Ordførerens valgkommentar:
Regjeringen er betydelig svekket
Ordfører Ola T Heggem håpet i det lengste på et regjeringsskifte, selv om han har registrert hvilken vei meningsmålingene har pekt de siste ukene. Han er naturlig nok skuffet over valgresultatet. Men regjeringen er betydelig svekket, og det gir nye muligheter, mener rindalsordføreren.
Håpet i det lengste
- Jeg må innrømme at jeg var utrolig skuffet rett før midnatt i går kveld, jeg følte nok på det mer enn jeg hadde trodd. Det som skjedde var vel ikke så veldig overraskende, med bakgrunn i de siste meningsmålingene, men det siste halve året har jeg nok mentalt forberedt meg på et regjeringsskifte. Jeg har nok håpet i det lengste, på tross av meningsmålingene, men det viste seg jo at de stemte bra, sier Ola T Heggem.
- Jeg må bare gratulere regjeringen som ble gjenvalgt, for det har ikke skjedd så veldig ofte. På tampen har de lyktes med å få fram saker som mange er opptatt av. Men det er faktisk en realitet at begge regjeringspartiene og begge støttepartiene har hatt tilbakegang.
Han har også merket seg at de rødgrønne faktisk fikk flere stemmer. Men vi har et valgsystemet i Norge som vi er enige om, så det er ingen tvil om hvem som vant valget.
Et regjeringsskifte hadde vært bra for lokalsamfunnet
Ordføreren mener og tror at et regjeringsskifte hadde vært veldig bra for lokalsamfunnet i Rindal. Han påpeker at opposisjonen har lagt inn mer til kommunene hver år i sine budsjettforslag, og de har lovt mer overføringer til kommunene i partiprogrammene sine. Han regner også med at en ny regjering ville ha fordelt disse pengene litt annerledes.
- Som en liten kommune er vi litt utsatt for strukturpisken. Men det er kanskje ikke det verste. Men det som bekymrer meg er at vi kan ikke gå på en ny periode der vi i kommunene bruker så mye tid og ressurser på reformarbeid og strukturarbeid. Det tror jeg heller ikke at det blir, til tross for dette valget. Men hvis vi hadde fått en ny regjering så hadde vi vært trygge på at vi kunne brukt tida vår på å utvikle lokalsamfunna rundt om i Norge, sier Heggem.
Han har også tro på at vi kunne fått en snuing i landbrukspolitikken. Han tror at vi bare har sett starten på virkningen av den politikken som har vært ført der. Noen kan si at det investeres stort i landbruket. Det er på mange måter bra at det investeres. Men han tror at økt kvotetak, reduserte tollbarrierer og større konsesjonsfrihet får langtidsvirkninger som er svært uheldig for små lokalsamfunn som Rindal.
- En annen sak som jeg har håpet på er utviklingsmidlene som fylkeskommunene har hatt og brukt til å krydre utrolig mange utviklingstiltak i distrikts-Norge. Disse midlene er redusert voldsomt, nesten tatt bort. Det er penger som har kommet veldig godt med hos oss. De pengene har delvis vært brukt på samferdsel, blir det sagt, men de kronene har vi sett lite til, i alle fall for vår del, sier Heggem. - Det er i alle fall en omfordeling av midler, det er det ingen tvil om.
Ikke himmel og helvete
Men som lokalsamfunn og som lokalpolitikere forholder man seg selvsagt til det valgresultatet som foreligger, og fortsetter å jobbe til det beste for lokalsamfunnet innenfor de rammebetingelsene man får.
Han legger til at dette er norsk politikk, og da er det ikke himmel og helvete man snakker om.
- Etter en god natts søvn har jeg allerede tilpasset hodet på at vi skal forholde oss til den regjeringen vi har hatt, og at vi skal fortsette og arbeide ut fra det vi tror er viktig for lokalsamfunnet vårt, sier ordføreren.
En betydelig svekket regjering
Ola T Heggem synes det er viktig å ta med seg at den regjeringen er betydelig svekket etter valget. Han trekker fram to saker som har fått mye oppmerksomhet, der regjeringen støttet seg på Venstre, og bare Venstre. Den ene saken er tvangssammenslåing av kommuner, den andre er landbrukspolitikken.
- Dette kan de ikke gjøre i perioden som kommer. Nå blir regjeringen helt avhengig av å få med seg både Krf og Venstre. Det som er i gang blir nok fullført, men man får tro at Krf følger opp de de har sagt om reformpause i forhold til de sentraliserende reformene vi har sett. Når det gjelder landbrukspolitikken har jo også Krf vært til å stole på. Vi får håpe at de står på det partiprogrammet de gikk til valg på.
