psykiatriske sykepleiere_1024x683

Setter fokus på psykisk helse

De ansatte innen Psykisk helsetjeneste i Surnadal, Rindal og Halsa vil markere Verdensdagen for psykisk helse i dag den 10. oktober ved å gjøre seg mer synlig for mulige brukere. Dermed håper de å senke terskelen for å ta kontakt når det trengs. Verdensdagen for psykisk helse setter i år fokus på de unge med temaet “Unge på vei- utdanning, arbeid og psykisk helse”.

 

Fra venstre Mari Moen Tjørstad, Anita Faksnes Melkild, Sølvi Lone Eriksen og Gjertrud Gåsvatn i Psykisk helsetjeneste for henholdsvis Halsa, Surnadal og Rindal håper at større åpenhet rundt psykisk helse skal gjøre det lettere for folk å ta kontakt med dem.

Verdensdagen for psykisk helse blir årlig markert over hele verden den 10. oktober. I år er tema for dagen “Unge på vei- utdanning, arbeid og psykisk helse”. Psykisk helsetjeneste i Surnadal, Rindal og Halsa har i år gått sammen for å skape oppmerksomhet rundt denne viktige dagen, som har som hovedmål å skape økt bevissthet og åpenhet rundt psykisk helse. I Rindal vil også Psykisk helsetjeneste delta på et arrangement om ungdom og rus som sanitetsforeninga arrangerer i Rindalshuset i dag, 10. oktober.

Psykisk helsetjeneste er et kommunalt tilbud som skal være lett tilgjengelig ved at man kan henvende seg direkte til tjenesten uten henvisning fra lege eller andre, og der hjelp tilbys uten lang ventetid. Anita Faksnes Melkild, Mari Moen Tjørstad og Gjertrud Gåsvatn er psykiatriske sykepleiere i henholdsvis Surnadal, Halsa og Rindal. Sølvi Lone Eriksen er psykiatrisk hjelpepleier i Rindal. De fire vil i anledning verdensdagen for psykisk helse sette ekstra fokus på psykisk helse for barn og unge, samt å gjøre seg mer synlige og lett tilgjengelig for disse gruppene. De beskriver behovet for psykiske helsetjenester som økende og omfattende, og sier at vi på indre Nordmøre ikke er fritatt for de problemene man opplever ellers i landet. – De fleste norske barn har det bra, men tall viser også at mange sliter og har det vanskelig og trenger hjelp, sier de fire. De peker på at unge i dag tidlig opplever et sterkt press om å være vellykkede og kule, og at det er mange og store forventninger til dem hele tiden. Mobbing er også et fenomen som ifølge de fire kan føre til psykiske helseproblemer. Selv om dette er et fenomen som har eksistert til alle tider, mener de at dagens sosiale medier har gjort mobbingen mer usynlig og dermed vanskeligere å ha med å gjøre. Rus er et annet økende problem.
En viktig side ved verdensdagen for psykisk helse er å skape åpenhet rundt psykiske helseproblemer. For selv om mye har blitt bedre i løpet av de siste årene, opplever de fire fremdeles at psykiske problemer er tabubelagt. Det er mye lettere for eksempel å snakke om en brukket fot enn sin psykiske helse.
Psykiatrisk sykepleier i Surnadal, Anita Faksnes Melkild, holder til i bygget som tidligere var Surnadal Fødestue. Ingen nye barn blir født her lenger, men kanskje noen nye håp om framtida?  -Få ting kan måle seg med gleden når en ungdom ved hjelp av individuell tilrettelegging opplever en bedre hverdag, og selvfølelsen og livsmotet kommer tilbake, sier de fire som oppfordrer alle som sliter med psykisk helse om å ta kontakt med dem:
Telefonnummer:
Anita Faksnes Melkild, Surnadal: 95 26 19 98
Mari Moen Tjørstad, Halsa: 94 13 01 65
Gjertrud Gåsvatn, Rindal: 97 67 24 92
Psykiatrisk sykepleier for Surnadal, Anita Faksnes Melkild, har personer fra 18 år og oppover som målgruppe, men der barn er involvert, blir også familieperspektivet vektlagt.