Trollheimshytter Ap3

Stolt av rindalingene!

Stortingskandidat Else-May Botten (Ap) rakk å besøke fire lokale bedrifter da hun var i Rindal på valgkampbesøk torsdag. Hun lot seg blant annet imponere av hyttene i Langtjønnåsen Hyttegrend i Helgetunmarka.


Hektisk dag med fire bedriftsbesøk

Arbeiderpartiets representanter hadde lagt opp til en hektisk dag, med hele fire bedriftsbesøk i Rindal.

Sammen med Else-May Botten deltok Jon Olav Furuhaug, som er leder i Rindal Arbeiderparti, og Line Flåtten, som er leder i kommunestyregruppa. 
 

Travle dager og økende omsetning

Første post på programmet er Letthus AS i Stokkøyan. Dette er en bedrift i god vekst, som har økt fra fire til ni ansatte på 3 år. Daglig leder Martin Rise forteller at de har mer enn nok å gjøre. Før ferien hadde de to store ordrer på tilsammen 39 vogner, og jobbet hardt for å få alt ferdig i tide. Årets omsetning har allerede passert fjorårets omsetning, så det ser lyst ut for bedriften framover.

Martin Rise er ikke opptatt av at bedriften skal vokse mer nå. Det er viktigere å bygge en solid bedrift som er godt etablert i markedet, mener han. Antall ansatte begrenses også av størrelsen på bygget.

Politikerne får en omvisning i bedriften, og får tar noen av vognene i nærmere øyesyn. Det blir også tid til en prat om veistandard og transport. Industrien i distriktet er avhengig av brukbare veier.

Letthus Ap.jpg
Hos Letthus er man naturlig nok opptatt av vei og transport. F.v. Line Flåtten, Else-May Botten, Martin Rise og Jon Olav Furuhaug.


I midten av Midt-Norge

Turen går videre til VIBO Entreprenør AS, som er en av nabobedriftene til Letthus på Stokkøyan Industriområde. VIBO har sitt marked store deler av Midt-Norge, men de har hovedkontor i Rindal.

Politikerne møter daglig leder Rolf Ole Kvernberg, markedssjef Pål Sande og anleggsleder Romund Aune, som også er leder i Rindal Næringsforum. Her får de en kort presentasjon av bedriften.

VIBO er bygningsentreprenør med egen serviceavdeling, de har en bolighusavdeling i samarbeid med Nordbohus, og de har også en egen avdeling for betongproduksjon. Bedriften har tilsammen ca 70 ansatte. Daglig leder Rolf Ole Kvernberg påpeker at Rindal er en svært sentral plass, i midten av Midt-Norge, midt mellom Trondheim og mørebyene.

VIBO Ap.jpg
Hos VIBO ble det servert bakels og grøt. F.v. Romund Aune, Else-May Botten, Jon Olav Furuhaug, Line Flåtten, Pål Sande og Rolf Ole Kvernberg.


Ønsker flere lærlingplasser

Else-May Botten sitter i næringskomiteen på Stortinget, og er Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson. Rundt bordet hos VIBO kom praten fort inn på næringspolitikk. Det er mange viktige tema som engasjerer i byggebransjen, blant annet arbeidskriminalitet, og hvilke tiltake man kan bruke for å bekjempe det.

Bedriften har en utfordring med at det har vært lite tilgang på lærlinger. Men man har sett generelt økt fokus på yrkesfag de siste åra, så situasjonen har heldigvis bedret seg litt. Økt lærlingstilskudd er et kjærkomment virkemiddel. Else-May Botten påpekte at Arbeiderpartiet jobber for flere lærlingplasser både i offentlig og privat sektor.

Det er generelt vanskelig å få tak i folk med spesiell kompetanse i distriktet, det gjelder også i administrasjonen. Det er derfor behov for støtteordninger for å kunne kjøre kurs og skolere folk til nye oppgaver.


Kommunesammenslåing skal være frivillig

Else-May Botten fikk spørsmål om Arbeiderpartiet vil slå sammen flere kommuner hvis de nå kommer i regjering igjen. Hun svarte at Arbeiderpartiet vil at kommunesammenslåing skal være frivillig. Kommunereformen har tatt fokus bort fra andre viktige saker. 

- Ære være alle lokalpolitikere som har stått i stormen. Det er jo ikke de som har startet kommunereformen. Vi må ha respekt for andre folk sin mening, og respekt for demokratiet.