Regjeringen får manøvreringsproblemer i Stortinget
Heggem er ikke i tvil om at regjeringen nå vil få igjennom færre saker.
- I regjeringen sitter det tross alt et fløyparti. I norsk politikk er Fremskrittspartiet et fløyparti. Når de ikke har noen skriftlige avtaler på forhånd, som Krf i alle fall helt klart har sagt at de ikke vil ha, så vil det være betydelig mer krevende for regjeringen å få igjennom de mest ytterliggående forslagene sine.
Regjerings- og støttepartiene mistet tilsammen 7 representanter ved dette valget, som den andre sida tok over. I tråd med det vil også politikken bli dreid i den samme retningen, mener Heggem.
- Jeg skal ikke spå at denne regjeringen ikke blir sittende i fire år. Men jeg blir ikke overrasket om den ikke blir det. En mindretallsregjering med et slikt fløyparti har betydelige manøvreringsproblemer i Stortinget. Hvis denne regjeringen vil ha gjennomslag i Stortinget, så må de langt på vei legge bort Frp sitt program. Da blir jeg litt beroliget, sier han.
Stortinget har innflytelse fra sak til sak
Han har også sett litt på de ulike alternativene til flertallskonstellasjoner som finnes i Stortinget med den nye mandatfordelingen. I de fleste av disse alternativene er Arbeiderpartiet med. Regjeringen har mange muligheter til å skaffe seg flertall, men opposisjonen kan også få flertall ved å få med seg ett av støttepartiene. Realiteten er at Norge stort sett har vært styrt av mindretallsregjeringer, og at Stortinget har hatt innflytelse fra sak til sak.
Når det er sagt innser han selvsagt også at regjeringen vil få gjennomført en del partipolitikk uten å gå via Stortinget. Det er en styrke med å sitte i regjering.
Godt fornøyd med det lokale valget
Når man ser på valgresultatet i Rindal ser man at Senterpartiet holder bra stand, og har økt i Rindal slik de har gjort over hele landet.
- Det er jo ingen kjempeøkning, men vi har heller ingen enkeltsaker som angår oss spesielt. Vi har ikke noe "Andøya-syndrom" her, sier Heggem.
- Senterpartiet har allerede mellom 40% og 50% her, og da er det vanskelig å ta ut noen stor vekst uten den type enkeltsaker. Slik sett er jeg godt fornøyd med det lokale valget.
Nasjonal trend i Rindal
Ordføreren påpeker at man nesten kunne se en nasjonal trend allerede da man fikk se resultatet av forhåndsstemmene i Rindal. Det var vekst for Senterpartiet og flere av de mindre partiene, og nedgang for Arbeiderpartiet.
- Det er litt overraskende at nasjonale trender slår inn på den måten, men jeg har sett det før. Det er overraskende, men også litt interessant,
Ellers er det slik at Venstre er helt uaktuelt i Rindal. Krf har fortsatt nedgang, mens Høyre har stabilisert seg på et litt høyere nivå enn tidligere. Fremskrittspartiet har en litt større vekst.
Glad for å se god valgdeltakelse
- Valgdeltakelsen er bra på landsbasis, og den er bra i Rindal. Det er jeg glad for. Vi er selvsagt veldig opptatt av at demokratiet fungerer, og det fungerer bare når folk går og stemmer, sier Heggem.
Han påpeker at vi igjen ser det vi har sett før, at "det rødgrønne midt-Norge" omfatter noen få Nordmørskommuner. Det er stort sett i Rindal, Surnadal, Sunndal, Halsa og Aure at folk stemmer rød-grønt. Ellers er Møre og Romsdal veldig blått.
- Jeg må si at det skuffer meg at vi bor i et så blått fylke, sier han.
Tusenvis av stemmer bortkastet på Nordmørslista
Ola T Heggem skrev i et leserinnlegg før valget at en stemme til Nordmørslista er en bortkastet stemme. Nå kan han vise at han fikk rett i det.
- Disse stemmene var totalt bortkastet! De som har jobbet så aktivt for Nordmørslista for å fremme Nordmøre sine saker, de må virkelig gå i seg selv og tenke seg om. Er dette måten å gjøre det på? spør han.
- Svaret mitt er at dette er ikke måten hvis du vil jobbe fram kandidater og makt til en liten region som Nordmøre. Da må du jobbe inn mot de etablerte partiene, og ikke starte en egen liste. Nordmørslista var ikke i nærheten av å komme inn, men tok flere tusen Nordmørs-stemmer. Jeg håper at dette er et eksempel som gjør at vi slipper slike lister i framtida.