Statkraft tar vannveien til innovasjon
I fjor vår gikk Statkraft i gang med et rehabiliteringsprosjekt på Trollheim kraftverk. Det omfattende prosjektet på Solliråa i Folldalen innbefatter blant annet ny vannføringstunnel og en nyskapende inntaksluke. Her får du et unikt innblikk i arbeidet - 58 meter under bakken.
Trollheim kraftverk ligger på Harrang i Øvre Surnadal og har inntak i Follsjøen. Vannkraftverket står for 13-15% av strømproduksjonen i Møre og Romsdal, noe som gjør kraftverket til det nest største i hele fylket. Årlig produseres det 835 GWh, noe som tilsvarer strøm til 41.750 boliger.
Sikring av svakhetssone
I perioden 2008 - 2009 ble det gjennomført en utvidet tilstandskontroll ved Trollheim kraftverk, opplyser kraftverkssjef Arild M. Gjerdevik. Under inspeksjon i tilløpstunnelen ble det avdekket at flere ras hadde gått i en svakhetssone i fjellet. Tilstanden ble ikke definert som et umiddelbart problem, men preventive tiltak var nødvendig. Løsningen ble å bygge en bypass-tunnel for å lede vannet rundt ett spesifikt ras.
- Raset var ingen overraskelse, for fjellforholdene er dårlige, sier Gjerdevik. – Tunnelsystemet ellers har vært lite problematisk.
Deler av svakhetssonen som nå er sikret med blant annet bolter og betong.
Rindal Maskin rydder løsmasse inne i tunnelen.
Fremdriftsplan
Byggeleder Jostein Bruset forteller at sprenging av ny tverrslagstunnel på Solliråa startet i juni 2014 og at arbeidet på anleggsområdet er planlagt ferdig i oktober i år. Når alt er ferdigstilt skal det være lite spor etter det omfattende anleggsarbeidet.
- Både inngangsportalen til tverrslagstunnelen og det nye lukehuset vil være svært lite synlige i naturen, fastslår Bruset.
I perioden 10. april til 05. juni vil Trollheimen kraftverk være ute av drift og produksjonen fordeles på andre kraftverk i området. 20. april går bokstavelig talt startskuddene for den nye vannveien da de ca. 10 meter tykke blokadene i tunnelen sprenges vekk. 1. juni starter fiskesesongen, så Arne O. Sæter i Surnadal Elveeierlag håper vassføringa er ved normalen til den nevnte fristen 05. juni.
Oversikt over området ved Follsjøen.
F.v. Representant for Surnadal Elveeierlag Arne O. Sæter, kraftverkssjef Arild M. Gjerdevik og byggeleder Jostein Bruset ved porten der inntaksluka normalt vil ligge. I rommet til venstre sprenges veggene så vannet strømmer til. Sprengning vil også foretas i andre enden av tunnelen.
Innovativ inntaksluke
I tillegg til bygging av nye tunneler er det montert ny inntaksluke, en nytenkende innretning skal vi tro Gjerdevik og Bruset. Tidligere var tilgang til luker for inspeksjon og vedlikehold kun mulig gjennom leidere i sjakter, men på Trollheim kraftverk er det nå ryddet vei helt frem til luka.
- Dette er en unik måte å gjøre det på, og en enorm forbedring for sikkerheten rundt vedlikeholdsarbeid, fastslår Gjerdevik. – Så vidt vi kjenner til er vi de eneste i landet som har en slik løsning. Han og Bruset krediterer prosjektleder i Statkraft Geir Orrestad som hjernen bak.
Den nye inntaksluka erstatter tre de eksisterende lukene som har en tilhørende 66 meter dyp sjakt.
Inntaksluka i sentrum av bildet.
Det gamle lukehuset fra 1968 rives og erstattes med dette lukehuset lenger oppe på området. Det er bygget av Håndlaftern Odd Magnar Gjeldnes og skjuler hydraulikken (se under) som løfter den 60 tonn nye inntaksluka 80 meter ned.
Lokale ringvirkninger
Prosjektet i Folldalen er starten på en rekke rehabiliteringsprosjekter som vil gjøres på Trollheim og Svorka kraftverk de neste 6-7 årene.
- Anleggene er 50 år gamle, så opprustningen er viktig for fortsatt produksjon, sier Gjerdevik.
Det pågående vannveisprosjektet har en prislapp på 100 millioner kroner, mens prosjektene sett under ett vil havne på 750 millioner.
- Dette gir ringvirkninger for lokalt næringsliv, opplyser Gjerdevik og peker på flere lokale samarbeidspartnere. I tillegg til noen utenlandske entreprenører og leverandører, finner vi lokale aktører innen transport, varer og tjenester: Bygger’n Rindal, Alf Kvam, Rindal Maskin, Bolme pensjonat, Håndlaftern og Surnadal Transport.