Stemmer i Stangvika
Fredag 5. juni gjester kammerkoret Le Voci Stangvik kirke med sin Vårkonsert. Med seg på repertoaret har de Grieg, Purcell og Sommerro, sistnevnte med spesielt innøvd surndalsdialekt.
De siste dagene har Ingvild Tretteng, andresopran, vært i alle krinker og kroker, fra Rindal til Halsa og til Todalshytta, for å promotere Vårkonsert med Le Voci. Hun har heldigvis ikke vært alene om jobben men fått lokal hjelp fra Sigfred Gravvold til å henge opp plakater ved kirkene i området.
Tretteng er barnebarn av Peder Nes, en kjent kor- og korpsfigur i både Surnadal og Kristiansund som vokste opp på Bergheim. Nes flyttet fra Surnadal til Kristiansund på 50-tallet, men den svært musikalske familien har alltid beholdt tilknytningen til Surnadal med hytte på Surnadalsøra. Det var nettopp under fjorårets sommerferie på hytta at Tretteng fikk idéen om å holde konsert i Stangvika.
- Det er god klang her, noe som er viktig for oss og for a cappella-kor generelt. Dessuten opptrådte jeg her som en del av Nidarosdomens jentekor, med Henning Sommerro og hans Sullabullyam i 2007, sier Tretteng.
Travel gjeng
Tretteng har vært andresopran i Le Voci i fire år. Som 27-åring er hun en av korets yngste. Koret består til vanlig av 31 sangere, fra fjern og nær, og til Stangvika kommer hele 26 av sangerne. Med på turen er naturligvis Le Vocis dirigent Marius Berg.
Koret har nylig startet med en turné hvor de reiser til de ulike stedene sangerne kommer fra. Til nå har Le Voci opptrådt i Valdres og Chester, England, og nå går altså turen til Surnadal. To dager etter Stangvikkonserten skal koret opptre på Munkholmen i Trondheim.
- Vi har omtrent 15 opptredener i løpet av ett år, med egne sommer- og julekonserter men også på oppdrag som bryllup og julebord. 15. mai i fjor deltok koret på en spesiell opplevelse. De ble som ett av fire østlandskor valgt ut til å synge under den offisielle feiringen av grunnlovsjubileet ved Stortinget.
På kortur i Chester, England, i 2014. Foto fra levoci.no.
Stemmene
Det 15 år gamle blandakorets navn betyr stemmene på latin, et språk som koret ofte synger på. Men det stopper ikke der. Repertoaret er krevende og variert med madrigaler, folkeviser og romanser, men hovedsakelig består repertoaret av klassiske sanger av ulike nasjonaliteter. Sanger på tysk, fransk, engelsk, italiensk og diverse dialekter innlæres med flid da uttale er viktig for koret og er noe det jobbes mye med. I forbindelse med konserten i Stangvika, hvor blant annet Henning Sommerros Sola e komma står på programmet, er det til og med leid inn lokal «eksperthjelp» fra Sigfred Gravvold som har lest inn teksten på surndalsk. Trønderen Tretteng har selv ingen problemer med tjukk L, men både østlendinger og trøndere trenger nok hjelp med «stj»-lyden når sola stjin.
I tillegg til sanger av Sommerro har Le Voci valgt ut et allsidig program som tilsvarer en halvannen times lang konsert. Tretteng ser frem til å være solist på Kvite Vengjer av Thomas Beck, selv om det er Sommerro som ligger hjertet nærmest.
- Når jeg synger Sommerro glemmer jeg meg helt vekk. Jeg lukker øynene og ser for meg det surndalske landskapet, smiler Tretteng og slår ut med armene foran Stangvik kirke. Nå håper hun at Le Voci kan gi publikum samme gode følelse med en kombinasjon av korsang og kulturlandskap i juni.