Rindal kommune skal snart overflyttes til Trøndelag. Mange er bekymret for om rindalingene da kan fortsatt får gå på videregående skole i Surnadal, som i dag. Else-May Botten er enig i at dette er en utfordring, og hun er opptatt av å jobbe for at elever i videregående skole skal få gå på skole også på andre sia av fylkesgrensa. Dette er en viktig problemstilling i flere kommuner enn Rindal.


Opptatt av lokal verdiskaping

Politikerne fortsatte bedriftsrunden opp til Langtjønnåsen Hyttegrend i Helgetunmarka. Grunneierne Lars Helgetun og Harald Helgetun har skapt sine egne arbeidsplasser i bedriften Trollheimshytter DA. Her er det byggevirksomhet året rundt, og det er mange håndverkere i sving. 

Lars Helgetun og Harald Helgetun er opptatt av lokal verdiskaping, og bruker nesten bare lokale leverandører. Dette generer arbeid til en rekke lokale bedrifter, og ikke minst til handelsnæringa i bygda. Hytteeierne trives med lett tilgjengelige og tilnærmet køfrie butikker i Rindal.


Selger bare nøkkelferdige hytter

Trollheimshytter DA selger kun nøkkelferdige hytter. De selger tomta og tar seg av hele byggeprosessen, og alt er skreddersydd etter kundens ønsker. De opplever at det er stor etterspørsel etter slike løsninger. Harald Helgetun driver også en egen hytteservicebedrift.

Bedriften har et par hytter under arbeid, og det er fortsatt 7-8 ledige tomter i området. De har nå søkt om å få utvide området i samarbeid med grunneier Ola Storli.

Trollheimshytter Ap1.jpg
Hytte under oppføring i Langtjønnåsen Hyttegrend.


Folk trives her

Hyttebyggingen i Helgetunmarka begynte med salg av tomter på 60-tallet. Det har vært en voldsom utvikling fram til i dag. Lars Helgetun forteller at det er 600-700 hytter i dette området nå. Man kan se at det er mange hytter, med de ligger spredt og er godt plassert i terrenget, slik at det på ingen måte ødelegger for utsikten. Her er det særlig naturskjønne omgivelser, og utsikten er helt fantastisk.

Noen av hyttene i området er levert av Rindalshytter. Lars Helgetun tegner også hytter etter kundens ønske. Kundene står ganske fritt når det gjelder valg av hyttetype i dette området, men størrelsen er begrenset til 130 kvm. De fleste hyttene er på rundt 90 kvm.

I Helgetunmarka er det godt samarbeid mellom grunneierne, og grunneierlaget sørger bl.a. for oppkjørte skiløyper om vinteren. 

Lars Helgetun forteller at det ikke er vanskelig å selge hytter her. Det er grei adkomst, og folk er lette å overbevise når de ser dette flotte området. Flere av hytteeierne forteller at skuldrene senker seg når bilen svinger opp til Langtjønnåsen, og de har hyttegrenda foran seg. Her finner de roen.

Trollheimshytter Ap2.jpg
Lars Helgetun (t.h.) viste fram ei av de nyeste hyttene i området.


Et fantastisk flott Lysthus

Politikerne får ta en av de nyeste hyttene i øyesyn. Denne hytta ligger på ei av de fineste tomtene i området, og er en påkostet versjon av Lysthus fra Rindalshytter. 

Else-May Botten lar seg imponere av den flotte hytta og beliggenheten. Hun legger også merke til at dette er et kvalitetsbygg. Her er det utvilsomt utført godt håndverk.

Trollheimshytter Ap4.jpg
Byggevirksomhet, men ellers en helt fantastisk utsikt fra hytteterrassen.

Trollheimshytter Ap3.jpg
I sola på hytteterrassen. F.v. Jon Olav Furuhaug, Lars Helgetun, Line Flåtten, Else-May Botten og Harald Helgetun.


Skreddersyr hver enkelt trapp

Trappa opp til hemsen var en av mange flotte detaljer i hytta i Langtjønnåsen. Her hadde de skaffet seg ekstra oppbevaringsplass med skuffer i hvert enkelt trappesteg. Og trappa, den er selvsagt levert av Bergmoen Snekkerverksted. Da passet det godt for politikerne å avslutte dagens bedriftsrunde hos trappeprodusenten i Bjergen.

Daglig leder Olav Reitan forteller at bedriften er i gang med et innovativt prosjekt i samarbeid med NTNU. Det er en helt ny trappemodell som skal utvikles.

