DSC_0128

Prøver ut ny teknologi i vann- og avløpsstasjoner

El-Watch AS i Rindal har utviklet et system med ulike sensorer som kan brukes til overvåkning og kontroll av kommunale vann- og avløpsstasjoner. Rindal kommune og Bergen kommune er først ute med å prøve ut dette systemet, og erfaringene er gode.

El-Watch AS er alltid langt framme i utviklingen av ny teknologi, elektronikk og trådløs kommunikasjon. Sensorikken for bruk i vann- og avløpsstasjoner ble først tatt i bruk av Rindal kommune for et par måneder siden. Det er Hallvard Helgetun i El-Watch som har jobbet med prosjektet. Han forteller at ideen kom tidligere i år, da El-Watch installerte diverse sensorer på vannet i kontor- og verkstedbygget som de leier av Rindal kommune. 

Hallvard Helgetun forteller at de oppdaget at de kunne få mye informasjon om kommunens vann- og avløpsnett bare ved å lese ut informasjon fra vannstrømmen i dette ene bygget. Blant annet leste de av trykket på vannet, og kunne dermed se når rindalingene står opp og begynner å dusje om morgenen. Da tenkte El-Watch at den type informasjon kan være nyttig for kommunen, og utviklet da et overvåkningssystem som raskt og enkelt kunne monteres i vann- og avløpsstasjonene.


Rindal kommune var først ute

Rindal kommune har jobbet mye med digitalisering og effektivisering de siste par åra, og det var naturlig å spørre dem om å prøve ut systemet først. For et par måneder siden ble det montert til sammen ti ulike sensorpunkter i to av Rindal kommune sine stasjoner, på vannpumpestasjonen i Grønlia og på Limerholtet avløpsstasjon i Bolme. Nå har avdelingsleder Nils Ole Evjen og kollegaene hans full oversikt over drifta på disse to stasjonene på dataskjermen eller mobiltelefonen. De slipper å kjøre ut til hver stasjon for å sjekke at alt er i orden. Dersom det oppstår en feil på en av stasjonene vil vakthavende få beskjed på sms og epost, og kan sørge for å få rettet feilen så fort som mulig.

Nils Ole Evjen forklarer at forskjellen på El-Watch sitt system og tilsvarende systemer er at dette er enkelt både å montere og bruke, og det er forholdsvis mye rimeligere. Dette er ikke et styringssystem, men et overvåkningssystem, der man får varsel om eventuelle feil og uregelmessigheter. Slik kan man effektivisere tilsyn, vedlikeholdsarbeid og reparasjoner.

Rindal kommune har 12 vannpumpestasjoner rundt om i kommunen, 9 avløpspumpestasjoner og 4 små vannverk. Det er først og fremst på disse stasjonene det er aktuelt å bruke overvåkningssystemet fra El-Watch. På hovedstasjonene har kommunen allerede et avansert styringssystem, som ikke bare overvåker, men også gir tilgang til elektronisk styring av ulike funksjoner.


Overvåker mange ulike funksjoner

På vannpumpestasjonen i Grønlia er det så langt montert tilsammen 6 sensorer. Det kan også være aktuelt å montere flere sensorer, og i dette systemet er det svært enkelt å legge til en ny funksjon. Det er montert to trykksensorer, en på vannstrømmen inn til pumpa og en på vannstrømmen ut fra pumpa. På selve pumpa er det montert to sensorer som overvåker driften av pumpa, og vil gi et varsel dersom det blir problemer med den. I tillegg er det montert en sensor som måler temperaturen i lufta inne på stasjonen, og en sensor som registrerer om døra er åpen eller lukket. Man vil altså kunne se når noen var innom sist, eller om noen, mot formodning, skulle prøve å bryte seg inn.

Nils Ole Evjen forteller at pumpestasjonen i Grønlia sørger for vannforsyning til et hytteområde. Derfor er det stor variasjon i hvor mye vann som brukes. Kommunen har ansvaret for at det alltid er godt nok trykk på vannet på alle deler av nettet, og det er derfor nyttig å få et varsel ved trykkfall. Forrige helg fikk han varsel, via en app på telefonen, om at vanntrykket på stasjonen i Grønlia sank. Da var det mange folk på hyttene, og de gikk uvanlig mye vann. Da kunne han gå inn og justere opp vannstrømmen til denne vannpumpestasjonen.

Nils Ole Evjen og Hallvard Helgetun.jpg
Nils Ole Evjen, avdelingsleder anlegg i Rindal kommune, og ​Hallvard Helgetun fra El-Watch viser sensorer som blant annet måler trykk på vannet i pumpestasjonen i Grønlia.

DSC_0119.jpg
To synlinderformede svarte sensorer måler trykket på vannet til og fra pumpa. Den blå sensoren overvåker driften av pumpa.

DSC_0126.jpg
Gatewayen sender informasjonen fra sensorene opp i "skyen". Derfra går den videre til brukernes PC'er og mobiltelefoner. Sensoren på veggen måler temperaturen i rommet.
 

Ønsker sensorikk på alle vann- og avløpsstasjonene

Kommunen har bare positive erfaringer med bruk av sensorsystemet så langt. Nå har de også bestilt sensorer til vannverket på Røsberg. Om systemet skal utvides videre er et spørsmål om pris og innsparinger, og det er det for tidlig å si noe om. Men det er absolutt ønskelig å få montert sensorer på alle de små vann- og avløpsstasjonene, slik at man får en total oversikt.

