55961855_2044777249163942_5148588829149495296_n

Rindal Sparebanks gaveutdeling:

Støtte til små og store prosjekter

Hvert år støtter Rindal Sparebank mange store og små prosjekter i lokalmiljøet. Ved årets gavetildeling ga banken bort 400.000 kroner til almennyttige formål i Rindal, fordelt på flere ulike lag og organisasjoner. To store prosjekter fikk 100.000 kroner hver.

Rindal Sparebank arrangerte den årlige gavetildelingen tidligere denne uka. En del lag og organisasjoner fikk mindre pengebeløp, mens femten gavemottakere som fikk tildelt kr 7.500,- eller mer ble invitert til en enkel markering i banken.

Kristin Langli i Rindal Sparebank forteller at nesten alle møtte opp for å motta sin gave, og hun synes det er fint å se at alle setter stor pris på den støtten de får til sine prosjekter. 

Opplev Rindal gave.jpg
Gøran Bolme og Inga Dalsegg i Opplev Rindal jubler over støtten til film om Rindal.


100.000 kroner til film om Rindal

Medlemsorganisasjonen Opplev Rindal har søkt banken om penger til å lage en film om Rindal. Inga Dalsegg, som er leder i Opplev Rindal, understreker at dette ikke er tenkt som reklame for næringslivet i bygda, men rett og slett for å vise fram alt som er bra med Rindal. Styret er i gang med å innhente pristilbud på jobben med filming og redigering. Planen er å være klar til filming før Kulturvøkku, og det skal filmes gjennom et helt år. Filmen skal vise Rindal både sommer og vinter, og flere deler av bygda. Rindal er tross alt "Skibygda", så alle de flotte skiløypene og andre vinteraktiviteter må også være med.

Inga Dalsegg sier at det sannsynligvis blir en kortversjon av filmen, tilpasset sosiale media, og en lengre versjon. Hun er utrolig glad for at Rindal Sparebank er med og støtter prosjektet. 


100.000 kroner til innfallsport til Trollheimen i Helgetunmarka

Prosjektgruppa for innfallsport til Trollheimen i Helgetunmarka fikk også tildelt 100.000 kroner til sitt prosjekt på Skavlia. Deltakerne i denne prosjektgruppa er iTrollheimen AS, Helgetunmarka Grunneierlag, Rindal IL ved Turstigruppa, Rindal kommune og verneområdestyret for Trollheimen. 

Verneområdeforvalter Hege Sæter Moen forteller at innfallsporten i Helgetunmarka er et samfunnsutviklingsprosjekt, som hun håper å kunne bruke som et godt eksempel når flere kommuner skal utvikle sin innfallsport til Trollheimen. Rindal har valgt Helgetunmarka som sin innfallsport, og her har kommunen, næringslivet og frivillige gått sammen om et stort prosjekt som ingen av partene kunne klart alene.

Hege Sæter Moen sier at hun er veldig glad for Rindal Sparebank støtter dette prosjektet, som skal være til glede og nytte for alle som bruker fjellområdet, sommer som vinter. Bruken av området skal ikke endres, men det skal bli bedre tilrettelagt for brukerne, blant annet med stier, merking og toalett ved Skavlia. I første runde er det området ved Langvatnet som har vært prioritert, med universelt utformet brygge, barnevennlig turmål, Trollheimstunet, servicebygg med toalett og sykler og kanoer til leie. Leien av sykler og kanoer skal administreres gjennom et helt nytt elektronisk system som utarbeides av El-Watch AS.

Sanitetsbygg.png

Andre trinn i prosjektet er utbygging av nye fasiliteter ved Skavlia. Det er dette som Rindal Sparebank nå er med og støtter. Alle planer er ikke helt spikret enda, men det blir et senter for informasjon, hus for utleiesykler, toalett mm.

Du kan lese mer om dette prosjektet helt nederst i saken.


Støtte til mange ulike formål

Flere andre lag og organisasjoner fikk noe mindre, men likevel betydelige, beløp til sine prosjekter.

NMK gave.png
NMK Surnadal og Rindal fikk støtte til å oppgradere BC-banen til 2019-standard, med fokus på sikkerhet. F.v. Kristin Langli, Mona Rita Rønning og banksjef Magne Bjørnstad.

Rufus gave.jpg
Rufus 4H fikk 10.000 kroner. F.v. Kristin Langli, Unn Inger Halgunset og Adrian Smevoll-Svinsås.


