Leserinnlegg
Rindal kommune i økonomisk trøbbel
Dagens leserinnlegg tar for seg økonomien i Rindal kommune. Aktuelt tema i disse budsjettider. Leserinnlegget leser du nedafor!
Rindal kommune i økonomisk trøbbel
Jeg hadde egentlig lovet meg selv å ikke skrive leserbrev igjen før jeg ble pensjonist, men nå ble det vanskelig å la være...
Stram økonomi i Rindal er inntrykket vi sitter igjen med denne høsten. Blant forslagene fra politisk ledelse er nedleggelse av skole og innstramminger i et allerede utfordret helsevesen. Jeg savner andre forslag fra politisk ledelse, som ikke går ut over tjenestetilbudet. Jeg tror det finnes andre virkemidler.
Vi kan starte med rollen Rindal kommune har tatt som eiendomsforvalter/utleier. I løpet av de siste åra har kommunen tatt store investeringer som har vist seg å være feilslåtte og tilsynelatende uten godt forarbeid og forankring i markedsundersøkelse. Den svart/hvite eiendommen Øvre Dalen på sentrum ble langt dyrere enn budsjettert. Budsjettsprekk er en ting, men enda verre er at huset står halvfullt nå flere måneder etter ferdigstillelse. De to leilighetene på toppen står fortsatt usolgt og det ene næringsarealet i første etasje står tomt. Hyblene/leilighetene i kjelleren er utleid. Det er gambling å sette i gang et slikt prosjekt uten å på forhånd ha solgt/leid ut flere leiligheter. Kommunen skulle aldri ha tatt det ansvaret alene når den ikke fikk med private aktører på prosjektet. Da burde det lyst varsellamper.
Men det stopper ikke der. Kommunen har også ervervet eiendom på Lykkja (bolighus) samt Hov – det gamle posthusbygget med leiligheter på toppen, autoverkstedet, en boligeiendom ved Helsetunet (hvor de attpåtil bydde over lokale interessenter). Og kanskje er det flere bygg og tomtekjøp som jeg ikke kjenner til. Huset på Lykkja var vel kjøpt for å rives fordi det senere skulle bygges leiligheter på tomten, et behov som tydeligvis ikke er der. Vi har alle sett hvor lang tid det tok før leilighetene ved Bedehuset ble fylt og leilighetene ved siden av Helsetunet ved Haug. Og nå til slutt, Øvre Dalen.
Det var sikkert ikke billig å bygge ut den store tomten ved Brønstadøyan heller, med utsprengning av fjell og transport av stein. Vel og bra å ha et industriområde tilgjengelig, men det har kostet flesk. Museet ble også mange millioner dyrere enn budsjettert, det vet vi det meste om nå.
Og hva foreslår så politikerne?
Jo, det skal nå kuttes på tjenestene. En skole foreslås ganske snart nedlagt noe som medfører lengre kjørevei for henting og bringing av skoleelever. Det varsles også om innskjæringer ved Rindal Helsetun. Konsekvenser kan være at pasienter får dusje annenhver uke i stedet for hver uke, kanskje må noen pasienter ligge i stedet for å bli tatt opp, flere pasienter må bo på samme rom osv. Det skulle vel heller vært brukt mer penger på helse og omsorg enn mindre, som det nå foreslås.
Jeg savner at de som har satt oss i det økonomiske vanføre tar ansvar og kommer med mer konstruktive løsninger enn det som så langt er foreslått.
De kan starte med å selge boligeiendommen ved Helsetunet, den de nylig overbydde lokale kjøpere på. De kan også forsøke å selge tomta ved Brønstadøyan. Jeg har heller ikke sett noen aktiv annonsering av de usolgte leilighetene i den nyoppførte Øvre Dalen før i dag på Finn.no. Hvem har sovet i timen? Ikke sikkert de blir så lette å selge heller, når de verken har uteområde eller balkong som rommer mer enn en klappstol, og når de i tillegg er dyrere enn hva noen brukt enebolig noen gang har vært solgt for i Rindal…
Enda mer effekt ville vi fått om noen tenkte mer aktivt på kommunesammenslåing. Hvorfor er det ingen som snakker om de mulighetene som ligger i kommunesammenslåing? Hvorfor vente på tvang, i stedet for å forhandle aktivt med nabokommuner.
Det står å lese i dag at et samlet kommunestyre orienterer seg nordover. Hva med å heller fri til Surnadal og foreslå kommunesammenslåing med dem. Er ikke det et alternativ. Vi har mye mer samarbeid og utveksling av folk og tjenester den veien. Vi vil også i et slikt fellesskap være vesentlig nærmere et kommunesenter i fremtida. Da hjelper det lite å trøste seg med at man føler seg mer som trøndere.
Gjennom en kommunesammenslåing hadde vi spart betydelige personalkostnader/lønnskostnader. Ordfører/rådmann/økonomisjef og flere andre administrative stillinger. Hvem har regnet på hva det koster lille Rindal kommune å holde kommunestyremøter, møter i ressurs og livsløp og gudene vet hva de heter alle komiteene og utvalgene, der arbeidsgivere får kompensert for deltakernes tapte arbeidstid. Og kanskje den aller viktigste effekten, et felles kommunestyre Rindal/Surnadal hadde aldri tillatt de feilslåtte eiendomsinvesteringene som har blitt utført de siste årene i Rindal kommune.
Til slutt må jeg bare si at jeg håper det settes en stor strek over planene med Kultursti, slik den økonomiske situasjonen nå er. Nå må fingeren stikkes dypt ned i jorda før vi går på nye blemmer. Er det noe vi har nok av i Rindal, så er det turstier og utfartsmuligheter.
Olve Røen 19. nov.