Snart klart for sesongåpning i Svinviks arboret
Nå er sesongåpningen i Svinviks arboret like rundt hjørnet, og både blomstringen og forberedelsene er godt i gang ute som inne.
Katarina Wedelsbäck Bladh, museumsbotaniker i Nordmøre museum, og Ola Bruset, vaktmester i Surnadal kommune, driver nå med beskjæring av trær. Inne i drivhuset bugner det av planter som er drevet fram for at de skal brukes til pynt på forskjellige steder i arboretet. I tillegg finner vi ca. 300 potter med frukttrær som er resultatet av poding i 2016 og 2017.
- I 2016 podet vi ca. 75 epletrær. Blant dem var det 20 – 30 sorter. Nesten samtlige av de skal plantes ut i frukthagen i år, der målet er å restaurere frukthagen som på det meste hadde over 600 forskjellige trær. Vi bruker noen av sortene fra Halvor Svinviks tid, i tillegg til noen nye sorter til dette.
I år podet vi litt over 200 trær; ca. 80 epletrær og 150 kirsebærtrær. De skal få stå inne til neste år, men da skal noen av de plantes ut i frukthagen vår, mens noen av kirsebærtrærne blir sendt til klonarkiv rundt om i Norge for bevaring. Vi har også fått pæretre fra Njøs næringsutvikling som skal plantes ut i år, forteller Bladh.
Blomstringen er også godt i gang, og Katarina Wedelsbäck Bladh anslår at så mange som 20 rhododendron nå er i blomst. Men hvis man regner med både sorter og arter, finnes det ca. 350 rhododendron og ca. 400 lignoser i arboretet, i tillegg til et ukjent antall stauder. For å forlenge blomstringsperioden er det også planlagt en utvidelse av pionsamlingen i løpet av sommeren. Med andre ord er det alltid noe fint å se på!
Svinviks arboret åpner for sesongen lørdag 13. mai.
For mer informasjon om åpningstider og arrangement, se Svinviks arborets Facebookside.
Litt om historien til Svinviks arboret:
Svinviks arboret er eid av Surnadal kommune, som har avtale med Nordmøre museum om drift av plassen. I perioden før, fra 1971 og fram til og med 2009, var NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim drivere her. Før det var dette en privat eiendom som ble bygd opp som en unik hage av Halvor og Anne Svinvik.
Navnet på småbruket er egentlig Gjengstøa, og ble fradelt fra hovedbruket Svinvikgarden.
Halvor Svinvik var født i 1894, og hadde allerede som guttunge stor interesse for planter og plantestell. Han hadde dårlig syn hele livet, og allerede som liten gutt mistet han synet helt på det ene øyet. Som gammel ble han omtrent blind.
I 1943 startet Halvor opp i Gjengstøa, med gartnerivirksomhet, oppbygging av en stor frukthage, og det anlegget som skulle bli selve arboretet.
Anne Svinvik kom til Gjengstøa i 1949, fra Bjugn på Fosen, og de giftet seg i 1950.
Anne delte mye av gleden ved plantedyrking og plantekunnskap med Halvor. Anne stod for mat-, hus- og fjøsstell, samt var den som stod for og stelte ”Anne-beda”; en stor staudehage nedenfor huset.
I området fra bergknausene bak fjøset og helt ned til sjøen, anla Halvor Svinvik frukthagen. Jorda var dårlig her, og før han kunne plante bygde han med håndmakt 27 terrasser i denne skråningen.
Frukttrærne lagde han selv ved å pode ulike sorter han skaffet seg gjennom kontakt med planteskoler og fruktdyrkere, på grunnstammer han avlet frem selv.
På det meste var det over 600 frukttre i hagen, fordelt på 65 eplesorter, 18 pæresorter, og 23 plommesorter.
Frukthagen slik den fremstår en kald vårdag i april.
Denne gjengen gjør klart til innrykk på mai!
F.v: Maja Frønes, avdelingsleder Nordmøre museum, Katarina Wedelsbäck Bladh, museumsbotaniker i Nordmøre museum, og Ola Bruset, vaktmester i Surnadal kommune.
Rhododendronblomstringen har allerede startet.
Våte og kalde, men med så mange knopper kan det tyde på at det blir en flott blomstring i år!
Mye å ta tak i etter vinteren. Her beskjærer Katarina Wedelsbäck Bladh et epletre.
Druene i drivhuset rekker kanskje å bli modne til sesongåpning?
Druer i taket og ulike sorter pelargonium på bordene i drivhuset.
Svinviks Arboret er medlem av Trollheimsporten.