Her er oversikten over alle som fikk tildelt gaver fra Rindal Sparebank i denne runden:
 

20190329152411598-page-0_400x835.jpg

 

Mer om innfallsporten til Trollheimen i Helgetunmarka:

For verneområdestyret er prosjektet i Helgetunmarka et ledd i besøksforvaltninga. Dette skal være med å stimulere til verdiskaping i randsonen av verneområdet.

Verneområdeforvalter Hege Sæter Moen presiserer at dette ikke hadde vært gjennomførbart uten det gode samarbeidet mellom de ulike aktørene, og hun er veldig glad for at alle har blitt med på prosjektet. 

- Det er god samarbeidsånd i Rindal, og det har vært god dialog mellom alle aktørene, sier hun.


Sakset fra saksdokumentene til det siste møtet i verneområdestyret for Trollheimen:


Innfallsport / aktivitetsområde Helgetunmarka i Rindal

Verneområdestyre for Trollheimen arbeider med en helhetlig besøksforvaltning av verneområdene i Trollheimen. 

Besøksforvaltning er å legge til rette for og styre bruken av et verneområde slik at opplevelsen for de besøkende og den lokale verdiskapingen blir størst mulig, forståelsen for vernet økes og verneverdiene ivaretas. 

Gjennom kartlegging av naturverdier, beitebrukernes behov samt etablert og ønsket bruk av friluftslivet, har verneområdestyret en strategi for framtidig områdebruk. Hovedmål er at bruken av verneområdet framover skal skje etter samme mønster som tidligere, men merkede stier skal holde en god kvalitet både for brukerne og for å ivareta naturverdiene. Ny tilrettelegging skal i hovedsak skje i randsonen av verneområdet. 

Verneområdestyret ønsker å bidra til noe mer utvikling på enkelte innfallsporter, ved å tilrettelegge for gode brukeropplevelser og områder egnet til å formidle kunnskap om natur og verneverdier på en god måte. Den beste måten å gjøre dette arbeidet på vurderes å være gjennom samarbeid med lokale aktører, og i tråd med lokale ønsker og behov. 

Utgangspunktet for utviklingen av Helgetunmarka som innfallsport er: 

- Rindal kommunes prioriterte innfallsport til Trollheimen 
- Hytteområde, som også er mye brukt som dagsturområde for lokalbefolkningen 
- Rindal IL har flere turstier i området og et barnevennlig turmål på Langvatnet 
- Oppkjørte skiløyper i regi av Helgetunmarka Grunneierlag 
- Base for iTrollheimen AS ved Langvatnet

Gjennom et verdiskapningsprosjekt i 2017 er det allerede skaffet midler til en del tilretteleggingstiltak allerede, samt innkjøp av sykler, kanoer m.m. Syklene skal være tilgjengelig for alle til bruk fra P-plass Skavlia. Kanoene ligger ved Langvatnet, og vil som syklene være tilgjengelige for allmennheten. Midlene via verdiskapningsprosjektet ble tildelt aktørene sammen – Verneområdestyret, Rindal IL, ITrollheimen, Grunneierlaget og Rindal kommune. Det vurderes derfor naturlig at aktørene kan bruke kanoer og sykler uten kostnad til planlagte aktiviteter og arrangement. 

En innfallsport skal ha god tilrettelegging, være tilgjengelig for flere brukergrupper og innby til aktivitet, gode opplevelser og informasjon. Planene for Helgetunmarka er å utvikle vinterparkeringen 87 på Skavlia med informasjon, et samlingspunkt / ildsted e.l. (om mulig med et varmerom) og tilgang til toalett. Her er også planer om et sykkelhus i tråd med visjoner fra verdiskapningsprosjektet. 

På Langvatnet har Rindal IL`s barnevennlige turmål fått sti med universell utforming fram til Langvatnet. Det er etablert en universelt utformet fiskeplass / brygge med tilgjengelige kanoer for opplevelser på vatnet.

Det er påbegynt merking og klopping av sti til Litj Raudfjellet og Raudfjellet, og det er ønsker om å knytte stien til Helgetunsetra og Langvatnet sammen ved sti gjennom seterdalen. Det er også planer om å etablere noen kanomål / bålplasser rundt Langvatnet. iTrollheimen har etablert seg ved Langvatnet med en lavvo med konferanseutstyr.

I tillegg er det under oppføring et sanitetsbygg med lager ved Langvatnet, som både skal nyttes av iTrollheimen ved sine aktiviteter i lavoen og for allmennheten ved bruk av området. Dette kan frigjøre den enkle utedoen som tilhører Rindal IL for andre formål – f.eks som lager for redningsvester fiskeutstyr m.m.