Snart braker det løs
Neste uke braker det løs med NBUs landsstevne i Surnadal. Resultatet av mangfoldige dugnadstimer og hundrevis av problemløsninger skal snart avdukes - ikke bare for Surnadal, men for bygdeungdommer fra hele landet.
I den forbindelse har vi tatt en prat med Edvard Bele Sæterbø, som har vært medlem i BU i 4 år. Sæterbøs rolle vedrørende landsstevnet er fylkeskontakt. Han sitter som leder i fylkesstyret, og er dermed en del av hovedkomiteen.
- Jeg er litt potet - jeg kan brukes til alt, spøker 22-åringen.
Full kontroll
Det er utvilsomt mye å holde orden på når man skal arrangere et landsstevne. Det første årets hovedkomité grep fatt på, var å finne bra grunnstein. Derfra skjer jobbingen innad i nemndene.
- Hovedkomiteen er en gjeng hvor noen har veldig lang erfaring, og andre har ingen erfaring innen BU. Felles for dem alle, er at de er veldig flinke innenfor sine ansvarsområder. Det er fremdeles litt som står igjen, men vi er veldig godt i gang og har full kontroll på hva som skal gjøres når, noe som roer nervene våre, sier Sæterbø.
Det aller meste av praktisk arbeid har bygdeungdommen selv tatt seg av i form av dugnader. Selvfølgelig er det også enkelte oppgaver som man må leie inn fagfolk til, for eksempel arbeid som angår strøm, vann og transport over lengre distanser.
- Når man sitter med en jobb slik som vi gjør, blir man veldig overrasket over hvor ivrige privatpersoner og lokale bedrifter er. Hadde det ikke vært for alle som stiller til dugnad eller bedrifter som hjelper oss før og under stevnet, hadde dette vært et umulig prosjekt, tror Sæterbø.
Fremtidig nytte av verdifull lærdom
Alle utfordringene som dukker opp underveis er også av verdifull erfaring senere, skal vi tro leder i hovedkomiteen i 2006, Anne Saltrø Polden.
- Det jeg tror vi alle har lært, er at man bør lære seg Excel. Det å lage fine, oversiktlige lister er gull verdt. I tillegg har vi lært viktigheten av at kommunikasjonen mellom nemndene flyter, sier Sæterbø.
Tidenes beste landsstevne?
Fjorårets landsstevne i Buskerud, som ligger relativt sentralt i forhold til Surnadal, ble besøkt av nærmere 1500 personer. NBU melder i en pressemelding fredag at det er ventet over 1000 besøkende til Surnadal neste uke.
- Jeg velger egentlig å være pessimist, men landstevnet i Surnadal i 2006 ("Ha'kje kviddj me") blir jo fortsatt omtalt som tidenes beste landsstevne, noe jeg tror hjelper oss masse i år, sier Sæterbø.
Under stevneuka vil band som Erik & Kriss, Trang Fødsel, Dr. Bombay og Staysman & Lazz bli å finne på scenen under landsstevneuka. I tillegg vil det bli tevlinger i alt fra NM i eksteriørbedømming av storfe til NM i borddekking, samt en rekke NBU-mesterskap, som ikke har langt unna rekordmange påmeldte.
- Vi har ikke totalt antall påmeldte enda, men det er veldig mange. Det er i overkant av 100 dommere på de forskjellige tevlingene, og det kan kanskje gi et lite bilde av hvor mange som skal tevle, sier Sæterbø.
Påmelding er dessverre stengt, men det er fortsatt fullt mulig å være tilskuer. Det meste skjer på området rundt skolen (Øye-området).
Høydepunkter på rekke og rad
Lørdag 23. juli blir det åpen dag på stevneområdet, med blant annet stands, underholding og debatt med tittelen «Bygda 2046 – muligheter, utfordringer og forutsetninger». Det er med andre ord vanskelig å se seg ut et høydepunkt for stevnet, men Sæterbø har visjonen klar:
- Jeg gleder meg mest til å se vognene rulle inn og at stevneplassen tar form! For de som aldri har vært på landsstevnet før er det virkelig noe å få med seg, forsikrer Sæterbø, som aldri ville vært uten alle opplevelsene livet som bygdeungdom har ført med seg.
- Jeg kan med hånda på hjertet si at det har vært de beste fire årene i mitt liv. Det samholdet innad i organisasjonen er ikke til å sette ord på. Jeg ønsker alle hjertelig velkommen til å oppleve det selv.