Ellers arbeider bedriften stort sett med utforming av trapper til private boliger. Bergmoen Snekkerverksted har 9 ansatte, og det er mange nok med størrelsen på lokalene som de har i dag. Det er heller ikke noe mål å bli en stor bedrift. 

Det er lite samlebåndsproduksjon her. Alle trapper må skreddersys. Ikke engang trapper til rekkehus kan masseproduseres, forklarer Olav Reitan. Det er nemlig nok med en halv cm avvik, så må trappa bygges annerledes. Derfor sender Bergmoen alltid ut folk for å ta mål selv, og det er bedriftens egne folk som både produserer og monterer det ferdige produktet. Stort sett alle trapper leveres ferdig malt eller lakkert.

Bergmoen Ap1.jpg
God stemning og politisk prat hos Bergmoen.


Jevn ordretilgang

Snekkerverkstedet har en jevn ordretilgang, og har ikke merket så mye til svingningene i markedet de siste åra. Om folk ikke bygger nytt så pusser de gjerne opp det gamle, og trapper trengs uansett. Alle trapper er spesiallaget etter mål, og leveringstiden er 4-5 uker. Det er ikke noe problem å skifte ut ei trapp, det kan man gjøre på en dag, forklarer Olav Reitan.

Når Arbeiderparti-politikerne kommer på besøk stoppes maskinene i fabrikken, og de ansatte samles for en liten prat. Her merkes det at det er en god tone og et godt arbeidsmiljø.


Stolt av å være et snekkerverksted

Else-May Botten spør om hva som er bra med å arbeide i en bedrift som denne. Svaret hun får er at alle er med på hele prosessen. Hver enkelt får nye utfordringer, og de får være med og se det ferdige resultatet av det arbeidet de gjør.

Trappeproduksjon er en av få bransjer der man fortsatt må utføre et håndverk. Her er man stolt av å arbeide i et snekkerverksted, og ikke en fabrikk. Det finnes ingen utdannelse som direkte retter seg mot trappeproduksjon, så arbeiderne må kanskje holde på med dette et års tid før de føler seg helt trygge på at de får til alt. Med såpass lang opplæringstid er det også viktig å få beholde folk på arbeidsplassen.

Else-May Botten benytter naturlig nok anledningen til å pense praten litt inn på politikk også.

Bergmoen Ap2.jpg
De ansatte hos Bergmoen tok seg tid til en prat med Arbeiderpartiets representanter. F.v. Line Flåtten, Roger Gjengedal, Eivind Johan Haltli, Ole Kristian Løset, Else-May Botten, Magne Engen, Olav Reitan, Isak Haltli, Joar Sande, Rune Løfald og Jon Olav Furuhaug.


Mange gode næringspolitiske innspill

Else-May Botten er Arbeiderpartiets førstekandidat i Møre og Romsdal ved årets valg. Hun har sittet i næringskomiteen på Stortinget i 8 år. Tidligere har hun blant annet jobbet i LO i 10 år, og har vært på utallige bedriftsbesøk rundt om i hele fylket. Hun har også fått med seg mange gode næringspolitiske innspill på veien. Det er viktig å få tilbakemeldinger fra folk og blant annet diskutere rammebetingelser, mener hun.


En innholdsrik dag

Else-May Botten synes at hun har hatt en usedvanlig innholdsrik dag i Rindal. Hun forteller at hun er opptatt av å møte folk og få en god dialog, og at det er utrolig interessant å høre hvordan folk opplever sin arbeidsdag.

Hun har vært innom bedrifter i Rindal før, men denne dagen var hun også innom noen nye områder. Hun har lagt merke til at det er humor og trivsel på arbeidsplassene. Hun har tidligere vært med på Optimistkonferansen, og synes at hun har sett igjen mye av det samme preget denne dagen.

- Det var kjempeartig å se! Jeg er så imponert over kvaliteten på arbeidet de utfører, og at de har et eierforhold til det de jobber med. De tar ansvar og finner løsninger. Det synes jeg var en gjenganger i dag, og det er en inspirasjon for meg, sier hun.


- En fin gjeng!

Hun synes også at det er spennende å prate og diskutere politikk med folk, slik som hun fikk hos Bergmoen.

- Det var virkelig en fin gjeng! Jeg blir så engasjert at jeg glemmer tida. Politikk handler jo om hverdagen til folk, og hvordan man spiller hverandre god, smiler hun. - Jeg må si at jeg er utrolig stolt av rindalingene! De viser vilje innovasjon, kreativitet og styrke, avslutter hun, før hun haster videre for å delta på Arbeiderpartiets stand i Rindal sentrum.