Riktig god Byrgarokko - 14. januar
Tirsdag 14. januar er årets 14. dag i uke 3 og det er 351 dager igjen av 2014. 14. januar er festdag for kirkefaren Hilarius. 14. januar 2005 landet den europeiske romsonden Huygens på Titan (bildet), som er Saturns største og solsystemets nest største måne. Herbjørn, Herbjørg og Herborg har namnedag i dag.
Herbjørn = norrønt herr/harjar (kriger) + bjǫrn (bjørn). Bjǫrg = berging, hjelp. Herborg - Herbjørg, kvinnenavn, norrønt Herbjǫrg, av herr, 'hær', og bjǫrg, 'berging, vern, hjelp'. Om namna her: Herbjørn og Herborg.
Dagens 1814
Kielfreden ble underskrevet. Den innebar blant annet at Danmark måtte avstå Norge til Sverige.
Avtalen gikk ut på at danskekongen, som en av taperne i napoleonskrigene, skulle avstå Norge til kongen av Sverige. Til gjengjeld fikk danskene overta de svenske områdene i tyske Pommern. Dessuten skulle de svenske troppene trekke seg ut av Slesvig og Holstein, som var danske provinser i Tyskland.
Danskenes forhandler kjempet helt til det siste for å unngå å tape Norge, men måtte nøye seg med at Danmark fikk beholde de gamle norske besittelsene Grønland, Island og Færøyene. Det eneste svenskenes Carl Johan ville ha, var Fastlands-Norge.
Kielfreden trådte faktisk aldri i kraft. På kontinentet var napoleonskrigene fortsatt ikke slutt, og Preussen utnyttet Danmarks svake stilling til å okkupere de delene av Pommern som Sverige hadde avtalt å overlate til Danmark. Norge følte seg heller ikke bundet av avtalen og gikk snart sine egne veier.
14. januar 2005 landet den europeiske romsonden Huygens på Titan (til høyre), som er Saturns største og solsystemets nest største måne. Den 320 kilo tunge og 2,7 meter brede romsonden hadde seks instrumenter som sendte bilder og data tilbake i over to timer. Klikk her og les alt om Huygens på Titan.
Asbjørnsen og Moe begynte på midten av 1800-tallet å notere ned sagn og eventyr fra bygde-Norge. Et utvalg ble samlet i verket «Norske folkeeventyr». Eventyrene ble raskt populære og har senere tjent som stor inspirasjon både for forfattere og tegnere. Klikk her og les alt om P. C. Asbjørnsen (til høyre)
Dagen er til minne om Felix av Tola (sjå nedenfor) som vart martyr under de harde forfølgelsene i det tredje århundret under keiserneJulian og Decius. Legenda forteller blant anna at han kunne gå på vatnet.
Å "hente skavbjørk" hørte med til arbeidet denne dagen. En skava av never og bark fra trea og blanda atti fôret til dyra, I nødsår også til folka på garden
Primstavmerket er et tjukkgreina tre, eller en bispestav.
I dag henter vi et historisk visdomsord fra Napoleon Bonaparte. Estranumrene er om barn fra den amerikanske presidenten Harry S. Truman; et Gruk av Piet Hein - et kollektivt portrett - Åh, at uttrykke seg selv - et fra Honoré de Balzac og et fra Siraks bok 25 1:
Napoleon: Seieren tilhører den mest utholdende.
Truman: Jeg har funnet ut at den beste måten å gi mine barn råd på, er å finne ut hva de ønsker seg og så råde dem til å gjøre det.
Gruk: Den kunstens gud, Hefaistos, er en gnier, som gjerne gjør bohemer til genier, men lar dem slukkes på et par decennier, fordi de kun er deres egne genier!
de Balzac: Den som kan styre en kvinne, kan styre en nasjon!
Siraks bok: Det er tre ting jeg holder av, og de gleder både Herren og mennesker: enighet mellom brødre, vennskap mellom naboer, og at kone og mann kommer godt overens.
