Stort sjakkmiljø i Rindal på 1930-tallet
"Rindalsgruppen" i sjakk
Vi har fått en verdensmester i sjakk - Magnus Carlsen - og Norge har beveget seg fra en beskjeden sjakknasjon i internasjonal sammenheng til verdensledende. Neste år arrangerer vi sjakk-OL i Tromsø. Her kan du lese meir om "Rindalsgruppen i sjakk - og vi har fått innspill fra Jostein Grytbakk om "Rindalsklanen":
Sjå nederst om "Rindalsklanen" i sjakk av Jostein Grytbakk:
På 1930-tallet vokste det fram et litt spesielt, og kanskje noe snevert, sjakkmiljø i Rindal, med Michael Aune som grunnleggeren av den såkalte "Rindalsgruppen". Disse dreiv med problemsjakk og Aune var læremester for fleire - blant anna Alfred Karlstrøm (bildet), Ragnvald Aune, Fredrik Brønstad, John Grytbakk, Peder Rindal og Arne Rindalsholt med fleire.
Denne "Rindalsgruppen" er nemt i Espen Backes bok "Caîssas Trollbundne" - problemsjakk i Norge gjennom tidene. Gjennom Magnus Carlsens imponerende VM-seier er dette miljøret i Rindal igjen blitt høyst aktuelt.
Problemsjakk og problemister
De fleste sjakkspillere har nok fra tid til annen kommet over et sjakkdiagram med påskriften "kvit trekker og setter matt i to trekk". Muligens vil en slik, utfordring ved første øyekast kunne virke litt meningsløs - som regel har kvit en så stor materiell overlegenhet at en kan vinne som det passer han. Etter å ha analysert stillingen nærmere ser man at målet, å sette matt i to trekk ikke kan oppnås ved hjelp av de opplagte krafttrekkene (slag eller sjakk). Det viser seg at en mer utspekulert manøver er påkrevet.
Dette er problemsjakk og noe problemistene dreiv med - og i Rindal vokste et lite miljø fram (alt stoffet her er hentet fra boka til Espen Backe):
"Rindalsgruppen"
Den såkalte "Rindalsgruppen" sørget for en kreativ eksplosjon innen totrekksgenren ved begynnelsen av 30-tallet. Ansporet av Michael Aune oppsto en hel koloni av problemister i den lille mørebygda (Ragnvald Rindøien, John Grytbakk, Alfred Karlstrøm med fleire). Karlstrøm (til høyre) utviklet seg til å bli en av våre mest fantasifulle og allsidige komponister noensinne.
Michael Aune hadde sjøl ingen stor produksjon, men har hatt størst betydning som læremester og grunnlegger av gruppa.
Andre problemister nemnt i denne gruppa, med utvalgte oppgaver presentert i Backes bok, er Fredrik Brønstad og Arne Karlstrøm, som forfattet utelukkende totrekkere. Han var mest produktiv i årene før og etter 1950 og komponerte sporadisk fram til 1970-åremne. Arne Rindalsholt, Peder Rindal og Ragnvald Rindøien, som fikk sitt første arbeid opptatt i Arbeider-Avisa i 1932. Deretter publiserte han førsteklasses totrekkere på løpende bånd i åra 1934 til 1936.
Fantasifull problemist
Alfred Karlstrøm er representert med 20 problem i boka til Backe og han er presentert slik: Alfred Karlstrøm var den mest fantasifulle problemist Norge har fostret. I ei tid hvor bøhmeren var toneangivende, gikk han sine helt egne veier. Han arbeidet innen alle fantasisjakkens områder - selvmatter, refleksmatter, hjelpematter med og uten fantasibrikker. Sin allsidighet beviste han ved også å være en av våre fremste totrekkskomponister. Karlstrøm debuterte i 1931. Han komponerte cirka 400 problemer. Karlstrøm var særlig interessert i Fleck-temaet. Hans nyskaping, å kombinerer Fleckparader med samme antall totalparader, fikk namnet Karlstrøm-Fleck.
Alt dette kan virke svært komplisert for de fleste av oss. I nyere tid ble Rindal sjakklubb starta med base hos Børseth og Co, med Ola Løseth som en av de som sto bak.
Er det noen som veit meir om sjakk og sjakkmiljøet på Nordmøre, så del det gjerne med oss på Trollheimsporten - bruk redaktor@trollheimsporten.no eller willy@trollheimsporten.no.
Problemene til Alfred Karlstrøm er samla i ei bok - der vi nedenfor ser to eksempelsider - du ser når de er komponert og hvor de er publisert:
Dette under er henta fra ei sjakkspalte i Nynorsk Vekeblad, der Alfred Karlstrøm er portrettert:
Veit du meir om sjakk, sjakkproblemer og sjakkmiljø på Nordmøre - ta kontakt: redaktor@trollheimsporten.no eller willy@trollheimsporten.no.
Hei! Jeg leste med stor interesse artikkelen på Trollheimsporten om “Rindalsgruppen” i sjakk.
Jeg har etter min far, John J. Grytbakk (1915 – 1991), en notatbok med mange sjakkoppgaver fra perioden 1935 – 1946. En av disse er merket “Original for The Pyssler” og jeg kan se at far har tilføyd “Rosende omtale”. Denne følger som vedlegg under), hvor jeg også har “limt inn” en artikkel fra Tidens Krav hvor “Rindalsklanen” er omtalt. Jeg er usikker på hvilket årstall denne ble skrevet i avisa, men sannsynligvis på begynnelsen av 80-tallet.
Hilsen Jostein Grytbakk