Saltsteinautomat tok førstepris
Nordmørsfinalen i Innovasjonscamp er vel overstått i dag. Av de 7 deltakende kommunener (Averøy, Halsa, Kristiansund, Smøla, Sunndal, Surnadal og Tingvoll) var det Halsa som gikk av med seieren, tett fulgt av Atlanten på 2. plass og Smøla på 3. plass.
160 elever var samlet i aulaen på Tingvoll vidaregåande skole for å heie fram sine bidrag.
Gruppen fra Halsa barne- og ungdomsskole stakk av med førsteplassen:
Frida Godø
Ragnhild Svendsli Otnes
Isak Baarset Rønning
Njaal Lundemo Aakvik
Oppdragsgiver:
Blåfjella sau og geit.
Oppdraget:
- Designe og lage en prototype på saltsteinautomat som skal inneholde minimum 5 saltsteiner, samt legge fram en økonomisk kostnadsberegning på prosjektet.
Tre setninger om løsningen:
- Samarbeidet med Betten Maskinstasjon og fikk laget en prototype som er vanntett, og kan monteres på fjellgrunn (etter kriteriene).
- Sensor som registrerer når automaten begynner å bli tom, og sender sms til telefon. Solcelledrevet system.
- For å hindre spredning av smitte skal denne automaten stå inngjerdet, og den aktuelle saueflokken har sensorer som åpner inn til automaten.
Juryens begrunnelse:
En vinner som har gått utenfor boksen, og tatt utgangspunkt i et problem som er verd å løse. De har vært ute i markedet og spurt kundene, og fått nye utfordringer de har løst underveis.
Gruppen har klart å kombinere kunnskapen de har i gruppen, noe som vistes godt på presentasjonen, men de har også klart å knytte til seg ekspertuttalelser. De har snakket med de som kjenner markedet, og funnet ut at det ikke finnes lignende produkter. De har kombinert det tradisjonelle yrkesfaget med ny teknologi.
De har et marked og de har en forretningside det er mulig å gjøre noe med. Slikt forventes ikke på en innovasjonscamp, men de har allikevel klart å få det til .
Premien var kr 5.000 til klassekassa gitt av Sparebanken Møre.
2. plass. Gruppen fra Atlanten ungdomsskole:
Erle Harsvik
Emilie Klinge
Bernard Krogorud
Solyana Ghebru Araya
Ingeborg Pape Meringen
Oppdragsgiver:
ISO-Piloten
Oppdraget:
Lag en holdningskampanje som skal få byggebransjen i Kristiansund til å bli mer miljøbevisst.
Tre setninger om løsningen:
Brosjyre til firmaeiere med tips til å bli mer miljøvennlige. Infoplakater. Kampanjefilm. Kampanjen skal kunne brukes i sosiale medier.
Juryens begrunnelse:
En ide som har potensiale til å løse en utfordring alle har. Gruppen har vært ekstremt god på å formidle. De har til og med laget en markedspakke kundene kan ta i bruk.
En kreativ presentasjon, et lettfattelig budskap og fokus på økonomisk merverdi for kunden. Gjort det umulig å ikke velge deres produkt, og hadde en fin videoproduksjon.
Produktet er salgbart, kunden vil kunne benytte det som er laget allerede i morgen.
Premien var kr 2.000 til klassekassa gitt av Sparebanken Møre.
3. plass Gruppen fra Smøla ungdomsskole:
Josefine Lervik Osen
Kristin Lervik Osen
August Skjølberg
Micaiah Jonathan Livingstone
Oppdragsgiver:
Nasjonalt Vindenergisenter.
Oppdraget:
Utforske muligheten for småskala produksjon av vindkraft på Smøla
Tre setninger om løsningen:
Gjennom fornybare energi klare å gjøre fyrene langs kysten miljøvennlige. Her har vi tatt utgangspunkt i Hauggjegla fyr, da det har kort avstand inn til fastlandet
Vi har også sett på muligheten for å bruke konseptet i en vanlig husstand.
Juryens begrunnelse:
Gruppen har tatt tak i en kompleks utfordring og gjort den lettfattelig. De har lagt et konsept som når fram til kundene. Et medievennlig produkt, med en god presentasjon og flotte modeller. Produktet vil kunne skape ringvirkninger med økt turisme.
Premien var kr 1.000 til klassekassa gitt av Sparebanken Møre.
HVA ER INNOVASJONSCAMP?
Innovasjonscamp er en treningsleir i kreativitet og nyskaping, hvor elevene får et reelt oppdrag fra lokalt næringsliv, som de skal gi en løsning på innen et avgrenset tidsrom. Elevene jobber med oppdraget i grupper på 3–6 elever og presenterer løsningene for en jury, som kårer en vinner ut ifra gitte kriterier.
HVA ER REGIONAL INNOVASJONSCAMP?
• Et lag fra hver kommune konkurrerer om å bli regional vinner av Innovasjonscamp på Nordmøre.
• Innovasjonscamp er gjennomført i egen kommune først, slik at kommunevinner er kåret. Dersom en kommune har flere ungdomsskoler, må kommunen plukke ut ett lag fra 9.trinn som sendes til den regionale finalen.
• Lagene presenterer sitt vinneroppdrag fra sin kommune. Hvert lag får maks 10 minutter til å presentere sitt oppdrag og løsningsforslag.
• En sammensatt jury, som består av May Britt Roald, Møre og Romsdal fylkeskommune, Vegard Nekstad, Norsol AS og Anne Maren J Kallset, Sparebanken Møre, kåret årets regionale vinner.
Arrangementet er et samarbeid mellom Surnadal kommune, Sunndal Næringsselskap og Kristiansund og Nordmøre Næringsforum.
Tekst/foto: Cathrine Elde Husby, KINN.