Picasa

Realistisk brannøving i Rindal

Huset som blir brent ned var bygd av Ingar Rønning, og ble ekspropriert på grunn av utvidelse av kraftlina frå Trollheim til Trøndelag. Deler av Rindal vil se både røyk og kanskje flammer, men det er altså øving! Etter røykdykking og forskjellige øvelser fra rom til rom, blir huset brent ned.

Røykdykkerne får prøve seg i realistiske omgivelser. De øver på å orientere seg og på slukketeknikk i overtente rom. De skal brenne ut rom for rom.

Med matt pose over hodet øvde røykdykkerne på å ta seg fram inne i huset, uten røyk og flammer først (kaldøving).

De såg ikke omgivelsene så godt som på dette bildet! Det var viktig å gjennomsøke hvert rom grundig og systematisk for å se om det var mennesker der.

Denne gangen fann de en "bevisstløs" person i badekaret. Utenfor venta ambulansefolk, som også deltok i øvelsen, for å ta over den skadde.

 

Til å hjelpe seg denne øvingsdagen hadde Rindal brannvesen henta to instruktører, Sindre Lysgård (t.v.) og André Steensnæs fra Nedre Romerike Brannvesen, Lillestrøm..

 

Det er veldig bra å få øve i et bolighus, et komplett hus. Dette er mye bedre trening enn å brenne ned et skur eller en låve. Man kommer ikke nærmere realistiske forhold enn dette, sier Steinar Landsem. Øvelser som dette er helt uvurderlig for å tilegne seg kunnskap. Det brenner jo ikke så ofte her, så mannskapene får sjelden prøve seg på denne måten.

Det ble tatt hull på taket på forhånd (se bildet i forhåndsomtalen), for at det skal bli enklere å lufte ut branngassene.

Branngassene er svært farlige. Disse gassene antennes ved ca 560 grader. Da blir det en liten eksposjon, og da går det fort etterpå. Hvis dette skjer kan taket blåse av, og folk som er inne kan blåse ut.

Brannmannskapene har en vifte med kald, frisk luft som de har bak seg når de går inn i huset. De får luftstrømmen i ryggen og går inn i rom for rom og åpner vinduene. Slik får de ut branngassene og bevarer sikkerheten for mannskapene best mulig. Når de får blåst røyken ut på denne måten blir det mye enklere å søke etter folk inne i huset. Man slipper å famle seg fram i røyken.

Utover dagen fikk de øvd mer realistisk i huset med ulike slokkemetoder og utstyr i de ulike rommene i huset.


De to instruktørene fra Romerike tok seg tid til en kort evalueringssamtale før de satte kursen sørover.

Instruktørene Lysgård og Steensnæs var svært godt fornøyde med mannskapene de hadde foran seg. Det hadde ikke vært noe å si på innsatsen. Tilbakemeldinga fra mannskapene var også positiv. Det er ikke ofte de får sjansen til å øve i et vanlig bolighus med normal rominndeling.


Huset brant overraskende fort ned. En trøst for de som har hatt viktige deler av sitt liv her, må være at husets siste bidrag ble gitt til opplæring av brannmannskapene våre.

Surnadal og Meldal brannvesen var invitert, og Surnadal brannvesen stilte med fire røykdykkere.

Brannmannskapene har gjensidig samarbeid i disse kommunene, og det er naturlig å dele på øvingsobjektene. Siste felles bragd for disse heltene var da de redda Rindal kirke fra å brenne ned etter lynnedslag i tårnet siste høst!  Les om det her!


Rindal kirke midt på bildet kan fremdeles ikke brukes, men den står! Den blir ikke bruksklar før til høsten.


Denne kraftlina var det som ble dette husets bane.

Tekst/foto: Sigrid/OleT