Planlegger destinasjonsselskap - for "Ruten rundt Ruten"
Rindal Næringsforum er i dialog med næringsforeningene i Heim og Orkland for å få etablert et nytt destinasjonsselskap "rundt Ruten". Det har nå blitt sendt ut en spørreundersøkelse til reiselivsbedriftene i det aktuelle området.
– Det var koronaen som fikk fortgang i hele greia, sier Tom Godtland, som er daglig leder i Rindal Næringsforum.
Samtidig som det ble starta et korona-nettverk lokalt ble det også starta et korona-nettverk med alle næringsforeningene i hele Trøndelag.
I denne næringsalliansen ble det avholdt ukentlige møter i den perioden det sto på som verst. De bransjene som var mest utsatt ble fort samtaleemne i disse møtene. Næringsforeningene måtte jobbe med tiltak for bedrifter som måtte stenge på dagen, og de som mistet alle kundene sine. Reiselivsbedriftene var blant disse.
Viktig å hjelpe reiselivsnæringen nå
Næringsforeningene ble raskt enige om at utsatte industribedrifter, handel, det å handle lokalt, og reiseliv og opplevelser ville bli viktige fokusområder framover. Spesielt reiseliv ville bli et fokusområde.
Omtrent samtidig fikk noen av reiselivs- og opplevelsesbedriftene i Rindal en henvendelse fra Trøndelag Reiseliv, som skulle i gang med en nasjonal kampanje. De trengte å vite mer om Rindal.
For å få samordnet dette måtte de kontakte hver enkelt av reiselivsbedriftene, siden det ikke finnes et eget selskap som koordinerer reiselivet i Rindal. Det samme gjelder for Heim, Orkland og Skaun De aller fleste andre kommunene i Trøndelag hører inn under et eller annet destinasjonsselskap, slik som Hitra/Frøya (Kysten), Rørosregionen, Trondheimsregionen, Den Gyldne Omvei, Namdalskysten osv.
Godtland forteller at han allerede hadde pratet en del med Mari Westad i Heim næringsforening om mulig samarbeid om reiseliv og opplevelser. Da korona-krisen kom ble de enige om å ta opp den tråden igjen, og samtidig få med Orkland. Det er Ståle Vaag, tidligere ordfører i Hemne, som er daglig leder i Orkladal næringsforening.
– Etableringen av et destinasjonsselskap vil ta tid, så vi må sette i gang noen prosesser nå, sier Godtland.
Han har diskutert saken med reiselivssjefen i Trøndelag, Petra Sestak. Hun anbefalte å starte umiddelbart, og gjerne med en workshop i de kommunene som skal involveres, Det må så legges en plan som man kan legge fram for fylket og regionrådet i Orkdalsregionen. Dette for å få midler til et etableringsprosjekt for å få på plass en felles reiselivskoordinator.
Sendte ut undersøkelse til reiselivsbedriftene
I samtalene mellom Rindal, Heim og Orkland ble det bestemt at man trenger en ny undersøkelse og kartlegging blant alle reiselivsbedriftene i regionen.
Det er utarbeidet et spørreskjema som nylig er sendt ut, og det har allerede begynt å komme inn svar. Her kan bedriftene blant annet komme med innspill på hvem de ser for seg å kunne samarbeide med, både innenfor og utenfor egen kommune. Undersøkelsen handler også om markedsføring av reiselivet, og om oppfølging fra kommunenes side.
Utfordrer lokalpolitikerne
– Rindal Næringsforum har gitt klarsignal til å jobbe med destinasjonsprosjektet, og vi har søkt Rindal kommune om midler til gjennomføring. Vi har fått tilsagn på noe, og bare for en kort periode, men vi er i dialog med kommunen for å utvide dette, sier Tom Godtland.
– Vi har sendt tilbudet tilbake til kommunen, med oppfordring om at de sammen med politikerne må se litt mer på den totale satsingen de skal ha for blant annet reiseliv og opplevelser. For dette er en langsiktig prosess og et stort og viktig felt for hele kommunen.
