for selskapets abonnenter.
Det er etablert egen ordning for hytterenovasjon i de kommunene som ønsker slik tvungen ordning. I dag er det kun to kommuner som ikke har innført et slikt tilbud.
De totale avfallsmengdene økte i 2012 med hele 19,3 %, til totalt 46.467 tonn.
Økningen skyldes flere forhold:
* Frilevering på alle gjenbrukstorg og generell vekst.
* Avfallsmengder fra næringslivet i Surnadalsregionen fra 1.3.12.
* Flere store utbyggings- og riveprosjekter.
Det skilles mellom innsamlet avfall fra husholdningene og næringslivet.
Litt harde fakta
* HAMOS Forvaltning har til sammen 29 ansatte fordelt på miljøstasjoner/gjenbrukstorg og administrasjonen. I tillegg leies det inn både enkeltpersoner og bedrifter til å utføre arbeid for oss.
* Vi har 11 miljøstasjoner/gjenbrukstorg fordelt i våre 11 eierkommuner. I Surnadal er vi i ferd med å bygge en splitter ny stasjon ved Røtet (ned mot sjøen). (Dette kan være en nyhetssak i seg selv?)
* Pr 31.12.13 hadde vi 21.135 husholdningsabonnenter og 11.714 fritidsabonnenter
Torstein Grønningen - informasjons- og prosjektleder