tp_leserinnlegg

Skjenkeløyve i foajeen/hotellresepsjonen

Både i forkant og etterkant av saken om skjenkebevilling i klasse 1 og klasse 2 (øl og vin), er det kommet en del reaksjoner. Det er forståelig i slike saker som ofte kan være litt kontroversielle. Dette er en sak der man må vurdere flere momenter samtidig. Ikke bare alkoholpolitisk, men også næringspolitiske aspekter. I kommunalpolitikken vil politikerne av og til stå overfor slike saker hvor man må veie for og imot, og til slutt ende på et standpunkt som man selv – totalt sett – mener er riktig, eller heller kanskje «riktig nok». Selv har jeg, med avbrekk, vært med i kommunestyre/formannskap siden valget i 1979. Det er snart 40 år siden. De aller fleste saker er svært greie å ta stilling til. Jeg kan nesten ikke huske noen kontroversiell sak hvor jeg har vært 100% sikker på er riktig eller feil. Dette er i grunnen politikernes dilemma. Man går hjem etter et kommunestyremøte og føler seg på grunn av dette dilemmaet aldri helt vel. Personlig føler jeg det også slik i denne aktuelle saken. Vi må ha respekt for alle sitt syn. I denne saken landet jeg på flertallets mening.

Derfor er det litt «frustrerende» (om jeg kan våge å uttrykke meg på denne måten) å bli tillagt holdninger og meninger jeg med flere ikke har. F.eks som: a) at man har glemt arbeiderbevegelsens avholdsbevegelse b) at man ignorerer fellesskapets interesser og ikke tar hensyn til svake grupper c) at man har glemt erfaringene til Martin Tranmæl og Einar Gerhardsen d) at dette var et overrumplingsforslag e) at jeg ikke bør imøtegå påstander fra kommunestyrets talerstol om at det knapt nok finnes avholdsfolk igjen i Arbeiderpartiet m.fl..

Til disse påstandene tillater jeg meg å stille spørsmål – og ikke gi svar eller påstå hva som er den absolutt riktige løsningen på denne vanskelige saken.

a) Arbeiderbevegelsens avholdsbevegelse kom i stand på grunn av stort alkoholforbruk blant fattige, utnyttede og ofte boligløse arbeidere. Kanskje var det de helt elendige forholdene de levde under som var grunnen til et høyt alkoholforbruk? Kanskje var det de høyborgerlige og presteskapets holdninger og behandling av fattige arbeidsfolk som var en av grunnene til et alt for høyt forbruk?

b) Hva er «fellesskapets» interesser kontra «svake gruppers» interesser? Skal man ta hensyn til bare en (1) gruppering når vi skal legge til rette for bruk av et kulturhus/foaje/resepsjon/hotell? Kanskje fellesskapets interesser omfatter flere grupperinger i lokalsamfunnet som bruker hotellet og kulturhuset til ulike formål?

c) Samfunnet er stadig under endring. Martin Tranmæl og Einar Gerhardsen levde under en helt annen tid enn i dag – med helt andre strukturer og arbeidsforhold. Kanskje Martin og Einar sitter «der oppe» og titter på oss og virkelig gleder seg over det gode samfunnet vi har fått til 50-100 år etter deres virketid, og på svært mange områder faktisk er bygget på deres idealer og verdigrunnlag?

d) Et overrumplingsforslag kan være et «benkeforslag» - altså et forslag satt frem under selve kommunestyremøtet – og som kun forslagstilleren har kjennskap til. Da har alle de andre litt kort tid, for å si det mildt, til å finne ut med seg selv om man skal være for eller imot. I dette tilfelle har hele sakskomplekset vært behandlet 2 ganger tidligere (hvor bevilling var ett (1) av flere punkt). I denne konkrete bevillingssaken var sakspapirene sendt ut god tid på forhånd, på lik linje med alle de andre sakene som ble behandlet i dette kommunestyremøtet. Kan dette da være et overrumplingsforslag? I så fall – er da alle de andre sakene overrumplingsforslag også…?

e) Påstanden fra kommunestyrets talerstol at det knapt finnes avholdsfolk igjen i Arbeiderpartiet – det velger jeg hverken å kommentere eller stille spørsmål om!

Så håper jeg at Thon Hotel Surnadal og Surnadal Kulturhus tar vare på den muligheten de har fått med kommunestyrets vedtak. Hvis det viser seg at dette er «rav ruskende galt», har kommunen ved sin bevillingsmyndighet muligheter til å nekte bevilling ved neste korsvei.

Lykke til hele Surnadals befolkning – gamle og unge, sterke og svake. Bruk Surnadal Kulturhus og Thon Hotel Surnadal så mye som dere får til, slik at Surnadal som en distriktskommune, i sin kamp mot større sentra, kan ha livets rett også i framtida.

Mvh Helge Røv