Han forteller at ordfører Vibeke Langli har løftet saken om etablering av destinasjonsselskap inn i regionrådet for Orkdalsregionen. Neste møte i regionrådet er viet helt og holdent til reiseliv og opplevelse.
Mange gode innspill i Heim sitt prosjekt
Tom Godtland forteller at gamle Halsa og Hemne har gjennomført et prosjekt i forbindelse med kommunesammenslåingen som de har kalt "Reiselivet skal Heim". Det prosjektet var ferdig i desember i fjor.
– De har gjort alt som vi også burde har gjort. I Heim sitt prosjekt er det mange gode innspill på hvordan man kan drive reiseliv, i samarbeid mellom reiselivsaktører. Dette kan vi hente erfaringer fra også for Rindal. Vi i Rindal, Heim og Orkland er derfor enige om å jobbe for å etablere en felles reiselivskoordinator. Det kan også bli aktuelt å ta med Skaun, sier Godtland.
Mangler overnattingsplasser
– Vi ønsker også å utfordre lokalpolitikerne til å komme på banen. Hva vil de med reiselivet? Det er mye på gang nå, men den største utfordringen her i Rindal er overnatting, påpeker han.
– Vi har alt det andre, vi har så fin natur her og turstiene er et eldorado, men vi har for lite overnatting. Vi har kun ti rom med til sammen ca tjue sengeplasser som er helårlige her i Rindal. Det er noen flere sengeplasser i bygda totalt, men ikke hele året.
Som et eksempel nevner han at Rindal IL ønsker å leie ut fotballhallen mer, men da møter de utfordringen med at det ikke er nok muligheter for overnatting i bygda. Det er ikke alle som ønsker å bo på klasserom.
Flere av bedriftene er også avhengig av flere overnattingsplasser for å kunne utvikle seg og ekspandere. Godtland ønsker derfor flere aktører hjertelig velkomne for å bidra med å etablere flere overnattingsplasser.
Fra Visit Nordvest til Trøndelag Reiseliv
Rindal kommune har utfordret Rindal næringsforum på regiontilknytning for reiselivet. Opplev Rindal allerede gjort en undersøkelse, der hundre prosent av medlemmene var for å flytte til Trøndelag.
– Formannskapet i Rindal har nå besluttet at Rindal flyttes fra Visit Nordvest til Trøndelag Reiseliv. Rindal skimuseum er allerede flytta til Trøndelag, og alle vil til Trøndelag, så den prosessen er i gang, sier Tom Godtland.
Opplev Rindal inviterte raskt sine aktuelle medlemmer til en workshop om opplevelsespakker for Rindal. Inga Dalsegg, Åse Børset og 3 Venner hadde allerede laget et opplegg for Trollbuss. Det kan du lese om her.
iTrollheimen har også pakker med overnatting, bespisning og aktiviteter.
– Men vi trenger flere slike aktører, mener Godtland. Han påpeker at Opplev Rindal er en frivillig organisasjon som ikke har noen ansatte, så her kan også et destinasjonsselskap hjelpe til, blant annet med å sette sammen opplevelsespakker.
Sendte ut undersøkelse til reiselivsbedriftene
I samarbeidet mellom Rindal, Heim og Orkland ble det etter hvert bestemt at man trenger en ny undersøkelse og kartlegging blant alle reiselivsbedriftene i regionen.
Det er utarbeidet et spørreskjema som nylig er sendt ut til bedriftene, og det har allerede begynt å komme inn svar. Her kan bedriftene blant annet komme med innspill på hvem de ser for seg å kunne samarbeide med, både innenfor og utenfor egen kommune. Undersøkelsen handler også om markedsføring av reiselivet, og om oppfølging fra kommunenes side.