El-Watch sitt system handler om overvåkning, ikke styring, derfor er det svært rimelig i pris sammenlignet med kjente styringssystemer. Det er ikke noe poeng å ha elektronisk styring på de små stasjonene. I motsetning til andre tilsvarende systemer er sensorene fra El-Watch også svært raskt, enkelt og rimelig å montere. Hallvard Helgetun forteller at montering av alle målepunkt, inkl. trykksensorer, ble utført på 15 minutter.

NIls Ole Evjen forteller at kommunen har ønsket seg slike systemer i minst 20 år. Teknologien som var tilgjengelig for 20 år siden er ikke på ingen måte sammenlignbar med det man kan få til i dag. Den gangen måtte all varsling gå via telefonkabler. Det var svært dyrt både å installere og drive, og ikke minst veldig utsatt i tordenvær.

Nå ser han for seg at man kan spare mange tilsynsturer ved at man til enhver tid kan sjekke at alt er i orden på stasjonene. Det er svært sjelden at feil oppstår, men når det først skjer noen kan det være alvorlig. Ved en feil i en av avløpsstasjonene kan det gå i overløp, det vil si at avløpsvannet renner ut i en bekk eller ei elv. Kommunen har et mål om at slike hendelser ikke skal forekomme, og her kan sensorene spille en viktig rolle.

Sensorer av denne typen er til god hjelp innenfor preventivt vedlikehold. Man kan få varsel om behov for vedlikehold i god tid, og kan gjøre unna vedlikehold og reparasjoner når det passer, og dermed unngå driftsstans.


Overkommelig pris for små anlegg

Flere av Rindal kommune sine vann- og avløpsstasjoner er knyttet til ganske få husstander. Å installere styringssystemer som finnes på markedet på slike steder vil være uforholdsmessig dyrt. Det er forskjell på om man forsyner 1000 husstander med vann, enn om det er bare 10 husstander. Man kan ikke investere like mye over alt. På de små stasjonene har kommunen derfor i stor grad satt sin lit til manuelt regelmessig tilsyn.

Nils Ole Evjen påpeker at om man har ukentlig tilsyn kan man det teoretisk skje noe 5 minutter etter at man har vært innom, og det kan gå ei uke før man oppdager feilen. Eksempelvis kan man også tenke seg at det oppstår en feil på vannpumpa som forsyner et hytteområde midt i uka. Feilen blir kanskje ikke oppdaget før "alle" kommer på hytta fredag kveld, og ingen har vann i krana. Om feilen kan oppdages før den oppstår, eller i det den oppstår, kan man få reparert feilen tidligere, og spare både tid, penger og irritasjon.

DSC_0113.jpg
Nils Ole Evjen har full oversikt på PC'en sin.

DSC_0116.jpg
Full oversikt over informasjon for hver enkelt av sensorene på en mobiltelefon. En sensor av typen på bildet har også en unik kode, som kan scannes med en telefon når den tas i bruk.

 

Brukes også i Bergen kommune

El-Watch samarbeider med programvareleverandøren Powel, som har sitt hovedkontor i Trondheim og driver virksomhet i flere land. Gjennom Powel har El-Watch opplevd stor interesse for sensorikk på vann og avløp både i Norge, Sverige og Danmark. Powel satte dem også i kontakt med Bergen kommune, som til nå har installert 15 sensorpunkter i vann- og avløpsstasjoner.

Hallvard Helgetun har allerede vært på flere konferanser og informert om disse nye løsningene, og i løpet av de neste par ukene skal han både til Trondheim, Stockholm og Göteborg i samme ærend.


Sensorer i skipsindustrien

El-Watch har levert mye av slik trådløs teknologi, blant annet til skipsindustrien. Tidligere måtte alle slike sensorer monteres med kabel, og selve monteringen var svært tidkrevende og kostbar. På båter kan montering av sensorer med kabel koste opptil 10.000 - 12.000 kroner pr punkt. El-Watch kan levere trådløse sensorer som gjør samme nytten, men til en vesentlig lavere pris.

Det kan være opptil flere tusen sensorer som overvåker ulike funksjoner på et skip. Informasjonen fra sensorene går til en gateway, eller en "hjerne", som sender informasjonen videre ut på nett og fram til brukerens PC, iPad eller mobiltelefon. Dette går utrolig raskt, og man kan se nøyaktig klokkeslett for alt som rapporteres.


Uante muligheter i framtida

Med sensorsystemet til El-Watch er det mange ulike komponenter som kan overvåkes og kontrolleres. Det er tilsynelatende ingen grenser for hva som kan måles. Det kan være temperatur både i rommet og utendørs, temperatur på pumper, luftfuktighet, trykk, flow, for å nevne noe. Og alt settes sammen i ett system, hvor man enkelt kan hente ut informasjon og kjøre alle mulige sammenligninger.

I framtida vil nok kommunene ta i bruk sensorikk på stadig nye steder, for å effektivisere og bedre tjenestene de tilbyr. Eksempler på nye bruksområder kan være helsetjenester, ettersyn av bygninger og samferdsel. Vi har kanskje bare sett begynnelsen. El-Watch jobber med flere interessante prosjekter som etter hvert vil kunne tas i bruk både i privat næringsliv og offentlig sektor.