Rekord for klamydiaknuten

Aldri før har så mange russ testet seg for klamydia på Surnadal vidaregåande skole. Helsesøster Heidi Elnes Fiske er stolt over årets russekull, som kommer i hopetall for å ta ansvar for egen helse.

Klamydiaknute 3_690x462.jpg

Sikker russ! F.v. Tuva Telstad, Eirin Gjørsvik, Merete Nordvik, Marthe Negård, Magne Krangnes Sættem, Kari Forslund, Ida Svinsås og Maren Rønning. Foran helsesøster Heidi E. Fiske.

 

I smittevernloven beskrives klamydia som en allmennfarlig, smittsom sykdom hvor 3-6% under 25 år er smittet. Klamydia kan gi infeksjoner og kan i verste fall føre til barnløshet. Økt bevissthet rundt testing og behandling er viktig for å redusere smitteomfanget. Fiske la merke til at "klamydiaknuter" hos russ i Skien og Bodø fikk oppmerksomhet i media, og ønsket å være med på å øke bevisstheten også i Surnadal. Det kan man trygt si at hun lyktes med. Av totalt 82 russ i årets kull har over 30 testet seg allerede, og vi skriver bare 4. mai. Fiske håper antallet øker i løpet av russetiden, da hun anbefaler at man tester seg etter hver gang man har hatt ubeskyttet sex med ny partner. Sykdommen er nemlig oftest symptomfri, og én gang er nok for å bli smittet.

 

Kondom er det eneste som beskytter mot klamydia. Heldigvis er kondomer lett å få tak i på skolen. Utenfor helsesøsters kontor står det en boks med gratis kondomer, og Fiske fyller på boksen jevnlig. Om uhellet likevel skulle være ute er altså helsesøster neste stopp.

- Både test og behandling er gratis. De leverer urinprøven til meg her, så sender jeg den inn til Molde sykehus. Man får svar i løpet av en uke, og man kan teste seg så mange ganger man vil, sier Fiske.

Som bevis på at man har testet seg får man button fra Unilabs, som gjerne ville sponse den gode saken. Fiske understreker at de som ikke er aktuelle for smitte også får komme innom kontoret for prevensjonsveiledning og button. 

Klamydiabutton og info_690x462.jpg

- Det har vært en lav terskel for å komme og teste seg, sier Fiske.

- De kommer i gjenger, ler litt, løper med urinprøvene i gangen og leverer. Slik lærer man at det ikke er skummelt, og å ta ansvar for egen helse. Det er en så fin gjeng, og de er så gævve når de er innom, smiler Fiske. Hun har ikke sett maken til oppmerksomhet rundt klamydiatesting tidligere.

- Nei, slik var det ikke i fjor! Dette er rekordtesting, og jeg håper det blir en tradisjon fremover.

Russepresident Kari Forslund var aldri i tvil om at russeknuten skulle videreføres.

- Det er viktig å være sikker, sier Forslund og får støtte fra årets prevensjonssjefer Marthe Negård og Eirin Gjørsvik: 

- Hump safe!