Regjeringen bevilger penger til næringslivet i alle kommuner
29. mai sendte Regjeringen ut en pressemelding om at de vil sette av 600 millioner til kommunale næringsfond. Disse midlene går via fylket og videre til kommunene, så det kommer penger til Rindal. Bedrifter og næringsaktører kan søke på disse midlene, som kan gå til markedsføring, mindre investeringer, opplæring, produktutvikling og nyetableringer.
– Uansett hvor lite av disse midlene som kommer til Rindal så skal de brukes til å utvikle lokalt næringsliv. Vi må begynne å tenke på hvordan de midlene skal fordeles allerede nå. Vi kan ikke vente til pengene kommer. Vi får heller justere når vi ser hvilke beløp det blir, sier Godtland.
– Det er to parallelle løp. Vi må gjøre det vi kan for reiselivet nå, for et destinasjonsselskap kan ikke komme i gang og få noen virkning før til neste års sesong. Det er mange muligheter for å satse lokalt, f.eks. om noen kan etablere flere sengeplasser.
Stort potensiale
Tom Godtland påpeker at kulturbasert reiseliv er det som er noe av det mest etterspurte nå. Turister vil se kunstnere og håndverkere i arbeid, og oppleve noe når de er på ferie. Så det er stort potensiale for å tjene penger på dette, også i Rindal.
– Det er jo ikke noe problem å bruke 3 - 4 dager på "Ruten rundt Ruten". Og i år blir det spennende å se hvordan det blir når nordmenn skal oppdage Norge.
Etterspør opplevelser og service
Hyttefolket betyr mye i Rindal. De etterspør også opplevelser. Hytteundersøkelsen viste at høttrindalingene ønsker å vite hva som skjer i bygda, og de etterspør en koordinert hytteservice, som kan tilby alt av service som de har behov for på hyttene. Rindal Næringsforum jobber nå med å samordne hytteservicen, som en del av reiselivssatsinga.
– Hyttefolket er jo de beste ambassadørene for å fortelle hvor fint det er i regionen her, sier Godtland.
Savner lokalmat
Noe av det han savner mest i Rindal er lokalmat. Det er de flinke med i kommunene rundt, men i Rindal er det få som holder på med det. På det området synes han at ressursene kunne ha vært utnyttet enda bedre.
Han ser for seg at det gamle kommunehuset i Rindal kunne ha vært brukt som aktivitetshus med turistinformasjon, bakeriutsalg og salg av rindalsprodukter.
– Det er jo et staselig bygg!
Ellers påpeker han at reiselivet er med på å løfte resten av industrien også. Reiselivet er det mest synlige vi har. Det er med på å skape bolyst, stolthet og trivsel.
– Her kan vi legge inn alle de fine arrangementene som vi har i et normalår. I tillegg har vi området ved Tjønna, skianlegget, som nå har fått tildelt tippemidler og er nedbetalt, vi har fotballhall, håndballbane, svømmehall, bibliotek, treningsrom, skytebane og Kulturstien. Vi har så utrolig mye vi kan selge, sier en engasjert Godtland.
Drømmer om troll
Han ser også for seg flere aktiviteter og opplevelser rundt Igltjønna og stiene der.
– Det er der jeg drømmer om at trollet skal stå, eller rettere sagt ligge. Nå har jeg funnet ut at trollet skal ligge. Vi kan ta opp igjen trollprosjektet. Jeg ropte jo litt høyt om det når jeg startet i jobben i Rindal, men vi kan gjøre mye ut av troll. Og nå er det et spennende prosjekt i gang på det også, med iTrollheimen, hvor vi kan utnytte troll enda mer, sier han.
– Vi har vært i kontakt med den danske trollkunstreren Thomas Dambo, som kan hjelpe oss med å lage et troll av resirkulerte materialer til en overkommelig pris. Man kan for eksempel bruke avfall og restmaterialer fra vår egen treproduksjon, så det vil passe perfekt her inn i dagens krav om sirkulærøkonomi.
Drømmen om Rindalstrollet lever altså fortsatt.