Pinnsvinhjelpen avd. Surnadal
Hos Eva Henriette Holsæter på Sætergarden bor det sju sjeldne skapninger. Sammen med sin mor har seks pinnsvinunger flyttet fra by til bygd for å vokse opp i trygge omgivelser.
Holsæter har alltid vært interessert i dyr og naturvern, og med en spesiell fascinasjon for pinnsvin har hun gode barndomsminner fra da det var mange av de små skapningene i Surnadal. De siste 30 årene har de så å si forsvunnet fra faunaen, og arten regnes som utrydningstruet i Norge. Holsæter tror det er flere grunner til dette.
- Før pleide folk å sette ut melk til de, noe de ikke skal ha. Økt trafikk kan også ha noe med det å gjøre, samt at folk har en del gift i hagene sine.
Etter å ha tenkt lenge på om det var mulig å få tilbake pinnsvinene i Surnadal, bestemte Holsæter seg for å ta kontakt med Pinnsvinhjelpen, en nasjonal, frivillig organisasjon. På nettsiden deres finner du fyldig informasjon om både førstehjelp til skadde pinnsvin, gode oppvekstvilkår og om hvordan man kan bli fosterfamilie.
Fra by til bygd
Pinnsvinungene, som er født i juli, ble først funnet forlatt i Trondheim. Deres mor kom senere til, etter ungene hadde fått mat og varme fra Pinnsvinhjelpen. Organisasjonen ønsket ikke å sette ungene ut i det fri på Heimdal, derfor ble Holsæter og Sætergarden et godt alternativ. Pinnsvin bør ikke fraktes særlig langt, men med avdeling i Trondheim var det ikke noe problem med flytting til Surnadal.
Holsæter måtte riktignok grundig dokumentere hvorfor hun ønsket å bli fostermor.
- Jeg sendte inn bilder og beskrivelser av tomta, og måtte igjen begrunne hvorfor jeg ville hjelpe da de ringte meg i vår, forteller Holsæter.
Da de vakre omgivelsene på Sætergarden, med stort uteareal og muligheter for samboerskap med både ender, kaniner og høns ble funnet å være tilfredsstillende, fikk Holsæter et positivt svar fra Pinnsvinhjelpen.
- Det er som en drøm som kommer i oppfyllelse, smiler hun.
Hos Holsæter vokser pinnsvinene seg nå store på tørrfôr til katt og egg fra hønene på gården, og i takt med nøstene vokser drømmen til Holsæter: håpet om en pinnsvinfarm.
- Det bør komme flere til for å unngå innavl. Vi har ingen konkrete planer, men jeg holder kontakten med Pinnsvinhjelpa og det kan komme flere pinnsvin hit allerede i høst, sier Holsæter.
- Dette blir forhåpentligvis bæredyktig, så flere pinnsvin kan komme hit i mange år fremover.
Gode råd
Ungene må veie over 600 gram før de kan settes ut i det fri. Da slippes de løs på området til Sætergarden, og derfra bestemmer de selv om de blir værende eller om de vil ut for å finne seg nye territorier. Skulle de finne på å gjøre det sistnevnte, har Holsæter mange råd til innbyggerne i området om man skulle treffe på en av de piggkledde:
- Man skal ikke sette ut melk eller bakverk til pinnsvin. Man bør egentlig bare la de være i fred, for de er ikke kjæledyr. Sett gjerne ut tørrfôr til katt og vann, for nå ut over høsten trenger de å bygge opp fettlagrene til de går i dvale.
Herremåltid!
Vil du også bidra til å øke pinnsvinbestanden ved å bli forstermor eller –far? Les mer på Pinnsvinhjelpens nettsider, eller på Facebook.