Pressemelding frå Møre og Romsdal Bondelag:
Regjeringas myrforbud overkjører kommune-Norge
Hele 64 kommuner advarte regjeringa om at forbud mot nydyrking av myr ville gå utover egen matberedskap og mulighet for næringsutvikling. Regjeringa hevder på sin side at kun 12 kommuner vil bli berørt og ga nylig forbudet grønt lys. – Nå håper vi Krf står opp for distriktslandbruket, sier leder i Møre og Romsdal Bondelag, Oddvar Mikkelsen.
Han mener regjeringa bevisst ignorerer advarsler fra kommune-Norge når de går inn for et forbud mot å nydyrke myr til bruk i matproduksjon. Hensikten med forbudet er å redusere norske klimagassutslipp.
Oddvar Mikkelsen viser til at regjeringa i sitt vedtak legger til grunn at kun 12 kommuner vil bli berørt av et slikt forbud, selv om en gjennomgang av innsendte høringsuttalelser viser at regjeringa mottok advarsler mot forbudet fra hele 64 av de 85 kommunene som skrev høringsuttalelse i saken.
- Det er ganske utrolig at regjeringa kan sitte i Oslo å ignorere kommunenes advarsler om hva dette vil bety for lokal verdiskaping og matproduksjon, sier Mikkelsen.
Feil klimamedisin fra regjeringa
- Landbruket skal selvfølgelig også bidra i klimadugnaden. Men for det første vet vi at klimaeffekten av et myrforbud er høyst usikker. For det andre fikk vi et tydelig bevis på at myrjorda spiller en vesentlig rolle i vår matberedskap i sommer, da mange tørkerammede bønder berga seg med å dyrke gras på myrjorda, sier bondelagslederen, som mener dette er helt feil klimamedisin fra regjeringa.
Nå fester han sin lit til at Kristelig Folkeparti vil rydde opp og viser til at landbrukspolitisk talsmann i partiet, Steinar Reiten, sammen med Ap og Sp har vært skeptisk til et totalforbud mot nydyrking av myr og pekt på behovet for å utrede alternativer.
- Kristelig Folkeparti har vært en tydelig forkjemper for matproduksjon over hele landet. Jeg forventer at de ikke sitter stille og ser på at regjeringa overkjører distriktene på denne måten, sier Oddvar Mikkelsen.
Viser til NIBIO
Han viser også til at NIBIO som har utredet saken på vegne av regjeringa, selv påpeker at faggrunnlaget er tynt. I en fersk rapport stiller blant annet NIBIO spørsmåltegn ved om det i utslippsregnskapet tar tilstrekkelig hensyn til at grunn myr på sikt omdannes til mineraljord.
Forskerne viser til at dette vil føre til reduserte utslipp fra endret areal summert over perioden 2020 til 2030 ca. 285 000 tonn CO2-ekvivalenter (NIBIO 2018, side 68). NIBIO deltar også i flere forskningsprosjekter som skal samle inn bedre kunnskap om mer klimavennlige metoder ved nydyrking av myr.