Ragna og Eli

Starter samtalegruppe for kreftpasienter

Å bli rammet av kreft er en stor påkjenning. Mange har behov for noen å snakke med, både før, under og etter behandling. Ragna Nordvik og Eli Grøset vil starte samtalegruppe for kreftpasienter i Rindal.


Åpen om sykdommen

Ragna Nordvik og Eli Grøset har begge god kjennskap til kreft, men på hver sin måte. Ragna Nordvik er utdannet kreftsykepleier og har arbeidet med kreftpasienter gjennom mange år. Tidligere kombinerte hun dette med stillingen som leder i hjemmesykepleien. Nå har hun 20% stilling som kreftsykepleier i Rindal kommune, med kontortid hver onsdag. Da følger hun opp lokale kreftpasienter. I tillegg arbeider hun ved kreftavdelingen på St. Olavs hospital i Orkdal.

Eli Grøset er kreftpasient. Hun er på bedringens vei på nytt, etter å ha fått diagnosen kreft for andre gang i fjor. Behandlingen har vært en hard påkjenning. Den setter sine spor, forteller hun. Det er ingen garanti for at livet blir slik som det var før diagnosen.  Mens man er under kreftbehandling får man god oppfølging. Men etterpå blir man sittende med tankene...

Eli har vært åpen om sykdommen, og hun har selv savnet et treffsted for å kunne prate med andre som har samme type erfaringer. Det kan også være viktig for å få svar på ting man lurer på. Mange går kanskje og grunner på ting for seg selv, og lurer på om de de opplever er normalt. - Kanskje vil det vise seg at det er helt normalt, sier Eli.


Helt uformell treffplass

Ragna og Eli har møttes mange ganger og snakket om sykdommen, og de tror at flere som er eller har vært rammet av kreft har behov for å møtes og prate om det de har på hjertet. Rindal og Meldal samarbeidet om et slikt opplegg for kreftpasienter for ca 9 år siden. Den gangen var også Ragna med som sykepleier og Eli som pasient. Samtalegruppa fungerte godt den gangen, og nå ønsker de å sette i gang et lignende opplegg, for å se om det er behov for dette i Rindal.

Tilbudet blir på onsdagskvelder på Rindal Frivilligsentral. I utgangspunktet er det lagt opp til å møtes ca en gang i måneden, et par timer hver gang. Men opplegget kan justeres etter deltakernes behov. Det kan også bli "temakveld" noen ganger.

Samtalegruppa skal helt klart være et laverskeltilbud. Det blir en helt uformell treffplass. Her skal man bare møtes for å prate og utveksle erfaringer. Man trenger ikke å delta hver gang, og man trenger ikke å fortelle om seg selv hvis man ikke ønsker det. Det trengs heller ikke mange deltakere for at dette skal bli et varig tilbud. 


Livet etter behandlingen

Kreftbehandlingen blir stadig bedre. Flere en før overlever kreft, men man må ikke glemme at behandlingen kan ha sin pris. Mange sliter med bivirkninger og ettervirkninger, både fysisk og psykisk. Ragna Nordvik har inntrykk av av kreftoverlevere ofte møter liten forståelse for sine problemer.

- Mange som rammes av kreft får livet sitt forandret for alltid. Det er ingen garanti for at livet blir akkurat slik som før, og mange er kanskje ikke forberedt på dette. sier hun. - For mange blir det en ny og annerledes hverdag. Man opplever et kaos av tanker og følelser. Mange sliter også med fysiske senskader etter kreftbehandlingen, og nettopp dette har det vært lite fokus på, synes hun.

Hun tror at mange har behov for å dele sine opplevelser og erfaringer, om hvordan man håndterer bivirkninger, senskader og utmattelse.

Fatigue er en vanlig ettervirkning hos folk som har eller har hatt kreft. Fatigue beskrives som en følelse av trøtthet, kraftløshet og mangel på motivasjon. Det kan også merkes som konsentrasjonsvansker, hukommelsessvikt m.v. Dette er ettervirkninger etter cellegift og/eller strålebehandling, forklarer Ragna Nordvik. Mange møter kanskje lite forståelse for at de har slike problemer når de er "friskmeldt" etter behandling.

Familie og venner kan være gode samtalepartnere, men de har jo som oftest ikke opplevd det samme.

Det er mange, også i Rindal, som er eller har vært rammet av kreft. Eli og Ragna tror at det er mange som sitter alene med tankene, og ikke kommer seg så mye ut. Tilbudet er også for de som har hatt kreft for mange år siden. De kan ha med seg verdifulle erfaringer som andre kan ha nytte av å høre om.
 

Starter 13. september

Første "møte" i samtalegruppa blir onsdag 13. september kl 18 på Rindal Frivilligsentral. Det er helt greit å bare møte opp den kvelden. Men Ragna og Eli ser også gjerne at folk tar kontakt på forhånd, slik at de får et inntrykk av om det er behov for et slikt tilbud.

Ta gjerne kontakt på telefon:

Ragna Nordvik tlf 41457114
Eli Grøset tlf 91821053

 

Ragna og Eli er veldig spent på hvordan tilbudet blir mottatt. 

- Hvis noen tenker at de har litt lyst til å prøve dette, så håper vi at de gir det en sjanse og møter opp, sier de. 

Tilbudet er gratis og helt uforpliktende!