Skjønnhetstyranniet som tema i skolen
Torsdag holdt Yvonne Gipling foredrag for skoleelevene på 7. - 10. trinn i Rindal. Tema var skjønnhetstyranniet. Kroppshysteriet gir store konsekvenser for ungdoms forhold til egen kropp, utseende, selvbilde og selvtillit. I kveld blir det åpent møte for alle i Attanova.
Yvonne Gipling jobber som kommunikasjonsrådgiver for Norske Kvinners Sanitetsforening, og reiser rundt med foredrag om skjønnhetstyranniet. Dette er NKS sitt eget foredrag, så det er ikke det samme foredraget som Marta Breen har vært i Rindal og Surnadal med før, men tema og budskap er ganske likt.
Torsdag var det engasjerte 7. klassinger og ungdomsskoleelever i Rindal som fikk lære mer om dette viktige temaet.
Skjønnhetsidealer er ikke noe nytt. Yvonne Gipling viste til tidligere tiders skjønnhetsidealer med snøringa av føtter, korsetter og stiletthæler. Men dagens skjønnhetsidealer påvirker oss på en helt annet måte. Og særlig unge er utsatt for dette.
Flere undersøkelser viser at mange unge i dag sliter psykisk på grunn av et usunt kroppsideal. Idealet er man helst skal være pen, tynn, muskuløs og brun. Unge utsettes for et skjønnhetsjag i tillegg til skolepress og press fra sosiale medier og reklame. Mange sliter for å leve opp til dette, og opplever mye stress, bekymring og følelse av utilstrekkelighet i hverdagen. Stadig flere unge setter svært høye krav til seg selv, og undersøkelser viser at dette fører til flere psykiske plager.
Ulike sosiale medier påvirker oss i hverdagen.
Det er særlig jenter som legger press på seg selv, og stadig stiller seg spørsmål om hvordan de kan bli bra nok.
- Svaret er jo at dere er bra nok! sa Yvonne Gipling.
Hun hadde med seg mange gode råd for hva hver enkelt kan gjøre for å lette hverdagen for seg selv og andre.
Gutter opplever også kroppspress.
Det er flest jenter som føler på kroppspresset, men guttene er heller ikke upåvirket. Undersøkelser har vist at 86% av alle jenter og 30% av alle gutter opplever kroppspress. For gutter er det andre idealer, hvor det fokuseres mest på kropp, muskler og frisyre.
Alle påvirkes av sosiale medier, blogger og reklame. Det er svært vanlig å retusjere bilder i reklame, dvs digital forbedring av kroppsdeler. NKS kjører nå en underskriftskampanje for å få igjennom et krav om merking av retusjert reklame. Les mer om det på denne siden: Lei av å bli lurt?
Ord om kropp. Noen av dem ganske nye betegnelser. - Ikke la sånt gå inn på dere. Dette er jo bare tull, sa Yvonne Gipling.
"Gap" - et usunt kroppsideal.
Skoleelevene fikk se en film om spiseforstyrrelser. Dette er heller ikke noe nytt, men man ser en stor økning i forekomsten av spiseforstyrrelser blant unge jenter, særlig i alderen 13 - 25 år. Mest kjent er anoreksi, bulimi og overspising, men nå er også ortoreksi stadig mer vanlig. Den som rammes av dette er ekstremt opptatt av å spise riktig og sunn mat, og unngå alt som er usunt. Trening er også en viktig del av dette. Det kan bli så ekstremt at det til slutt styrer hele livet.
NKS er Norges største kvinneorganisasjon. Yvonne Gipling forteller de har hatt fokus på skjønnhetstyranniet det siste året. Det er stor interesse for dette temaet, så de vil fortsette å jobbe med det framover. NKS kjemper mot skjønnhetstyranniet på flere fronter. Blant annet deltar de ofte på høringer på Stortinget, for å fortelle politikerne om dette problemet. De reiser mye rundt på møter og holder foredrag, og de er også mye ute i media.
Yvonne Gipling syntes at skoleelevene i Rindal var et engasjert publikum.
- Skolelever er jo det mest ærlige publikum man kan få, sier hun. - Men dette kan være et sårt tema for mange unge. Akkurat denne gruppa er jo i en veldig sårbar situasjon.
Hun håper på enda mer engasjement torsdag kveld, da hun skal holde foredrag på et åpent møte i Attanova. Rindal Sanitetsforening oppfordrer foreldre, lærere, forskolelærere, idrettsledere og alle andre som har med barn og unge å gjøre til å møte opp og høre foredraget. Dette er et viktig tema, som angår oss alle.
- Det er viktig også for voksne å få opp øynene for hvor stort dette presset er. De unge i dag eksponeres på en helt annen måte enn det vi selv opplevde da vi var unge. Og reklamebransjen vet å utnytte det, sier Yvonne Gipling. - Vi i NKS vil fortsette å holde fokus på dette, over hele landet, siden det engasjerer mye. Det er kult å være en del av den organisasjonen som gjør noe med det, smiler hun.