Skigleden større enn skaderisikoen
- Står du på ski fire dager i året, kan du statistisk stå på ski i 315 år før det inntreffer en skade som krever legebehandling, sier Andreas Rødven, tidligere generalsekretær i ALF. Sammen med skiforsker Arne Ekeland ved Martina Hansens Hospital har han publisert en stor studie av skader på ski- og snowboardkjørere i norske alpinanlegg.
Like mange hodeskader
- Hjelmbruk og gode ferdigheter er hovedårsakene. Rundt 98 prosent av alle nordmenn som er 14 år og yngre bruker hjelm, sier Rødven.
Til tross for den kraftige økningen i hjelmbruk siden 90-tallet, er antallet hodeskader like mange, men andelen alvorlige hodeskader har gått ned.
- Hjelm kan gi en falsk trygghetsfølelse, du må uansett sørge for å være konsentrert i bakken, og forholde deg til skivettreglene, sier Heidi Tofterå Slettemoen, som er kommunikasjonssjef i Frende Forsikring.
Uten beskyttelse
Dersom du kjører bil og kolliderer i 50 kilometer i timen er du beskyttet av setebelte, bilskroget og airbag. I samme hastighet i skibakken, har kroppen knapt beskyttelse.
- Bruken av hjelm er det enkleste sikkerhetstiltaket for å redusere risikoen for hodeskader, sier Slettemoen. 98 prosent av alle barn under 14 år, og 84 prosent av skikjørere totalt bruker hjelm.
Tall fra studien viser at 85 prosent av alle skader i bakken skyldes at vi faller selv. Åtte prosent skyldes kollisjoner med andre, mens to prosent skyldes kollisjon med gjenstander.
- God oversikt over trafikken i løypa øker sikkerheten. Det er den som kommer bakfra, som alltid har ansvaret for å unngå kollisjon, akkurat som i trafikken, understreker Rødven.
Får erstatning
Risikoen for å bli påkjørt er størst hvis du ikke er synlig. Ikke bli stående under hopp og heng, men kjør ut til siden, er hans klare råd.
- Skulle du bli skadet i en påkjørsel i bakken, kan du søke erstatning fra den som kjørte på deg, eller hennes forsikringsselskap, sier Slettemoen. Hun anbefaler en egen ulykkesforsikring, i tillegg til den som er inkludert i reiseforsikringen, både for barn og voksne.
- Da får du god hjelp og erstatning ved alvorlige skader, om du eller barnet skulle bli medisinsk invalid eller ufør etter en ulykke. Selv om skaderisikoen er begrenset statistisk, er det svært tragisk for dem som får alvorlige skader, sier Heidi Slettemoen i Frende Forsikring.
De internasjonale skivettreglene
1. ANSVAR FOR Å UNNGÅ SKADE
Du må forholde deg slik at du ikke skader deg seg selv eller andre.
2. AVPASS FARTEN ETTER FORHOLDENE
Du må kjøre kontrollert og avpasse fart og kjøremåte etter ferdighet, terreng, føreforhold og trafikk.
3. VIKEPLIKT
Kommer du bakfra (ovenfra), har du ansvaret for å unngå kollisjon.
4. FORBIKJØRING/ UTFORKJØRING
Det er forbudt å kjøre rett utfor unntatt under organisert trening. Kjører du forbi en annen skiløper/ snowboarder, må du gi vedkommende tilstrekkelig plass for såvel kontrollerte som ukontrollerte bevegelser.
5. STARTE, KJØRE INN I ELLER SVINGE OPPOVER I NEDFARTEN
Kjører du inn i eller svinger du oppover i en nedfart, må du påse at dette skjer uten fare for deg selv eller andre. Det samme gjelder for kjøring etter stans.
6. STOPP I NEDFARTEN
Stopp ikke opp eller sitt på trange eller uoversiktlige steder.
7. TIL FOTS I NEDFARTEN
Er du til fots, må du kun benytte ytterkantene av bakken.
8. SKISTOPPERE/FANGREMME
Skistoppere / fangremmer er påbudt. Kontroller at bindingene er riktig innstilt
9. RESPEKTER SKILT
Følg skilting, merking og anvisninger.
10. HJELP TIL VED ULYKKER
Ved skader har enhver plikt til å hjelpe. Vitner og medvirkende plikter å oppgi personalia.
Alpin skikjøring er forbundet med en viss fare. Rusmidler og skikjøring passer ikke sammen. Overtredelse av skivettreglene kan medføre bortvisning fra skianlegg.
Kilde: Alpinanleggenes landsforening/NTB.
Foto: Kaisa Drøyvoldsmo/Surnadal Alpinsenter