Været sjekker du best på yr.no her.
Noen kjente personer med fødselsdag 14. januar er Albert Schweitzer (1875) (til høyre), Martin Niemöller (1892), Yukio Mishima (1925), Olav Herman-Hansen (1935), Faye Dunaway (1941) (over til venstre: Faye Dunaway som Yolande av Aragón i filmen The Messenger: The Story of Joan of Arc (1999)), Liv Køltzow (1945) (til høyre), Britt Langlie (1945), Tove Karoline Knutsen (1951), Øyvind Berg (1959), Steffen Kverneland (1963) og Lasse Kjus (1971).
Noen historiske begivenheter som har foregått 14. januar: 1501 – Martin Luther, 17 år, begynner på universitetet i Erfurt, Tyskland. 1690 – Bjelkefeiden: Svensk mislykket angrep på Halden. 1793: Ludvig 16 (til venstre) blir kjent skyldig i forræderi og dømt til døden. 1858 – Napoleon III av Frankrike (øverst til venstre) unnslipper et attentatsforsøk. 1900: Giacomo Puccinis opera «Tosca» blir uroppført i Roma. 1939 – Norge gjør krav på Dronning Maud Land i Antarktis.
Her noen historiske begivenheter som har skjedd opp gjennom åra i dag 14. januar - fra Wikipedia: 1501 – Martin Luther, 17 år, begynner på universitetet i Erfurt, Tyskland. 1539 – Spania annekterer Cuba. 1690 – Bjelkefeiden: Svensk mislykket angrep på Halden. 1690 – Klarinetten blir oppfunnet i Nürnberg, Tyskland. 1724 – Kong Philip V av Spania abdiserer. 1858 – Napoleon III av Frankrike unnslipper et attentatsforsøk. 1907 – Jordskjelv i Kingston på Jamaica. Mer enn 1 000 mennesker omkommer. 1954 – Marilyn Monroe gifter seg med Joe DiMaggio. 1969 – En eksplosjon ombord på USS Enterprise utenfor Hawaii tar livet av 25 mennesker. 1970 – Sato Eisaku blir valgt til sin tredje periode som statsminister i Japan. 1972 – Margrethe II av Danmark krones til dronning, den første dronningen i landet siden 1412. 1985 – Martina Navratilova vinner sin 100. tennisturnering. 1996 – Jorge Sampaio blir valgt til portugisisk president. 1998 – Forskere i Dallas, Texas annonserer at de har funnet et enzym som senker aldringsprosessen og som forhindrer celledød. 1998 – Et afghansk lastefly styrter i sørvestlige Pakistan. Mer enn 50 mennesker omkommer. 2005 – Romsonden Huygens lander på Saturns måne Titan. 2008 – Terrorangrepet mot Serena Hotell: Syv mennesker ble drept, inklusiv Dagbladets journalist Carsten Thomassen, og flere skadd i angrepet, deriblant en UD-ansatt. 2008 – Romsonden Messenger gjør sin første flyby av Merkur, det første romfartøyet som besøker planeten siden Mariner 10 i mars 1975. 2011 - Tunisia sin president Zine El Abidine Ben Ali går av.
Og fra norsk historie: 1814 – Kielfreden: Frederik VI av Danmark overlater Norge til Sverige i bytte for Pommern. 1939 – Norge gjør krav på Dronning Maud Land i Antarktis.
14. januar er festdag for kirkefaren Hilarius.
Dagen er også minnedag for Den hellige Felix av Nola (prest) (nederst) (~200-~260) - skytshelgen mot mened, mot øyelidelser, for husdyr - som du kan lese alt om her.
Under til venstre: Heinrich Frisch: Felix av Nola bærer biskop Maximus inn i Nola (1671), detalj av altertavle i valfartskapellet St. Vleis (Felix) i Marling i Südtirol. Til høyre: Felix av Nola, detalj av alterantependium fra 1600-tallet i valfartskapellet St. Vleis (Felix) i Marling i Südtirol.