Røykvarsleren trenger batteri
Det nærmer seg Røykvarslerens dag 1. desember, dagen du bytter batteri i røykvarsleren. Når uhellet er ute, er det avgjørende at batteriet i røykvarsleren virker. Desember er dessverre en brannfarlig måned, og derfor er det naturlig å sjekke sikkerheten hjemme hos deg nå.
- Sjekk røykvarselen om den pip, sier feier Rune Kirkholt i Rindal, - seriekopla røykvarslere kan vare enda kortere. Så må du også sjekke om det er trykk på brannslukningsapparatet. Kirkholt forteller også at røykvarslere bør skiftes viss de er for gamle, og antyder 10 år som kritisk alder.
I Norge er vi flinke til å sikre oss mot brann, heter det i ei pressemeldinga som er utsendt via NTB. Når det gjelder bytte av batteri er vi derimot glemsomme.
– Norge er på soleklar førsteplass når det gjelder brannsikring i private boliger. 96 % av alle norske hjem har en røykvarsler, og 91 % har et brannslukkingsapparat, sier kommunikasjonssjef i Verisure Securitas Direct, Cecilie Knudsen.
Les hele pressemeldinga nedafor:
Røykvarslerens dag 1. desember: Nordmenn best på brannsikring
Nordmenn er flinkest i Norden når det gjelder å sikre seg mot brann, viser en undersøkelse gjort av YouGov på vegne av Verisure Securitas Direct. Likevel glemmer hele én av fem av oss å bytte batterier i røykvarsleren.
Det forekommer i snitt 70 branner daglig i Norge, Sverige, Danmark og Finland, og over 200 dødsbranner er registrert hvert år i følge Nordstat.net.
– Norge er på soleklar førsteplass når det gjelder brannsikring i private boliger. 96 % av alle norske hjem har en røykvarsler, og 91 % har et brannslukkingsapparat, sier kommunikasjonssjef i Verisure Securitas Direct, Cecilie Knudsen.
Danmark befinner seg i andre enden av skalaen, der bare 78 % har en røykvarsler, mens så lite som 29 % har et brannslukkingsapparat hjemme.
Glemmer å bytte batterier
Nordmenn, svensker og finner er flinke til å sørge for at røykvarslere er installert i boligen. Likevel er de like dårlige som danskene når det gjelder å bytte batterier på disse årlig. Røykvarslerens dag 1. desember markerer at vi går inn i den mest brannutsatte måneden, og at det nå er ekstra viktig å sjekke at alle røykvarslere fungerer.
– Nordmenn er flinkest på brannsikring, men det er likevel så mange som 18 % som glemmer å bytte batteriene i røykvarsleren én gang i året. Vi vil derfor oppfordre alle som ikke har sjekket røykvarsleren på en stund til å benytte denne anledningen slik at man står best mulig rustet til årets mest brannutsatte måned, sier Knudsen.
Mange bruker utdatert teknologi
Til tross for at nordmenn forstår viktigheten av å ha røykvarslere, er det fortsatt mye å gå på i forhold til å velge riktig type varslingssystem, mener Knudsen.
– Vi bor i et av verdens mest brannutsatte land, men beskytter oss fortsatt med de samme røykvarslerne som for 30 år siden. Sannheten er at de tradisjonelle lokale røykvarslerne kommer til kort på enkelte områder, og ikke beskytter i like stor grad som man tror. Store fremskritt er gjort på alarmfronten, og det er på tide å ta i bruk den nye teknologien for å redde liv, sier hun.
– Tradisjonelle enkeltstående røykvarslere fungerer for eksempel kun lokalt, og forutsetter at beboerne faktisk hører alarmen. Er man for eksempel i dyp søvn, hører på høy musikk, eller befinner seg i et annet rom, kan det være svært risikabelt å stole blindt på et slikt system, advarer hun.
– De nye systemene består av røykvarslere og andre komponenter som snakker med hverandre, og varsler simultant derom røyk oppdages, samtidig som de forteller deg hvor i boligen det brenner. Disse systemene er også koblet til en alarmsentral som sørger for at du får assistanse og rask hjelp dersom det brenner, sier Knudsen.
Et overvåket alarmanlegg med kameradetektor kan se om og hvor det brenner på bilde som sendes til alarmsentralen. I tillegg til at beboer varsles er det nyttig informasjon for brannvesenet som rykker ut.
Aldri ute av drift
Med dagens alarmsystem blir det også mye enklere å sørge for at aller varslere fungerer som de skal.
– De nye systemene er kontinuerlig overvåket. Gjennomsnittlig levetid på batteriene i røykvarslerne i et Verisure-anlegg er i tillegg på hele åtte år, men dersom batteriene begynner å bli svake vil systemet oppdage dette, og du vil få en varsling på mobiltelefonen om at det er på tide å bytte batteri. Det samme gjelder dersom noen av komponentene i systemet er skadet. På den måten er man sikret på en helt annen måte enn hva tilfellet er med de tradisjonelle enkeltstående røykvarslerne, avslutter Knudsen.